Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Inte ens i högkonjunktur byggs tillräckligt med bostäder för att tillgodose olika människors behov av ett boende anpassat efter deras livssituation. Rörligheten på bostadsmarknaden behöver öka, så att matchningen mellan behov och bostad fungerar bättre, samtidigt som bygg- och fastighetsbranschens klimatavtryck minskar.
Bostadsmarknaden behöver tydliga och långsiktigt sunda spelregler. Det behövs för att konsumenter ska kunna fatta långsiktiga beslut om sitt boende och bostadssituation, och det behövs för att fastighetsmäklarna på bästa sätt ska kunna axla den ansvarsfulla rollen att vägleda både säljare och köpare genom det som för de flesta är livets största affär.
Den svenska fastighetsmäklartjänsten är unik i sin komplexitet och sitt omfång. Samtidigt behöver kunskapen om den svenska modellen för fastighetsmäkleri och vad som gäller i bostadsaffärer öka. Det ställer rätt förväntningar på fastighetsmäklarens arbete, och det ökar konsumentens förmåga att ta tillvara sina intressen.
Mäklarsamfundets näringspolitiska agenda
Vi har samlat våra viktigaste förslag för en bättre, tryggare och mer hållbar bostadsmarknad under tre övergripande rubriker: Sänkta trösklar, trygga affärer och breddat ägande.
Så påverkar klimatförändringarna bostadspriser och boendepreferenser
Klimatskador blir vanligare och riskerar att drabba våra bostäder ännu mer i framtiden. I en ny rapport ger Mäklarsamfundet perspektiv på hur klimatrisker och naturskador kan påverka försäkringar, bostadspriser och boendepreferenser.
Hur har fastighetsmäklarna påverkats av läget på bostadsmarknaden? Hur många börjar och slutar i branschen varje år? Hur många är anställda, och hur många är företagare? Vad tjänar en genomsnittlig mäklare och hur fördelar sig affärerna? Allt detta och mycket mer besvarar Mäklarsamfundets årliga branschrapport.
Den stora majoriteten vill fortfarande ha och skaffar barn. Men antal födslar minskar trots det stadigt. Hur påverkar detta bostadsmarknaden och andra samhällssektorer? Mona Kjellberg, senior analytiker på Juni Strategi & Analys, och Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet, utforskar dessa frågor tillsammans. Med Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, som moderator får vi fördjupa oss i de långsiktiga konsekvenserna av denna demografiska förändring.
Vilka egenskaper är viktigast i bostaden och bostadsområdet vid en flytt? Vad prioriterar olika målgrupper och hur förändras boendepreferenserna genom livet? Hur stor roll spelar boendeekonomin vid valet av en bostad? Se Mäklarsamfundets rapportlansering och panelsamtal om svenska boendepreferenser i efterhand.