
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Undergångsspendering handlar om att vända sig till konsumtion för att lindra stress och oro för framtiden. För många unga känns det helt enkelt meningslöst att spara när ekonomin, omvärldsläget och framtiden präglas av så stor osäkerhet. Att unna sig saker blir en form av tröst och ett sätt att finna kortsiktig glädje i en oviss tillvaro.
Enligt en amerikansk undersökning från Insitut Credit Karma, utförd av Qualtric, uppger 39 procent av Millennials och 37 procent av Generation Z att de ägnar sig åt ”doom spending”. Statistiken tyder på att fenomenet inte bara är en utmaning för den enskilda individen utan en trend som växer sig starkare bland yngre generationer.
Undergångsspendering är en global trend som förekommer även i Sverige och som uppkommit trots ett mycket starkt intresse för sparande och investeringar bland unga. Fenomenet kan förstås som en reaktion på känslan av att vara utestängd från de traditionella milstolparna för vuxenlivet - framför allt när det gäller möjligheten att köpa en bostad. För många unga framstår bostadsmarknaden som helt otillgänglig med höga priser och krav på stora kontantinsatser. Frustrationen som följer gör att pengar som sparats till en handpenning i stället används till konsumtion. Lyxvaror, resor, dyra måltider och statusprylar blir ett substitut för det vuxenliv som känns ouppnåeligt. Resultatet är dock att konsumtionen ytterligare förstärker det ekonomiska avståndet till drömmen om en egen bostad.
Även om “doom spending” kan ge en tillfällig känsla av lättnad eller lyx skapar beteendet långsiktiga problem. Att prioritera konsumtion framför sparande leder ofta till skuldsättning och brist på ekonomiska buffertar, vilket exempelvis försvårar möjligheten att köpa en bostad. Det leder också till en ond cirkel där stress och osäkerhet förstärks av de ekonomiska konsekvenserna av beteendet.
För att möta problemet behöver unga få stöd att utveckla hållbara ekonomiska vanor. Det handlar om att skapa en tydlig översikt över sina utgifter, sätta upp långsiktiga mål och lära sig motstå konsumtionsfrestelser. Samtidigt är det avgörande att hitta alternativa sätt att hantera sin stress och oro. Även på samhällsnivå krävs åtgärder. Utbildning i finansiell planering, reformer som gör bostadsmarknaden mer tillgänglig och ett minskat fokus på konsumtion som statusmarkör kan bidra till att minska trycket bland unga att “spendera sig lyckliga”.
Doom spending är inte bara ett individuellt beteende, utan också ett symtom på större och strukturella problem i samhället. Det speglar utmaningarna som många unga står inför i en tid av ekonomisk ojämlikhet och osäkerhet. Men beteendet är inte omöjligt att förändra. Genom rätt stöd och verktyg kan unga få möjlighet att bygga en stabilare ekonomisk grund och en mer hoppfull framtid.
/ Press/Opinion 12 december 2024 Det har aldrig varit lika svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden som det är idag. DN lyfter Mäklarsamfundets nya rapport som visar hur…
/ Press/Opinion 24 juni 2024 Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig och…
/ Press/Opinion 25 januari 2024 Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag att höja bolånetaket, som nu ska utredas av Finansinspektionen. Bolånetaket är inte bara ett av de största hindren…
/ Press/Opinion 13 december 2023 Förra veckan släpptes Mäklarsamfundets senaste rapport “Den udda grannen – Sveriges stickspår i den nordiska bostadspolitiken”. Vi har ställt fem snabba frågor…
/ Press/Opinion 4 december 2023 Våra nordiska grannländer har undantagsregler och stöd som underlättar det första bostadsköpet. I Sverige lyser stöden för förstagångsköpare däremot med sin…
/ Bransch 21 september 2023 Genomsnittsåldern för att flytta hemifrån är 26,4 år i EU enligt statistik från Eurostat. Sverige har den näst lägsta genomsnittsåldern, men trenden går åt fel…
/ Press/Opinion 7 september 2023 Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår…
/ Press/Opinion 24 augusti 2023 Mäklarsamfundet har, med stöd av Evidens, undersökt huruvida prisfallen har gjort det lättare för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Svaret visade sig vara…
/ Bransch 24 augusti 2023 En av fyra ungdomar i EU lever i trångboddhet enligt statistik från Eurostat. Sverige har den högsta trångboddheten bland ungdomar i Norden och ligger strax…
/ Press/Opinion 24 augusti 2023 Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Magkänslan säger kanske ja, men Mäklarsamfundet har undersökt frågan i en ny…
/ Press/Opinion 14 augusti 2023 Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Svaret är tyvärr nej.
/ Press/Opinion 15 juni 2023 En majoritet av svenskarna är positiva till startlån för förstagångsköpare och få är emot förslaget, det visar en ny undersökning från statistikföretaget…
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques skriver i Di debatt den 16 mars att förslaget om startlån borde skrotas på grund av det rådande ekonomiska…
/ Press/Opinion 20 oktober 2022 Mäklarsamfundets analys-och kommunikationschef Joakim Lusensky gästade Svea Talks tillsammans med Svenska Bankföreningens Johan Hansing i dagarna. De…
/ Press/Opinion 6 oktober 2022 Hur vi får in fler förstagångsköpare på bostadsmarknaden och vilken roll kan startlån spela? Anmäl dig till Svea Talks webbinarium den 13 oktober så får du höra…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Mäklarsamfundet har lämnat in sitt remissvar till utredningen om startlån för unga. Som helhet ställer vi oss bakom utredningens förslag, men ser också möjliga…
/ Press/Opinion 7 april 2022 I veckan tog bostadsminister Johan Danielsson emot förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundet välkomnar förslaget om…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 I år är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Antalet förstagångsväljare är cirka 430 0000. Det är 40 000 fler än i förra valet. En stor del av…
/ Bransch 2 december 2021 Uppstickaren Youple, som har flera tunga investerare bakom sig, vill erbjuda den som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden en lösning. Ett nytt slags…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Mäklarsamfundet fick breda ut sig på DN:s debattsidor med anledning av den nya rapporten Villadrömmen som sprack. ”Med mildrade avbetalningskrav och rimligare…
/ Press/Opinion 23 september 2021 Två tunga bostadspolitiska utredningar senareläggs. Det handlar dels om utredningen för att underlätta för förstagångsköpare, dels om utredningen om en socialt…
/ Press/Opinion 20 maj 2021 Robert Boije, chefsekonom på SBAB, har undersökt tröskeleffekterna in till bostadsmarknaden som amorteringskraven innebär för ungdomar i Stockholm och Göteborg.…
/ Press/Opinion 9 november 2018 Förra veckans viktigaste tv stod SVT:s flaggskepp Agenda för. Där fick vi möta tunga forskare som argumenterade för kreditrestriktionernas negativa effekter,…