Tillträde
Nyhet Bransch 5 april 2023

Nya avtal kring Tambur – ok att skriva på?

För ganska precis ett år sedan beslutade de sju affärsbanker, som tillsammans varit avtalsparter på banksidan i avtalen kring Tambur, att utnyttja sin avtalade rätt att ta över driften av ”Tambur” från UC, som sedan starten haft det uppdraget. Övertagandet prövades konkurrensrättsligt av Europakommissionen under sommaren 2022 och sedan man fått klartecken därifrån under hösten 2022, lät bankerna bilda det gemensamt ägda bolaget Tibern AB, som nu har till uppgift att driva Tambur vidare.

Tibern AB har även inträtt i UC:s ställe i det ramavtal Mäklarsamfundet och FMF i oktober 2017 träffade med UC i samband med starten av Tambur och som fortsatt gäller till utgången av oktober månad 2024. Det legala och tekniska övertagandet av Tambur kommer att ske den 6 april och pågå under den förestående påskhelgen med mål att Tambur på nytt ska vara i drift den 11 april, om än med ett begränsat antal tillträden de inledande dagarna som en säkerhetsåtgärd i händelse av driftsproblem.

Med anledning av övertagandet måste avtal som hittills funnits kring Tambur med UC som part på ena sidan och mäklaren respektive mäklarföretaget på den andra, ersättas med nya där Tibern AB är part istället för UC. De avtal som berörs är:

  • Personuppgiftsbiträdesavtal (ofta kallat PUB-avtal) mellan mäklarföretaget som personuppgiftsansvarig och Tibern AB som personuppgiftsbiträde
  • Användarvillkor, mellan fastighetsmäklaren och Tibern AB med reglering av användningen av Tambur
  • Sekretessavtal, även det mellan fastighetsmäklaren och Tibern AB vilket möjliggör att en fullgod transaktionsbekräftelse med uppgift om säljarens bank kan lämnas efter genomfört tillträde

Enligt den tågordning som Tibern förut skickat och tidigare informerat om förväntas PUB-avtalen vara ingångna vid det här laget (angiven deadline den 15 mars) medan övriga avtal ska signeras då mäklaren loggar in första gången efter det att övertagandet genomförts.

Då de ursprungliga versionerna av dessa avtal tagits fram gemensamt och i samförstånd mellan oss på Mäklarsamfundet, FMF och UC har vi begärt och också fått möjlighet att granska och lämna synpunkter på de nya avtal som Tibern AB  låtit ta fram – detta i syfte att säkerställa att Tiberns övertagande inte medför någon försämring för mäklaren/mäklarföretaget i förhållande till vad som gällt fram till nu.

Vid den granskning som vi gjort har inte framkommit någon ändring i avtalen som innebär någon nackdel för mäklaren eller mäklarföretaget i förhållande till vad som gällt hittills. De fåtal synpunkter som framförts har bejakats av Tibern med undantag av en enskild bestämmelse i PUB-avtalet där vi velat få till stånd en justering till fördel för mäklarföretaget, som dock Tibern motsatt sig med hänvisning till vad som gällt i avtalet med UC. Vi har där slutligen valt att godta invändningen.

Sammantaget är det vår bedömning att samtliga avtal kan skrivas på i trygg förvissning om att detta i sig inte innebär någon skillnad i förhållande till vad som gällt fram till dags dato.

Avslutningsvis ska tilläggas att vi kommer upprätthålla dialogen med Tibern i syfte att även framgent tillvarata och trygga branschens intressen, inte minst i händelse av att förändrade villkor för tjänsten skulle aktualiseras.

 

Skapad 5 april 2023
Uppdaterad 5 april 2023