Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Skatteinstrumentet är inte bara till för att generera intäkter till staten. Det är också ett verktyg för att uppmuntra vissa beteenden och avhålla oss från andra. Tänk sprit och tobak. Fastighetsskatten var en skatt på att bo, och allt sedan dess avskaffande har vi istället en hög reavinstbeskattning, som i praktiken blir en skatt på att flytta. Lägg till detta orimligt höga avgifter för lagfarter och inteckningar så har du konstruerat solida incitament för att avstå från flytt. Även om du både behöver och vill flytta. Den situationen befinner sig många av landets seniorer i. En ny rapport från Skattebetalarna och SPF Seniorerna ger oss ännu en bekräftelse på detta.
Rapportens titel fångar det väsentliga – ”Flyttskatterna – låser in seniorer och stänger ute yngre”. Enligt rapporten uppgår skattekostnaden vid försäljning av en villa med genomsnittligt försäljningspris (cirka 3 miljoner kronor) till 550 000 kronor. Eftersom banken tittar mer på månadsinkomst än på förmögenhet när lån ska beviljas blir det ofta svårt för seniorer att få lån för en ny bostad. Då kvarstår att betala största delen med köpeskillingen från den gamla bostaden, vilket inte räcker långt med dagens prisnivåer. Det blir en rävsax som leder till att många seniorer bor kvar i sitt allt för stora och för ålderns höst dåligt anpassade boende. Vad det leder till vet vi allt för väl. Flyttkedjorna stannar av och matchningen på bostadsmarknaden fungerar mycket sämre än vad den borde.
I undersökningen som ligger till grund för rapporten svarar drygt sex av tio seniorhushåll i villa att de bor större än de behöver. Det bekräftas av Mäklarsamfundets data, som visar att den genomsnittlige, ensamstående senioren bor på cirka 111 kvadratmeter medan genomsnittet i riket är under 50 kvadratmeter per person.
Sex av tio seniorhushåll svarar också att de höga flyttskatterna är ett hinder för flytt. Undersökningen visar också att var femte seniorhushåll har helt eller delvis avstått från att flytta de senaste fem åren på grund av de höga flyttskatterna. Det motsvarar 34 000 uteblivna flyttar per år.
Mäklarsamfundets egna undersökningar har visat att om de ensamboende seniorer som vill flytta, men av någon anledning upplever att de inte kan skulle ges möjlighet att flytta till lägenheter i flerbostadshus i samma utsträckning som övriga ensamboende på marknaden idag så skulle bostadsyta motsvarande 45 000 normalstora lägenheter frigöras. Det motsvarar en hel årsproduktion. Utan att sätta en enda spade i marken. Det är hög tid att vi får ett skattesystem som uppmuntrar till flytt istället för att låsa in de grupper som behöver flytta allra mest.
Läs hela rapporten här
/ Press/Opinion 29 november 2023 I en ny rapport har Mäklarsamfundet undersökt effekter på total konsumtion, BNP och skatteintäkter om fler villaboende seniorhushåll säljer villan. En flytt…
/ Press/Opinion 1 november 2023 Tidigare i veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om seniorer på bostadsmarknaden med inbjudna talare från Lunds universitet och Juni Strategi & Analys.…
/ Press/Opinion 19 oktober 2023 Välkomna till Mäklarsamfundets webbinarium och rapportlansering där vi fördjupar oss i frågor om rörligheten bland seniorer på bostadsmarknaden, vilka faktorer…
/ Press/Opinion 5 oktober 2023 Ett genomsnittligt seniorhushåll som säljer sin villa och köper en bostadsrätt frigör 1,4 miljoner kronor och ökar sitt årliga konsumtionsutrymme med…
/ Press/Opinion 28 juni 2023 Sverige har EU:s överlägset högsta flyttskatter. Mäklarsamfundet presenterar nu en rapport med tre policyförslag för en bostadsskattereform som gör det möjligt…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 De flesta EU-länder går mot lägre eller avskaffade flyttskatter. Sverige sticker däremot ut med hög reavinstskatt vid bostadsförsäljning. En ny rapport slår…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 Tycker du att ett bostadsbyte svider lite väl mycket i plånboken? OECD har riktat kritik mot Sveriges höga flyttskatter – och en ny jämförelse mellan EU:s…
/ Press/Opinion 17 augusti 2021 Mäklarsamfundet har undersökt villaboende seniorers boendepreferenser och hur dessa har påverkats av pandemin.
/ Press/Opinion 28 oktober 2020 Äldres låga flyttfrekvens är den största bromsklossen för fungerande och tillräckliga flyttkedjor. Den insikten verkar inte ha sjunkit in hos beslutsfattarna,…
/ Bransch 5 oktober 2020 Äldre bor i högst utsträckning i småhus. De bor ofta stort och en stor del av de äldre seniorerna har höga boendekostnader. Om den här gruppen skulle flytta mer…
/ Bransch 3 september 2020 Framtidens pensionärer riskerar att nekas bolån i flera svenska städer. En medelinkomsttagare som idag är 40 år och arbetar hela sitt yrkesliv kan inte räkna…
/ Bransch 23 april 2020 I vårändringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen en förstärkning om 300 miljoner kronor till Statens Bostadsomvandling AB, Sbo. Detta för att möta…
/ Press/Opinion 30 november 2018 Hur löser vi bokrisen? Med ökad rörlighet så klart! Och det finns en grupp som både borde och vill flytta mer än idag,nämligen äldre som bor ensamma i villa.…
/ Press/Opinion 13 september 2018 Så kom den då, den där artikeln som man längtat efter men började tvivla på att man skulle få läsa. Alla ni som möter bostadskonsumenter varje dag vet mycket…