Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
LRF Konsults sammanställning för 2017 visar att priserna på skogsmark stigit med 3,8 procent, vilket ger ett genomsnittspris på 415 kr/m³sk (skogskubikmeter) sett till riket som helhet.
I norra Sverige har prisökningen varit som störst. I Jämtland, Västernorrland, Norrbottens och Västerbottens kustland har genomsnittspriserna stigit upp emot 15 procent. I norra Norrlands inland har marknaden köpt skogsmark för något lägre nivåer, vilket gör att genomsnittspriset för skogsmark i norra Sverige landar in på 276 kr/m³sk, vilket motsvarar en uppgång med hela 11,7 procent.
– Den tendens vi såg redan vid halvårsskiftet, att marknaden värderat upp skogsmark i stora delar av norra Sverige, fortsatte under andra halvåret 2017, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.
I mellersta Sverige steg skogpriserna med 2,6 procent till genomsnittspriset 415 kr/m³sk. I Dalarna och Gävleborg har priset på skogsmark stigit 13,5 procent medan prisbilden i Stockholm och Södermanland respektive i Uppsala, Västmanland och Örebro varit i det närmaste oförändrad med prisuppgångar med 1 respektive 2,2 procent.
– Det utgör en uppgång för helåret men en tillbakagång sedan halvårsskiftet. I delar av Värmland är investeringsviljan från våra grannar i Norge inte lika stor som tidigare, jaktsvärdet värderas generellt lägre än tidigare, importen av skogsråvara från Norge påverkar, liksom det faktum att antalet tillköp (när grannen utökar sitt fastighetsinnehav) har varit färre under 2017, säger Markus Helin.
I södra Sverige steg priserna med 5,6 procent under 2016 vilket gav ett genomsnittspris på 600 kr/m³sk. Under 2017 var prisutvecklingen i det närmaste oförändrad med en knapp ökning om 0,2 procent till ett genomsnittspris om 613 kr/m³sk. Priserna har stigit som mest i Västra Götaland och Östergötland. Statistiken visar oförändrade priser i Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län. Medan genomsnittspriserna i Blekinge, Halland och Skåne vänt nedåt under 2017.
– Det är en förvånande uppgift med tanke på vilket köptryck som råder i regionen. Mäter vi istället priset som kronor per hektar i Skåne, Halland och Blekinge visar statistiken istället på en uppgång från 105.000 kr/hektar till 108.000 kr/hektar i genomsnitt. Detta bekräftar att 2017 års försäljningar av skog i Skåne, Halland och Blekinge har haft högre virkesvolym jämfört med tidigare år, säger Markus Helin.
Läs LRF pressmeddelande om skogspriser här.
Caroline Berg
Redaktör
/ Medlem 26 januari 2023 Vi har intervjuat Ida Larsson på PI Fastighetsförmedling, som är verksamma i Mora, Orsa, Leksand, Rättvik, Älvdalen, Idre, Särna och Sälen med omnejd. Hon…
/ Medlem 21 april 2022 Hur kommer det sig att man väljer att specialisera sig på jord- och skogsfastigheter, varför kan en försäljning av en gård ta upp till ett år och hur kan…
/ Bransch 24 februari 2022 Ludvig & Co presenterar årligen sin åkermarksprisrapport – uppdelad i fem bördighetsklasser. Årets rapport visar att den som äger några hektar åkermark i de mer…
/ Bransch 9 september 2021 Priset på skogsmark skenar i stora delar av Sverige. Ludvig & Co, som bland annat producerar prisstatistik på området, vittnar om den största prisstegringen…
/ Bransch 28 januari 2021 Fritidshus, stora lägenheter – och skogsmark. Många delar av bostadsmarknaden har fått en oväntad skjuts under coronapandemin. Ludvig & Co, som fokuserar på…
/ Bransch 7 maj 2020 Vi har i veckan genomfört ännu en snabbenkät med anledning av pandemin. Den här gången ställde vi frågor om fritidsboende och jordbruksfastigheter. Enkäten…
/ Bransch 17 oktober 2019 Johannes Båth, lantbruksmäklare på Stad & Land i Uppsala, är ingen duvunge. I 28 år har han varit mäklare och arbetsglädjen är lika stor idag som när han…
/ Bransch 3 oktober 2019 Trots att mäklaryrket är mångfacetterat, hamnar fokus ofta på de fastighetsmäklare som ägnar sig åt villor och bostadsrätter. Hur skiljer sig arbetet som…
/ Utbildning 22 augusti 2019 Årets Lantbruksseminarium kommer till stor del handla om skogen.
/ Bransch 14 december 2017 För 5 år sedan sadlade Thomas Persson om från snickare till jord- och skogsmäklare. I en intervju berättar han om varför han valde att bli fastighetsmäklare…