
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Landsbygden har alltid funnits i Johannes hjärta, född som han är på en uppländsk gård i ett myller av både människor och djur. Han tror att uppväxten på gården präglat honom med glädje, lekfullhet och experimentlusta, men också av allvar och stort ansvarstagande. En vinnande kombination som fastighetsmäklare.
Hur började du med mäkleri inom lantbruk, gårdar, jord och skog?
- I början av 90-talet arbetade jag som lantbruksrådgivare. Då fick jag förtroendet att hjälpa till med försäljningen av statens (Domänverkets) jord- och skogsbruk här i Uppland, vilket ledde till att jag tog fastighetsmäklarexamen
Vilka är skillnaderna mellan förmedling av jord- och skog jämfört med bostäder?
- En stor och komplex fråga! Gårdar är, trots att de hamnar samma taxeringskod och behandlas i klump när det kommer till lagstiftning och skattefrågor egentligen väldigt olika sinsemellan. Tänk dig till exempel ett obebyggt ”utboägt” skogsskifte, eller ett specialiserat och rationellt produktionslantbruk och sedan en liten avstyckad vackert belägen gård med plats för ett par hästar och några livsnjutare, eller allt däremellan. Ingen gård är den andra lik. Var och en av dem kräver självklart särskilda insikter, kunskaper och fingertoppskänsla vid sidan om vad som gäller vid förmedling av bostäder.
Påverkades marknaden av de breda prisfallen på bostadsmarknaden under främst andra halvan av 2017?
- Vi kunde se att utbudet minskade, men priserna var inte lika tydligt påverkade. Små boendelantbruk nära storstäderna påverkades mer än större gårdar längre bort.
Hur ser marknaden ut just nu?
- Det beror väldigt mycket på var i landet vi tittar, hur nära det är till tätort och arbetsmarknad och hur specialiserat lantbruket är. Det är fortfarande ganska litet utbud men vi ser att både utbud och pris sakta klättrar uppåt.
Hur lång tid tar en förmedlingsprocess i snitt?
- Det varierar mycket, men i snitt kanske fem till sex månader inklusive förberedelsetiden, som är mycket viktig och arbetskrävande. Även efter kontrakt och tillträde är det viktigt att vara involverad. Särskilt om det handlar om något fastighetsbildningsärende och att det förmedlade objektet kanske är en egendom som består av flera skiften och har flera fastighetsbeteckningar som är möjlig att sälja i delar eller vinna betydande skattefördelar genom att fastighetsreglera än att lagfara.
Hur många affärer gör man på ett bra år?
- Runt femton till tjugo affärer och lika många värderingar samt ett eller annat skrivuppdrag.
Är det skillnad i arvodesnivåer jämfört med vanliga bostadsfastigheter på den orten där du är verksam?
- Vi behöver ligga på en lite högre arvodesnivå på gårdar än för villor och lägenheter för att klara de krav vi ställer på oss själva när det gäller service- och kompetensnivå, men jag vill nog påstå att säljarna ändå tjänar på det. Tyvärr konkurrerar vi med vanliga bostadsmäklare som ibland inte riktigt förstår komplexiteten eller ens kan värdera en gård på korrekt sätt och som därför ofta lägger sig för lågt i provision samtidigt som de frestar säljarna med ett övervärderat eller okunnigt valt utgångspris.
/ Bransch 13 mars 2025 Hur skiljer sig den svenska bostadsmarknaden från den norska? Vilka är de största utmaningarna för fastighetsbranschen i Norge idag? Vad är på gång i…
/ Bransch 26 februari 2025 Hur skiljer sig den danska bostadsmarknaden från den svenska? Vilka utmaningar och möjligheter ser våra grannar i söder? Mäklarsamfundet har intervjuat Ole…
/ Medlem 16 januari 2025 Martina Lindberg, medlemsansvarig på Mäklarsamfundet, berättar om årets nyheter – från uppdaterade tjänster och kretsaktiviteter till turnén Mäklarsamfundet…
/ Bransch 12 december 2024 Efter en framgångsrik karriär som fastighetsmäklare valde Jonas Uhlbäck att lämna branschen för att fokusera på något han upplever som genuint meningsfullt. I…
/ Bransch 14 november 2024 Nästa år är byggnadsvård på tapeten. Då är det nämligen jubileumsår för det Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. Mäklarsamfundet har samtalat med dess…
/ Bransch 3 oktober 2024 Den här veckan har vi pratat med André Andersson, VD och kursledare på Scribill. André föreläser om de många användningsområdena för AI inom olika branscher och…
/ Bransch 1 juni 2023 Mäklarsamfundet har intervjuat Nina Lindroos Hedlund, som drev fastighetsmäkleri i 26 år och i dag är aktiv som samtalsterapeut med fokus på att stötta…
/ Bransch 1 juni 2023 Mäklarsamfundet har stämt av med Janette Cohen om hur den spanska bostadsmarknaden mår just nu. Hon berättar om sina framtidsspaningar, vilka det är som väljer…
/ Bransch 20 april 2023 Amin Sarvestani fick sin registrering i måndags – och är därmed, med sina 20 år, Sveriges allra yngsta fastighetsmäklare. Han berättar om sin väg in i yrket,…
/ Medlem 23 mars 2023 Mäklarsamfundet har intervjuat Martin Jönsson, verksam på bland annat Stora Essingen. Han sadlade om från flygvärd till restaurangägare och sedan till…
/ Medlem 26 januari 2023 Vi har intervjuat Ida Larsson på PI Fastighetsförmedling, som är verksamma i Mora, Orsa, Leksand, Rättvik, Älvdalen, Idre, Särna och Sälen med omnejd. Hon…
/ Medlem 21 april 2022 Hur kommer det sig att man väljer att specialisera sig på jord- och skogsfastigheter, varför kan en försäljning av en gård ta upp till ett år och hur kan…
/ Bransch 24 februari 2022 Ludvig & Co presenterar årligen sin åkermarksprisrapport – uppdelad i fem bördighetsklasser. Årets rapport visar att den som äger några hektar åkermark i de mer…
/ Bransch 30 januari 2020 På bara något år har Stockholmsmäklaren, som vill vara anonym, samlat ihop över 200 tusen följare med sitt Instagramkonto ”Hemnetknarkarna”. Mäklarsamfundet har…
/ Bransch 16 januari 2020 Farmen är återigen igång och Mäklarsamfundet har pratat med utmanaren och Göteborgsmäklaren Erika Bergholm om vilka styrkor hon tog med sig i egenskap av sitt…
/ Bransch 30 oktober 2019 Att vara fastighetsmäklare kan innebära många saker i och med att man kommer i kontakt med personer i alla skeenden av livet. Ibland är man själasörjare, ibland…
/ Bransch 3 oktober 2019 Trots att mäklaryrket är mångfacetterat, hamnar fokus ofta på de fastighetsmäklare som ägnar sig åt villor och bostadsrätter. Hur skiljer sig arbetet som…
/ Bransch 19 september 2019 Niklas Briselius är jurist på intresseorganisationen Sveriges Annonsörer som består av företag och organisationer som på olika sätt skapar och investerar i…
/ Bransch 25 maj 2018 När Christoffer Reuterling hade läst klart Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning hade han siktet inställt på att bli just mäklarassistent. Men…
/ Bransch 19 april 2018 Gunnar Thulin flyttade till Florida för snart 30 år sedan och omskolade sig till mäklare. Idag arbetar Gunnar i Sverige under sommaren och i Florida resten av…
/ Bransch 19 oktober 2017 Att 22 flyttar på 44 år skulle leda till en bok hade Fredrik B Nilsson ingen tanke på när han hoppade på bostadskarusellen. I september gav han och…
/ Bransch 10 november 2016 Bengt Bjartorp har varit fastighetsmäklare och medlem i Mäklarsamfundet i över 40 år. Under åren har han bland annat varit ordförande i Stockholmskretsen och…
/ Medlem 25 februari 2016 När civilekonomen Marcus Ekström fick erbjudandet om att ta över familjens mäklarföretag tvekande han inte sekund. Tillsammans med fru och barn lämnade han den…
/ Bransch 19 mars 2015 I nyhetsbrev nr 4 berättade vi om fastighetsmäklaren Adam Simpson som drabbades av utmattningssyndrom. Han jobbade i nio år som fastighetsmäklare och höll…
/ Juridik 19 februari 2015 Vad bör ett mäklarföretag tänka på vid hantering av personuppgifter? Johan Sundberg, advokat och PUL-expert, och Johan Sundkvist, Jur.kand., biträdande jurist,…