
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Bolånetak. Amorteringskrav. Bankinterna skuldkvotstak och uppjusterade kalkylräntor. Och så det skärpta amorteringskravet, den så kallade skuldkvotsbromsen, ovanpå det. Kranarna till kreditgivningen skruvas åt allt hårdare, med effekten att färre och färre har möjlighet att efterfråga en bostad. Till detta kan nu läggas Veidekkes analys som pekar på att alla dessa kreditrestriktioner drabbar de kapitalsvaga hushållen mest.
För de kapitalsvaga hushåll som ändå lyckas köpa en bostad blir boendeutgifterna betydligt högre än för hushåll med starkare ekonomi. I Veidekkes exempel jämförs två hushåll med olika ekonomiska förutsättningar, som köper 3 rum och kök i Stockholm för 4.8 miljoner kronor. Ett kapitalstarkt hushåll som bara behöver låna 50 procent och ett ekonomiskt svagare hushåll som behöver låna 85 procent och mer än 4.5 gånger årsinkomsten, vilket ökar amorteringen till 3 procent av det totala lånebeloppet årligen. Skillnaden i boendeutgiften blir stor. Det kapitalsvaga hushållet betalar i det här exemplet cirka 12 000 kr mer varje månad. Så gynnas det starka hushållet över det svaga. De sociala klyftorna cementeras och fortsätter att öka. Här ska tilläggas att det svaga hushållet i exemplet ändå är så finansiellt starkt att det faktiskt kan köpa en bostad. Det är en fjärran dröm för många, som istället är hänvisade till den mest osäkra och dyraste boendeformen, andrahandsboende. De som inte har föräldrar och anhöriga som kan hjälpa till med kontantinsatsen tar ibland till mer eller mindre desperata åtgärder. Vi ser till exempel att blancolånen ökar, högst sannolikt som en konsekvens av att vissa hushåll lånar till kontantinsatsen. Ett sådant hushåll har då även det dyra lånet utan säkerhet att betala av på varje månad.
Att det kunnat bli så här är ett underbetyg till ansvariga politiker av alla kulörer. Att en rödgrön regering med uttalade ambitioner på det socioekonomiska området bidragit till att förvärra situationen är faktiskt obegripligt. En rödgrön regering borde rimligen värna bostadsmarknadens svaga grupper. Hur kunde det egentligen bli så här, att dämpningen av hushållens skuldsättning i praktiken blev det allt annat överskuggande målet för svensk bostadspolitik? Missförstå mig rätt. Hushållens skuldsättning är en allvarlig fråga och en dämpad skuldsättning skulle vara till godo för stabiliteten i det finansiella systemet likaväl som för det enskilda hushållet, men hur det kan trumfa alla andra hänsyn övergår mitt förstånd.
Jag har en teori. Ansvariga politiker är så handlingsförlamade att de helt lämnat över uppgiften att hantera symptomen på en bostadsmarknad i obalans till myndigheter och icke folkvalda tjänstemän. De lappar och lagar bäst de kan utifrån sina snäva uppdrag. Resultatet blir att vi ger den sjuka patienten örtte istället för det grundliga kirurgiska ingrepp som skulle krävas. Man driver på kreditrestriktionerna när det egentliga problemet, det som driver skuldsättningen, är bostadsbrist och extremt låga räntor. Det är bättre att göra något än ingenting, tycks man resonera. Frågan är om det verkligen är bättre att göra vad som helst istället för ingenting? Jag är tveksam. Det duger inte att lämna walk over i en av landets allra viktigaste framtidsfrågor. Nu står vi inför en valrörelse där, tyvärr, med största sannolikhet bostadsfrågorna inte kommer att få något större utrymme. Det vi kan hoppas på är blocköverskridande samtal efter valet som tar ett helhetsgrepp och inte väjer för någon fråga. Allt måste upp på bordet. Annars finns det tyvärr inte mycket hopp för alla de som idag står utanför bostadsmarknaden.
Läs Veidekkes rapport här!
Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se
/ Press/Opinion 14 november 2024 Mäklarsamfundet välkomnar förslagen om ändringar i amorteringskrav och bolånetak som idag lämnades över till regeringen. Det är ett tydligt steg i riktning mot…
/ Press/Opinion 5 april 2023 Antalet hushåll som beviljats undantag från amortering har ökat kraftigt sedan i september förra året enligt statistik från Finansinspektionen. Men även om…
/ Press/Opinion 15 december 2022 Att pausa eller helt slopa det utökade amorteringskravet blev en het fråga i valrörelsens slutspurt. Men än så länge har inget hänt, och det mesta tyder nu på…
/ Press/Opinion 3 november 2022 En ny regering har tillträtt, nya bostadspolitiska talespersoner har utsetts och vi har en ny bostadsminister. Hur ser det nya persongalleriet ut och vad vi kan…
/ Press/Opinion 20 oktober 2022 Nyligen presenterades Finansinspektionens snabbutredning av bolånetakets och amorteringskravets konsekvenser. Slutsatserna var väntade. Nu krävs en oberoende…
/ Press/Opinion 6 oktober 2022 Det finns en stor enighet bland Sveriges riksdagspartier för att på olika sätt ta bort eller pausa nuvarande amorteringskrav, visar en genomgång som SVT har…
/ Press/Opinion 8 september 2022 I tisdagens partiledardebatt i TV4 stod det klart att samtliga riksdagspartier nu vill förändra amorteringskraven, tillfälligt eller permanent. Mäklarsamfundets…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Stigande inflation och boräntor gör det tuffare för svenska hushåll. I samband med det har regeringen gett Finansinspektionen i uppgift att utvärdera…
/ Press/Opinion 25 oktober 2021 Sedan bolånetaket infördes 2010 har andelen av dem som är 35 till 45 år som bor i småhus rasat med 16 procentenheter. Mäklarsamfundet har med hjälp av…
/ Press/Opinion 9 september 2021 Möjligheten att undantas amortering har sedan några veckor avskaffats. Troligtvis kommer den här förändringen inte att ha några större effekter på…
/ Bransch 17 juni 2021 Nu går det för första gången sedan amorteringskravet infördes att sänka amorteringsnivån genom att värdera om bostaden till ett högre värde. För många hushåll…
/ Press/Opinion 20 maj 2021 Robert Boije, chefsekonom på SBAB, har undersökt tröskeleffekterna in till bostadsmarknaden som amorteringskraven innebär för ungdomar i Stockholm och Göteborg.…
/ Press/Opinion 6 maj 2021 En ny undersökning som Mäklarsamfundet tagit fram visar att arbetarfamiljer har svårt att köpa en bostad där de inte bor trångbott. Analysen visar att det…
/ Press/Opinion 11 mars 2021 Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en…
/ Press/Opinion 2 mars 2021 Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en…
/ Press/Opinion 25 februari 2021 Dagens låneregler hindrar många löntagare i samhällsbärande yrken på flera håll i landet att efterfråga en helt vanlig bostad. Istället för att återinföra det…
/ Press/Opinion 26 november 2020 Mäklarsamfundet har undersökt om och i så fall hur det tillfälliga undantaget i amorteringsreglerna har påverkat bostadsmarknaden. Nästan hälften av de svarande…
/ Press/Opinion 26 november 2020 De unga är de stora förlorarna med rådande amorteringsregler och kreditrestriktioner. Att låna för att finansiera ett bostadsköp är inte en problematisk form av…
/ Press/Opinion 18 november 2020 Små marknadseffekter av amorteringslättnad
/ Bransch 29 maj 2019 Stockholms Handelskammare har låtit före detta vice riksbankschef Lars EO Svensson utreda amorteringskravens effekter. Rapportens titel sammanfattar Svenssons…
/ Bransch 22 februari 2019 Det skärpta amorteringskravet har både försvarare och belackare. En av den här kreditrestriktionens skarpaste kritiker är professor Lars E.O Svensson, tidigare…
/ Press/Opinion 9 november 2018 Förra veckans viktigaste tv stod SVT:s flaggskepp Agenda för. Där fick vi möta tunga forskare som argumenterade för kreditrestriktionernas negativa effekter,…
/ Press/Opinion 27 september 2018 Med nuvarande kreditrestriktioner och regler har kvinnor i alla Stockholms läns kommuner en för låg genomsnittsinkomst för att få låna till tre rum och kök. I…
/ Press/Opinion 13 september 2018 Så kom den då, den där artikeln som man längtat efter men började tvivla på att man skulle få läsa. Alla ni som möter bostadskonsumenter varje dag vet mycket…
/ Press/Opinion 25 maj 2018 De senaste åren har kreditgivningen skärpts i omgångar, unga och ekonomiskt svaga får allt svårare att köpa en bostad. Joakim Lusensky, analys- och…
/ Press/Opinion 25 januari 2018 Det skärpta amorteringskravet rycker allt närmare, men kritiken mot regeringens hantering av ärendet tystnar inte. I en färsk granskning av den svenska…
/ Press/Opinion 21 december 2017 Den första mars införs det skärpta amorteringskravet. Finansinspektionen har meddelat att samma regler som vid införandet av det befintliga amorteringskravet…
/ Press/Opinion 30 november 2017 På en presskonferens idag meddelade Finansmarknad- och konsumentminister Per Bolund (MP) att regeringen säger ja till ett skärpt amorteringskrav. Beskedet var…
/ Press/Opinion 16 november 2017 I måndags blev det klart att Finansinspektionen går vidare med en skärpning av amorteringskravet. Nu ligger bollen hos regeringen, som enligt…
14 september 2017 Tidigare har vi i nyhetsbrevet berättat om Finansinspektionens planer på ett skärpt amorteringskrav. Myndigheten vill att alla nya bolånetagare som lånar mer än…