Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
För den bostadskonsument som ska köpa sin första bostad gäller att göra en mycket genomtänkt bostadskalkyl med stora marginaler – något som inte är helt lätt med den prisbild som råder i framförallt storstadsregionerna. Bolånetaket och amorteringskravet i kombination gör nämligen att det både krävs betydande resurser för att överhuvudtaget få ett bostadslån, men också att den faktiska summan som ska ut ur plånboken och läggas på boendet blir betydligt högre än innan de båda reformerna.
En halv miljon i cash och inkomst på nästan 50 000 kr/mån
Ska du exempelvis köpa en etta i Stockholms innerstad krävs närmare en halv miljon i kontantinsats, och för att kalkylen ska gå ihop hos banken bör du ha en månadsinkomst på nästan 50 000 kr. Det säger sig själv att väldigt många människor stängs ute från marknaden, eftersom att lönestatistiken i Sverige visar att bara 10 procent av Sveriges befolkning tjänar mer än 38 000 kr/mån (förvisso 2013 års siffror, men ändå).
Höga kvadratmeterpriser och bolånetak
Med kvadratmeterpriser på i snitt 88 000 kronor per kvadratmeter i Stockholms innerstad är det omöjligt för många att köpa bostad. Bolånetaket är kanske det tuffaste hindret – du får sedan flera år tillbaka låna max 85 procent av köpeskillingen.
Bankernas krav
Många banker tillämpar dessutom en variant av ett skuldkvottak. Det betyder att storleken på ditt lån begränsas av hur mycket du tjänar. SEBs privatekonom Jens Magnusson säger till Expressen att SEBs princip är fem gånger årsinkomsten. Swedbank har samma princip, medan Nordea vill att man ska kunna klara en betydligt högre ränta än i dag och en amorteringstakt motsvarande att hela lånet ska vara återbetalt på 50 år.
Möjligen kan man replikera med att det knappast är någon mänsklig rättighet att bo i Stockholms innerstad, och att det naturligtvis är sunt att minska sin egen riskkalkyl och sänka hushållens skuldkvot genom amortering (särskilt i tider av historiskt låg ränta). Men det ställer naturligtvis till det extra med tanke på den snabba urbaniseringstakten. Stockholm ÄR Sveriges tillväxtmotor, även om det händer mycket ute i landet också så klart. Och kan inte människor flytta dit jobben finns ger det negativa effekter på samhällsekonomin både på lång och kort sikt. Det är faktiskt helt orimligt att det är bristen på bostäder som ska hindra människor att arbeta, studera och förändra sina liv.
Räkneexempel
(publicerade i Expressen, siffror från Svensk Mäklarstatistik)
En etta på 35 kvadratmeter i Stockholms innerstad kostar 3 490 000 kronor (snittpris 99 761 kronor per kvadratmeter).
FI:s bolånetak tvingar dig till en kontantinsats på 15 procent, 523 500 kronor.
Maximalt lånebelopp är 2 966 500 kronor, för att få låna så mycket i SEB eller Swedbank måste du tjäna 49 000 kronor/månad.
En tvåa på 55 kvadratmeter i Stockholms innerstad kostar 4 750 000 kronor (snittpris 86 441 kronor per kvadratmeter).
FI:s bolånetak tvingar dig till en kontantinsats på 712 500 kronor.
Maximalt lånebelopp är 4 037 500 kronor, ni måste då tjäna 67 000 kronor/månad tillsammans.
En trea på 70 kvadratmeter i Stockholms innerstad kostar 5 660 000 kronor (snittpris 80 916 kronor per kvadratmeter).
FI:s bolånetak tvingar dig till en kontantinsats på 849 000 kronor.
Maximalt lånebelopp är 4 811 000 kronor, ni måste då tjäna 80 000 kronor/månad tillsammans.
Källa: Svensk Mäklarstatistik
…och så här mycket ska ut ur plånboken per månad med amorteringskravet:
(Källa: Expressen)
Enligt amorteringskravet måste du amortera 2 procent av hela lånebeloppet de nio första åren (när du kommit ned till 70 procents belåningsgrad gäller 1 procent).
Tvångsamorteringen kostar dig för ettan 4 944 kronor i månaden, för tvåan 6 729 kronor och för trean 8 018 kronor.
Med dagens räntenivåer och ditt stora lån bör du (som sämst) kunna få snitträntan på ett bolån med tre månaders bindningstid: 1,55 procent.
Lånet kostar dig för ettan 2 680 kronor i månaden, för tvåan 3 650 kronor och för trean 4 350 kronor– samtliga summor efter maximalt ränteavdrag.
Vi har antagit att månadsavgiften är 2 500, 3 250 respektive 4 000 kronor i månaden.
Totalt blir det 10 124 kronor för ettan, 13 629 för tvåan och 16 368 för trean.
Vill du läsa mer?
http://www.expressen.se/dinapengar/bostad/sa-tuffa-ar-kraven-for-att-kop...
http://fof.se/tidning/2014/10/artikel/du-har-hogre-lon-du-tror
Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef
/ Press/Opinion 24 juni 2024 Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig och…
/ Press/Opinion 25 januari 2024 Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag att höja bolånetaket, som nu ska utredas av Finansinspektionen. Bolånetaket är inte bara ett av de största hindren…
/ Press/Opinion 13 december 2023 Förra veckan släpptes Mäklarsamfundets senaste rapport “Den udda grannen – Sveriges stickspår i den nordiska bostadspolitiken”. Vi har ställt fem snabba frågor…
/ Press/Opinion 4 december 2023 Våra nordiska grannländer har undantagsregler och stöd som underlättar det första bostadsköpet. I Sverige lyser stöden för förstagångsköpare däremot med sin…
/ Bransch 21 september 2023 Genomsnittsåldern för att flytta hemifrån är 26,4 år i EU enligt statistik från Eurostat. Sverige har den näst lägsta genomsnittsåldern, men trenden går åt fel…
/ Press/Opinion 7 september 2023 Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår…
/ Press/Opinion 24 augusti 2023 Mäklarsamfundet har, med stöd av Evidens, undersökt huruvida prisfallen har gjort det lättare för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Svaret visade sig vara…
/ Bransch 24 augusti 2023 En av fyra ungdomar i EU lever i trångboddhet enligt statistik från Eurostat. Sverige har den högsta trångboddheten bland ungdomar i Norden och ligger strax…
/ Press/Opinion 24 augusti 2023 Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Magkänslan säger kanske ja, men Mäklarsamfundet har undersökt frågan i en ny…
/ Press/Opinion 14 augusti 2023 Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Svaret är tyvärr nej.
/ Press/Opinion 15 juni 2023 En majoritet av svenskarna är positiva till startlån för förstagångsköpare och få är emot förslaget, det visar en ny undersökning från statistikföretaget…
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques skriver i Di debatt den 16 mars att förslaget om startlån borde skrotas på grund av det rådande ekonomiska…
/ Press/Opinion 20 oktober 2022 Mäklarsamfundets analys-och kommunikationschef Joakim Lusensky gästade Svea Talks tillsammans med Svenska Bankföreningens Johan Hansing i dagarna. De…
/ Press/Opinion 6 oktober 2022 Hur vi får in fler förstagångsköpare på bostadsmarknaden och vilken roll kan startlån spela? Anmäl dig till Svea Talks webbinarium den 13 oktober så får du höra…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Mäklarsamfundet har lämnat in sitt remissvar till utredningen om startlån för unga. Som helhet ställer vi oss bakom utredningens förslag, men ser också möjliga…
/ Press/Opinion 7 april 2022 I veckan tog bostadsminister Johan Danielsson emot förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundet välkomnar förslaget om…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 I år är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Antalet förstagångsväljare är cirka 430 0000. Det är 40 000 fler än i förra valet. En stor del av…
/ Bransch 2 december 2021 Uppstickaren Youple, som har flera tunga investerare bakom sig, vill erbjuda den som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden en lösning. Ett nytt slags…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Mäklarsamfundet fick breda ut sig på DN:s debattsidor med anledning av den nya rapporten Villadrömmen som sprack. ”Med mildrade avbetalningskrav och rimligare…
/ Press/Opinion 23 september 2021 Två tunga bostadspolitiska utredningar senareläggs. Det handlar dels om utredningen för att underlätta för förstagångsköpare, dels om utredningen om en socialt…
/ Press/Opinion 20 maj 2021 Robert Boije, chefsekonom på SBAB, har undersökt tröskeleffekterna in till bostadsmarknaden som amorteringskraven innebär för ungdomar i Stockholm och Göteborg.…
/ Bransch 25 mars 2021 Allt fler 18-25-åringar sparar till den första bostaden och fler unga kvinnor sparar än unga män, det enligt en Novus-undersökning genomförd på uppdrag av…
/ Bransch 9 december 2020 Nästan samtidigt som nyheten om utredningen om bostadsregister kom nästa nyhet. Regeringen tillsätter en utredning om statliga startlån för förstagångsköpare.…
/ Bransch 17 juni 2020 Upp emot en fjärdedel av alla unga tvingas idag ta hjälp för att få sin bolåneansökan beviljad. Det visar nya siffror från Skandia som pekar på en markant…
/ Bransch 20 maj 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på att regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska kartlägga bankernas villkor för förstagångsköpare, enligt Björn…
/ Bransch 23 april 2020 Bankerna har blivit mer restriktiva med bolån efter coronautbrottet. Det anser mer än var fjärde fastighetsmäklare, 27 procent, enligt en enkät bland…
/ Bransch 12 mars 2020 Om man ska tro en färsk undersökning från Byggföretagen så är kollektivboende och co-living inte så attraktivt bland unga som det ofta hävdas. Drömmen är att…
/ Bransch 12 mars 2020 Antalet sålda bostadsrätter och villor ökade under februari med över 10 procent jämfört med samma månad förra året, enligt nya siffror från Svensk…
/ Bransch 27 februari 2020 Att unga har det svårt på bostadsmarknaden, det är ingen nyhet. Hårda amorteringskrav och ”kvar att leva på”-kalkyler gör att många stängs ute från möjligheten…
/ Bransch 2 maj 2019 I 25 av landets största städer får en genomsnittlig 28-åring inte lån för att köpa sin första bostad, trots fast jobb. Det visar en ny rapport från…
/ Bransch 21 mars 2019 Länsförsäkringar har låtit SIFO undersöka hur oroade bostadsägare i olika åldrar är över värdeutvecklingen på sin bostad. Unga oroar sig mest och äldre minst.
/ Bransch 24 januari 2019 Vilken grupp har det tuffast på bostadsmarknaden? Vem är det mest synd om? Frågan återkommer i undersökningar, media och debatt. De flesta bedömare tycks vara…
/ Press/Opinion 9 november 2018 Förra veckans viktigaste tv stod SVT:s flaggskepp Agenda för. Där fick vi möta tunga forskare som argumenterade för kreditrestriktionernas negativa effekter,…
/ Bransch 1 november 2018 Vilka effekter har kreditrestriktioner och tuffare lånevillkor hos bankerna fått? Hur har unga hushåll påverkats? Det är frågor som analysföretaget Evidens fått…
/ Bransch 5 oktober 2018 Det senaste årets inbromsning på bostadsmarknaden har gjort unga bekymrade. Enligt en Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar…
/ Bransch 14 juni 2018 För de flesta unga under 30 år i landets 20 största kommuner är dörren för att komma in på bostadsmarknaden stängd, visar en kartläggning från SBAB. Orsaken? De…
/ Bransch 23 november 2017 För en person i åldern 25-30 år kan det ta upp till 22 år att spara ihop kontantinsatsen för att kunna köpa en centralt belägen lägenhet i en av Sveriges 10…
/ Bransch 28 september 2017 Hur kommer framtidens boende att bli? Går det ens att förutspå? Peter Majanen, framtidsforskare och VD för strategibyrån Quattroporte, har gjort flera studier…
/ Bransch 24 maj 2017 Nyligen släppte SBAB sin återkommande undersökning "Så vill unga bo" där frågor om boende ställs till svenskar mellan 18-26 år. Undersökningen ger en bild av…
/ Bransch 24 maj 2017 Nu finns två nya avsnitt av bostadspodden Tak över huvudet ute! I avsnitt 27 pratar vi om ungas situation på bostadsmarknaden med Linda Jonsson, analytiker på…