
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
En fråga som allt mer frekvent ställs till oss är vad som händer om uppdragsgivaren avlider mellan kontraktsskrivning och tillträde. Det första man som mäklare ska tänka på är att det ingångna köpekontraktet fortfarande gäller trots dödsfallet. Dödsboet handlar som ställföreträdare för den avlidne uppdragsgivaren och undertecknar således köpebrev och andra köpehandlingar. Om det är en fastighet som överlåts är huvudregeln att registrerad bouppteckning, tillsammans med fångeshandling, ska ges in till inskrivningsmyndigheten för att köparen ska kunna få lagfart.
Det finns dock undantag eftersom det kan föreligga omständigheter som ger skäl att frångå kravet på registrerad bouppteckning. Dessa omständigheter föreligger om bouppteckningen inte kan registreras innan tillträdet och den försening som uppstår när parterna måste invänta registreringen kan orsaka ekonomiska eller andra praktiska olägenheter. Dessa olägenheter ska i första hand bedömas med utgångspunkt i köparens situation. Det åligger ingivaren att visa att bouppteckningen inte kan registreras i tid och att köparen kan komma att lida skada av det. Exempel på undantagssituationer kan vara att köparen i sin tur sålt sin tidigare bostad och riskerar att bli bostadslös om han eller hon inte får tillträda på den överenskomna tillträdesdagen. Det går dock inte att helt bortse från kravet att ge in registrerad bouppteckning utan istället ska ett dödsbointyg samt en försäkran på heder och samvete, från samtliga kända dödsbodelägare att det inte finns några andra kända dödsbodelägare, ges in till inskrivningsmyndigheten. Finns det ett testamente ska även en kopia av detta ges in.
Läs gärna mer här: http://www.maklarsamfundet.se/sites/default/files/Fastighetsmaklare/pdf/...
Fridah Gomér
Bitr. förbundsjurist
/ Juridik 16 november 2023 Nu börjar året närma sig sitt slut. Det gånga året har vi besvarat över 12 000 telefonsamtal och mejl från er fastighetsmäklare. För oss jurister är det oerhört…
/ Juridik 20 maj 2022 På juristavdelningen tar vi emot åtskilliga tusentals telefonsamtal varje år från er medlemmar. Under 2021 besvarade vi över 13 000 frågor. En del av dessa är…
/ Juridik 3 maj 2018 Ett dödsbo är en egen juridisk person, de fysiska personer som ingår i dödsboet kallas för dödsbodelägare. Dödsboet företräds utåt av samtliga dödsbodelägare…
/ Juridik 30 mars 2017 Mäklarsamfundets jurister har den senaste tiden fått många frågor om förmedling från dödsbo och vad som gäller vid mäklarens utbetalning av handpenningen (och…
/ Juridik 21 april 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har i nytt beslut varnat en mäklare för att inte ha uppnått kundkännedom avseende uppdragsgivare i form av ett dödsbo. Mot…