Nyhet Bransch 11 oktober 2018

Till salu-skylten – snart ett minne blott?

Hänvisningsskyltar, eller så kallade till salu-skyltar syns fortfarande lite överallt. Detta trots att många upplever dem som nedskräpning, att varumärkeseffekten är diskutabel och att de allra flesta kunder idag tar telefonen till hjälp för att hitta till visningen. Nu väljer allt fler mäklare att sluta med skyltar, men vad gäller egentligen för den som sätter upp en skylt?

Hösten 2015 ledde mäklarskyltar uppsatta i en rondell i Örebro till en mindre folkstorm och negativ medieuppmärksamhet. Skyltarna, som stod kvar i månader, skadade kommunens gräsklippare och irriterade många kommuninvånare. Med jämna mellanrum får också vi på Mäklarsamfundet samtal från allmänheten som undrar vad som gäller och varför så många skyltar aldrig tas bort. Skyltarna syns fortfarande i stadsbilden, men allt fler mäklare slutar nu med skyltarna.

I augusti 2017 enades samtliga mäklare i Nacka om att sluta med skyltar. För ett drygt år sedan slutade Svensk Fastighetsförmedling i Hammarbyhöjden med skyltarna. Det initiativ som Suzanne Frejvall, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling Hammarbyhöjden startade har nu många mäklare i Stockholms söderförorter anslutit sig till. Skyltarna blir alltså färre, och det är något att glädjas åt. Men, vi ser dem trots allt lite överallt och därför kan det vara på sin plats att påminna om vad som faktiskt gäller för att sätta upp och ta ned till-salu skyltar.

Grundprincipen är att det aldrig är tillåtet att sätta upp en skylt utan markägarens tillstånd. Den som sätter upp en skylt med avsikten att den ska sitta kvar ett tag behöver alltså vända sig till markägaren, som ofta är en privatperson, en bostadsrättsförening eller kommunen. Oftast är det okej att låta en skylt sitta uppe ett par timmar för att sedan ta bort den när visningen är över. Är det kommunen som är markägare krävs en formell ansökan om bygglov för en skylt (så kallat skyltlov). Det kan du ansöka om direkt på nätet med hjälp av Bank-id.

Vårt råd till alla fastighetsmäklare är först och främst att följa gällande regler. Sätter du upp en skylt innan visningen – glöm inte att ta bort den direkt efter visning. Den som vill spara sig huvudbry kring att fråga om eller till och med ansöka om tillstånd och därmed slutar med skyltar är idag i gott och växande sällskap.

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef

Skapad 11 oktober 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Branschen