Utbildning till kvalificerad fastighetsmäklarassistent
Nyhet Bransch 28 november 2019

Utbildningen gav jobb redan innan examen – och drömmen om Spanien blev sann

Sedan slutet av 1990-talet finns en kvalificerad assistentutbildning som är anpassad specifikt för mäklarbranschen. Utbildningen är ensam i sitt slag i Sverige och motsvarar den tidigare fastighetsmäklarutbildningen innan den fick högskolestatus, vilket innebär att man får förståelse för att kunna utföra många av arbetsuppgifterna i en mäklartjänst. Sedan starten har Mäklarsamfundet utbildat ca 1 700 fastighetsmäklarassistenter. Vi har pratat med två av dem.

Elin Germundsson och Annica Waller WallinFörst ut är Elin Germundsson, som trots att hon inte är klar med utbildningen än, redan börjat jobba som assistent.

Vem är du Elin?
Jag är ursprungligen från Småland men flyttade upp till Stockholm, Täby för ungefär tre månader sedan efter att jag hade börjat utbildningen, som jag fortfarande går, och redan fått jobb! Vilket var lite av en chock. Jag skickade ut mitt CV till några mäklarkontor och hade faktiskt inte ens räknat med ett enda svar, men fick fem - sex stycken! 



Varför blev du intresserad av fastighetsmäklarassistentutbildningen? 


Jag har alltid varit intresserad av mäklaryrket men inte riktigt vetat om jag velat bli mäklare, det är en lång utbildning och mycket av en livsstil medan jag föredrar ett nio till fem-jobb. Jag drogs till inblicken i juridiken och ekonomin, och i och med att jag är driven och tycker om struktur och administration så tänkte jag att jag skulle passa bra.

Hur hittade du utbildningen?
Det var faktiskt min mamma som hittade den och tipsade mig! Jag sökte utbildningen och tänkte att kommer jag in, då börjar jag leta boende i Stockholm och söker jobb helt enkelt. Sju månaders studier kändes lagom i och med att jag inte var helt säker på om jag ville jobba i mäklarbranschen och jag tyckte att det kändes som att mycket av det som tas upp på utbildningen är relevanta kunskaper oavsett vilken bransch man hamnar i till slut.

Var jobbar du idag? 
När jag fick så många svar från mäklarkontoren valde jag till slut Fastighetsbyrån, bland annat för att kontoret låg så pass nära där jag bor. 


Vad har du haft för nytta av utbildningen i ditt arbete?
Utbildningen har verkligen varit användbar hittills, trots att jag fortfarande går den. När jag kom in i den här branschen så var det jättesvårt att förstå alla termer som fastighetsmäklarna slänger sig med och det språk de använder, men särskilt efter juridiken känner jag att jag kan hänga med väldigt bra.


Hur trivs du i ditt yrkesval?
Jag trivs jättebra! Jag tycker verkligen om friheten i yrket och det administrativa och att jag, till skillnad från många fastighetsmäklare, har tid för mina hobbys och andra livsstilsval i och med att det som sagt är just ett nio till fem-jobb.


Vi har också pratat med Annica Waller Wallin, som efter utbildningen snart kan förverkliga sina drömmar om Spanien.

Berätta om din erfarenhet av fastighetsmäklarassistentutbildningen.
Den har verkligen gett mig ett otroligt lyft i livet! Som 53-åring valde jag att säga upp mig från mitt dåvarande jobb i branschen och istället bli fastighetsmäklarassistent. Jag var klar hösten 2018 och redan i januari följande år började jag på Bjurfors som kontorskoordinator/assistent.

Hur har det gått då?
Jag har verkligen njutit av den här tiden och haft turen att ha fantastiska kollegor och chefer som har fått mig att utvecklas enormt. Nu har jag fått möjligheten att följa med till kontoret i Spanien och börja mäkla där, så i januari flyttar jag och min man till Nerja och jag får en ny och rolig utmaning i livet. Så jag kan bara säga att den här utbildningen har gett mig otroligt mycket.

Är du sugen på att ta reda på mer om utbildningen och hur du anmäler dig? Här finns allt du behöver veta!

Nästa kursstart är den 6 februari och du kan maila till Eva Prien, utbildningsansvarig på Mäklarsamfundet, på eva.prien@maklarsamfundet.se
 

Skapad 28 november 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Utbildning Mäklarsamfundet