Jonas Rosén
Nyhet Konsument 5 oktober 2022

Köpa bostadsrätt på orolig marknad? Tänk på det här!

När priserna sjunker kan det vara svårt att veta hur man ska tänka som köpare. Med den här checklistan blir du bättre förberedd för att förverkliga din bostadsdröm.

– Det är många nattsvarta rubriker om bostadsmarknaden nu, och då är det inte konstigt att känna oro om man står inför en bostadsaffär. Den som förbereder sig rätt och planerar för framtiden kan sova gott om natten. På många sätt är det fördelaktigt att köpa nu, säger Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet. 

Oavsett var man är i bostadsresan, vilken typ av bostad man vill köpa och det rådande marknadsläget så är ett bostadsköp en stor affär som kräver ordentlig förberedelse. Följ den här checklistan, så har du kommit en bit på vägen. 

1.    Vänta inte på bättre tider!
Väntar du på att priserna faller mer innan du köper, även fast du behöver flytta? Det är en riskabel taktik. Särskilt om du hittat en bostad som passar både plånbok och behov. Risken är inte bara att objektet försvinner. Värdet på den bostad som ska säljas kan också sjunka, och det samma gäller värdet på sparkapitalet som ska finansiera köpet. Att tajma marknaden är svårt, och för den som planerar att bo långsiktigt spelar prisutvecklingen mindre roll.

2.    Stresstesta både din egen och föreningens ekonomi 
Att stresstesta din ekonomi för olika räntenivåer är en nyckel för att kunna sova gott om natten. Köper du bostadsrätt är föreningens ekonomi indirekt även din ekonomi. Därför är det viktigt att du innan köpet har bra koll på föreningen. Undersök 
föreningens skuld per kvadratmeter, befintliga lån med villkor och bindningstider och vilka avtal föreningen har, till exempel för tomträtt, samt när dessa löper ut. Du bör också fråga företrädare för bostadsrättsföreningen om kommande avgiftshöjningar och större reparationer.

3.    Köp med sikte på framtiden!
Den som bor en längre tid i sitt boende behöver sällan oroa sig över den kortsiktiga prisutvecklingen. För en bostadsköpare gäller det att tänka framåt och ställa sig frågan hur bostaden man vill köpa står sig om man till exempel byter jobb eller utökar familjen. Som köpare ska man också ställa sig frågan hur man klarar högre boendeutgifter än idag. Det gäller inte bara räntenivåer utan även sådant som uppvärmning och el. 

4.    Undersök ordentligt!
Köparens undersökningsplikt är långtgående och omfattar i princip allt som går att upptäcka vid en undersökning. Ska du köpa bostadsrätt så är det viktigare än någonsin att ha koll på föreningens ekonomi och sådant som tomträttsavtal. Tänk också på vad du kan förvänta dig av bostaden. Är till exempel vitvarorna över tio år gamla vid ditt köp så behöver de nog bytas ut i en nära framtid.   
 

Skapad 5 oktober 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Köpa och sälja