Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Mäklarsamfundet har pratat med Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket och ansvarig för Livsmedelsverkets information om egen brunn.
Vad är det viktigaste man ska tänka på om man ska anlägga en brunn?
– Det är mycket man ska tänka på och därför är det viktigt att ta reda på så mycket information man kan innan man anlägger en brunn. Kontakta kommunen och läs igenom våra broschyrer, säger Christina Lantz.
Hur tar man reda på om dricksvattnet är tjänligt?
– Då ska man skicka vattnet till ett ackrediterat laboratorium för en vattenanalys. Analysen tar olika lång tid. För en mikrobiologisk analys kan det ta ungefär en vecka eller två och för kemisk analys kan det ta flera veckor. Hör med ditt labb hur lång tid det tar. Kommunen kan hjälpa till med kontakten med laboratoriet, säger Christina Lantz.
Vad har brunnsägaren för ansvar?
– Brunnsägaren har själv hela ansvaret för brunnen och vattenkvaliteten, avslutar Christina Lantz.
Vatten- och avloppsanläggningar vid husförsäljning – tips från Mäklarsamfundets Kundombudman
Klarlägg status på vatten- och avloppsanläggningar vid husförsäljning. Det ligger i både säljarens och köparens intresse för att undvika framtida frågor, missförstånd och i värsta fall tvister.
Du som köper: Enskild brunn och avlopp omfattas av din undersökningsplikt, men ingår normalt inte i en överlåtelsebesiktning. Du måste därför själv ta reda på vatten- och avloppsanläggningarnas status inför husköp. Informationsbroschyr.
Du som säljer: Sammanställ de handlingar du har såsom: Tillstånd från kommunen, teknisk dokumentation, ritningar, dricksvattenprov och skötselråd för vatten- och avloppsanläggningarna som underlag för köparen.
Två broschyrer om egen brunn:
Att anlägga egen brunn för bra dricksvatten
I broschyren beskrivs hur olika brunnar fungerar och vad som är bra att känna till när man ska anlägga en egen brunn. I broschyren ges även råd om vad man ska tänka på vid upphandling av brunnsborrare.
Sköt om din brunn för bra dricksvatten
Broschyren innehåller råd om hur brunnen ska skötas, hur vattnet ska testas och hur man bedömer om det är dags för reparationer eller andra åtgärder.
Mer information hittar du på Livsmedelverkets hemsida
Livsmedelsverket är den myndighet som har ansvar för att informera brunnsägare om hur brunnsvattnet ska testas och vilken kvalitet vattnet ska ha för att vara tjänligt som dricksvatten.
/ Juridik 23 februari 2023 I samband med att en fastighet eller bostadsrätt överlåts kan ett samtycke krävas från säljarens make/-a eller sambo. Huruvida ett samtycke krävs beror till…
/ Konsument 5 oktober 2022 Efter pandemins prisrally har bostadspriserna fallit tillbaka en tid. Många undrar hur det påverkar dem och hur de ska tänka för att förverkliga sin…
/ Konsument 5 oktober 2022 När priserna sjunker kan det vara svårt att veta hur man ska tänka som köpare. Med den här checklistan blir du bättre förberedd för att förverkliga din…
/ Konsument 5 oktober 2022 Den senaste tiden har bostadspriserna fallit i stora delar av landet. Många som står inför ett bostadsbyte känner oro. Hur ska man tänka och agera i nuläget?
/ Bransch 7 oktober 2021 Med syftet att bidra till mer informerade bostadsköpare och -säljare under den största affären i livet har bokförlaget Max Ström i samarbete med Hemnet och en…
/ Bransch 25 mars 2021 Allt fler 18-25-åringar sparar till den första bostaden och fler unga kvinnor sparar än unga män, det enligt en Novus-undersökning genomförd på uppdrag av…
/ Juridik 26 november 2020 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor från mäklare som avser hantering av budgivningen. Brister i hanteringen av budgivningen är också en vanligt…
/ Bransch 3 september 2020 Två statistiker och nationalekonomer skrev nyligen på Svenska Dagbladets debattsidor och varnade för att oseriösa bud, utan köpintention eller köpkraft,…
/ Bransch 17 juni 2020 En ovanlig sommar står för dörren. Vi frågade stylisten Anna Bergermark Lindeman vilka inredningstrender som går hem i dessa tider.
/ Bransch 23 april 2020 I EFN Kvadrat tipsar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg om bästa knepen för en lyckad affär när få bostäder säljs.
/ Bransch 6 september 2019 Den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån visar att säljarna har övertaget på bostadsmarknaden i Sverige för första gången på två år.
/ Bransch 2 maj 2019 Trots att klimatfrågorna ständigt är på agendan tycks det ännu inte ha gjort avtryck i livets viktigaste affär. I en ny medlemsundersökning från Mäklarsamfundet…
/ Bransch 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Press/Opinion 21 mars 2019 Vi har så sakta börjat vänja oss vid en lugnare marknad utan dramatiska prisrörelser. Snart drar fritidshusmarknaden igång på allvar. Vilka trender och…
/ Bransch 7 mars 2019 Förslagen från utredningen om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden har lagts i malpåse. I väntan på lagstiftaren går istället flera branschaktörer…
/ Bransch 22 februari 2019 Nu går det att skicka in uppgifter om en bostadsförsäljning till Skatteverket direkt efter försäljningen. Tjänsten fungerar för försäljningar som har skett från…
/ Press/Opinion 7 februari 2019 I förra nyhetsbrevet tipsade Mäklarsamfundets kundvägledare om vad du som mäklare ska tänka på när det gäller köparens finansiering vid förmedling i små…
/ Bransch 1 november 2018 Välkommen till denna ljudisolerade och dammiga krypta, skapt i tidig gotisk stil och nära till både gravgårdar och dunkla skogar. Med glödlampor som sätts igång…
/ Bransch 25 oktober 2018 Skatteverket utvecklar och förenklar nu deklarationsprocessen för bostadsförsäljning. Att hjälpa kunden deklarera sin bostadsförsäljning ingår inte i…
/ Konsument 8 februari 2018 Majoriteten av svenskarna tror att homestyling höjer slutpriset med 5 procent eller mer vid en bostadsförsäljning, visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på…
/ Bransch 7 december 2017 Under de senaste åren har bostadspriserna stigit och många säljare har kunnat räkna hem en vinst på försäljningen. Men vad händer om man måste sälja sin…
/ Juridik 16 februari 2017 Som mäklare ska man bistå köpare och säljare med råd och upplysningar i diverse olika situationer. Exempelvis får mäklaren ge säljaren råd vid valet av…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Bransch 25 februari 2016 Igår kontaktades Mäklarsamfundet av en medlem som fått information om att banken SEB tagit fram nya riktlinjer som skulle innebära att bostadsrättsföreningar…
/ Bransch 20 augusti 2015 Det har blivit vanligare med bränder som startar i elsystemen i villor och fritidshus. Brandkåren har de senaste tio åren gjort fler utryckningar, och…
/ Bransch 5 mars 2015 Förorenade fastigheter eller områden kan innebära miljö- och hälsorisker, men också ansvar och kostnader. Vad har fastighetsmäklaren för ansvar vid förmedling…