Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Igår, onsdag den 6 december, deltog jag i ett panelsamtal anordnat av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) om lockpriser och accepterat-pris reformen. Nationalekonomen Anders Österling presenterade forskningsresultat som visade att accepterat pris ledde till 15 procent högre utgångspriser. Österling kunde också visa att lockpriser inte leder till högre slutpriser och inte heller påverkar försäljningstiden. Däremot leder lockpriser enligt Österling till fler besök på bostadsannonser och visningar och därmed att onödigt mycket tid läggs på att söka efter bostäder som man ändå inte har råd att efterfråga. Lockprisdebatten omgärdas av missförstånd och ibland rentav avsiktliga feltolkningar. Jag hör till exempel ibland att för lågt satta utgångspriser bidrar till hushållens skuldsättning. Österlings forskning visar tydligt att så inte är fallet.
Innan panelsamtalet gav jag en inledande kommentar där jag passade på att klargöra Mäklarsamfundets inställning till lockprisproblematiken och ge min syn på de resonemang och slutsatser som lyftes fram i rapporten.
Hetsiga budgivningar, stort spann mellan ut- och slutpriser och användning av lockpriser hänger ihop med marknadsläget, utbudet, urbaniseringstakten och inte minst räntenivån. Hur dessa faktorer samverkar skulle jag ha önskat en djupare analys av. Mäklarens incitament att sätta ett utgångspris i linje med marknadspriset får relativt stort utrymme i rapporten, där det bland annat pekas på en principiell motsättning mellan mäklare och säljare där mäklaren alltid vill sälja snabbt och säljaren dyrt. Jag tror att många fastighetsmäklare snarare ser värdet av att tänka långsiktigt och lägga ned så stor ansträngning som möjligt i varje affär. I en konkurrensutsatt bransch som dessutom är väldigt lokal blir ditt rykte och renommé naturligtvis avgörande. Den fastighetsmäklare som inte tänker så blir sannolikt inte långvarig i branschen. Jag menar också att det är svårt att diskutera lockprisproblematiken utan att ta hänsyn till villkoren och förutsättningarna i branschen. Stenhård konkurrens, låga och sjunkande arvoden och provision är faktorer som innebär att mäklaren måste göra allt fler affärer för att klara sin försörjning. Den intresserade kan ladda ned rapporten här!
Vi fortsätter delta i och påverka debatten genom att lyfta fram fastighetsmäklarnas perspektiv och mäklarnas viktiga roll på en effektiv och trygg bostadsmarknad.
Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se
/ Juridik 17 maj 2023 Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett avgörande från den 11 maj 2023 kommit fram till att det inte strider mot god fastighetsmäklarsed att i marknadsföringen…
/ Bransch 12 januari 2023 Vilka var egentligen de riktigt heta frågorna som dök upp 2022? Mäklarsamfundet har sammanställt en lista på de tre mest klickade artiklarna från förra året. Ta…
/ Juridik 16 juni 2022 I detta säsongens sista nyhetsbrev vill vi passa på att redogöra för innehållet i två domar från Kammarrätten i Göteborg, domar som kanske inte riktigt fått den…
/ Bransch 20 maj 2021 I maj 2020 inledde Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en så kallad tematisk granskning av pris i marknadsföring. Nu, ett år senare, är granskningen klar. Av de…
/ Bransch 15 oktober 2020 Vissa frågor är precis som en bumerang. De försvinner för en tid men sedan kommer de tillbaka lika snabbt som de försvann. För fastighetsmäklarbranschen är…
/ Juridik 2 februari 2017
/ Press/Opinion 13 maj 2015 Den 5 maj anordnade Mäklarsamfundet och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) sitt årliga BostadsForum. Temat var ”Oberoende samtal om prissättning på en…
/ Bransch 16 april 2015 Som många av er sett skapade förra numret av Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren debatt, bland annat i Dagens Industri. Vi välkomnar så väl granskning av s.k.…
/ Juridik 1 april 2015 Med anledning av att Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) uppmärksammat att en fastighetsmäklare omnämnts i en tidningsartikel inleddes ett tillsynsärende mot…
/ Bransch 1 april 2015 Med den pågående lockprisdebatten och den ökande oron hos konsumenterna som utgångspunkt har Mäklarsamfundets styrelse tagit fram svar på de vanligaste…
/ Bransch 19 februari 2015 Under den gångna veckan har tidningen Dagens Industri publicerat en rad artiklar på temat ”Di granskar lockpriserna på bostäder”. Granskningen bottnar dels i de…
/ Bransch 22 januari 2015 En av de många kompetenser en fastighetsmäklare besitter är att göra en korrekt bedömning av värdet på det objekt som ska förmedlas. På en allt mer…