Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Digitala lösningar har gjort det möjligt att med rätt mjukvara få ut många av de förstudier och undersökningar som behöver göras i samband med en planprocess på ett snabbt och effektivt sätt. Samtidigt dras byggbranschen med en pinsamt långsam digitalisering och stelbenta byggregler hindrar en snabbare planering av nya bostäder. PBL är en del av problemet.
Plan- och bygglagen har aldrig varit till för att främja bostadsbyggande. Tvärtom kom lagstiftningen till som en reaktion på omfattande rivningsprojekt och saneringar av bostadskvarter under mitten av det förra seklet. PBL skulle säkerställa att det som byggdes höll hög kvalitet och att fler intressenter skulle få inflytande över planeringen av nya byggnader.
Nyligen höll forskaren Klas Eriksson en presentation, på forskningsinstitutet Fores, om hans pågående forskning kring hur byggandet reglerats ur ett ekonomihistoriskt perspektiv. Forskningen undersöker bland annat hur byggregleringar uppfyller sina syften. Som lyssnare kunde man inte undvika att fråga sig själv just den frågan. Vilka syften fyller nuvarande hårda lagstiftning? Det var tydligt att de olika paneldeltagarna som kommenterade rapporten landade i olika slutsatser, men att de var eniga om en sak. Att nuvarande regelverk inte lyckas leva upp till nutida behov på bostadsmarknaden. Det finns ett behov av förnyelse.
På samma tema publicerade den liberala tankesmedjan Timbro nyligen rapporten ”Farväl till byggnadsnämnder”, skriven av moderaten Lucas Ljungberg. Rapporten undersöker hur kommunala byggnämnder ibland är hinder för nybyggnation, på grund av hur PBL är utformad. I rapporten lyfts radikala förslag om att avskaffa det kommunala planmonopolet och låta aktörer fritt få sina egenproducerade planförslag prövade.
Men det är inte bara på tankesmedjorna och inom akademin som PBL börjat skava. I slutet av 2019 levererade kommittén för modernare byggregler ett, också tämligen radikalt, förslag som föreslog förändringar i hur olika byggregler ska tillämpas. Att byta ut standarder till funktionskrav var en av huvudfrågorna. Utredningen verkar ha hamnat i Regeringskansliets byrålådor. Istället har den ersatts av ännu en utredning: "Möjligheternas byggregler". Vissa av förslagen finns kvar, och det är fortsatt tydligt att även författaren av denna utredning, Boverket, inser att dagens reglemente är allt för strikt för att effektivt kunna bistå bostadsproducenterna med tillräckligt många nya byggrätter när bostadsbristen tilltar.
Det är inte konstigt att majoriteten av våra riksdagspartier val efter val går till val på förslaget ”förenklade byggregler” men att det sällan mynnar ut i reformer som motsvarar den målbilden. Dagens regelverk lämnar mycket att önska när det kommer till effektivitet, frihet och flexibilitet. Tyvärr är matrisen av olika regler svåra att sätta sig in i - eller för den delen, att ändra på.
Det finns mycket att önska kring hur PBL skulle kunna förbättras. Men den som letar efter inspiration behöver inte gå mycket längre än portalparagrafen i samma lag:
” … Bestämmelserna syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.”
André Nilsson
Näringspolitisk expert Mäklarsamfundet
/ Press/Opinion 13 december 2023 “Nu reformerar vi strandskyddet”, skriver företrädare för Tidöpartierna på Svenska Dagbladets debattsida – något man enats om inom ramen för den årliga…
/ Press/Opinion 5 oktober 2023 Tidigare i veckan avslutades den allmänna motionstiden i riksdagen. Vi har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren och några frågor får särskilt…
/ Bransch 6 oktober 2022 Småhusbyggandet ser ut att klara sig bäst i en bygg- och bostadsbransch med många utmaningar. En av anledningarna ser ut att vara den stora generationspuckeln…
/ Bransch 25 augusti 2022 I en ny SNS-rapport beskriver nationalekonomerna Mats Bergman och Sten Nyberg den snabba ökningen av bostadspriser i Sverige sedan 1990-talet som avvikande,…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 Preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 63 900 lägenheter under 2021. Det är 16 procent fler lägenheter jämfört med 2020. Siffrorna för 2021 tangerar…
/ Juridik 8 april 2021 Nu när vårsolen börjar titta fram så längtar många efter att få vara ute i den friska luften och tankar på att bygga en ny altan eller kanske bygga ut den gamla…
/ Bransch 25 februari 2021 Fler bostäder, men färre småhus, byggstartades under 2020. Det finns tecken på en viss Corona-effekt, med en högre andel hyresrätter. Det saknas dock…
/ Bransch 28 januari 2021 Långa handläggningstider för fastighetsbildning hos Lantmäteriet skapar problem för både fastighetsmäklare och deras kunder. Nu ska Riksrevisionen granska om…
/ Bransch 13 januari 2021 Robert Boije och Fredrik Kopsch uttalar sig på DN Debatt om småhusbyggandets dramatiska fall i en tid då allt mer fokus legat på hyres- och…
/ Bransch 23 april 2020 Svenska institutet för standarder (Sis) har för första gången sedan 1978 uppdaterat och reviderat sin standard för areamätning.
/ Juridik 12 mars 2020 I januari i år beslutade riksdagen att bygglovsbefriade komplementbostadshus (sk. Attefallshus) får uppta en maximal byggnadsarea om 30 kvm istället för 25 kvm…
/ Bransch 30 oktober 2019 En ny rapport från Sveriges Byggindustrier visar kreditrestriktionernas påverkan på bostadsbyggande och tillväxt. Det är som väntat ingen munter läsning.…
/ Bransch 14 juni 2019 Byggbolaget Veidekke släppte nyligen en marknadsanalys där de spår att antalet påbörjade bostäder kommer att ligga runt 40 000 per år de närmaste åren. Veidekke…