
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Lagändringen trädde i kraft den 1 mars 2020. Anledningen till lagändringen är att man vill att fler bostäder ska byggas och tanken är att den ökade boytan ska förbättra möjligheten att utforma attraktiva bostäder. Ändringen avser endast komplementbostadshus så om byggnaden ska vara en komplementbyggnad med användningsområde som till exempel garage eller förråd är det fortfarande 25 kvm byggnadsarea som gäller. Notera att man här talar om byggnadsarea, inte boarea, som är den måttenhet som du som mäklare normalt redovisar. Med byggnadsarea avses byggnadens yttermått, alltså den yta som byggnaden upptar på marken.
Det krävs inte bygglov för Attefallshus men den som vill bygga ett Attefallshus behöver göra en anmälan till den kommun som fastigheten är belägen inom för att få ett startbesked innan bygget kan starta. En anmälan för att få startbesked påminner mycket om en ansökan om bygglov och kommunen behöver få underlag på vad som ska byggas och vart för att kunna ge ett startbesked. Innan byggnaden kan tas i bruk behövs också ett slutbesked från kommunen.
Attefallsreglerna gäller utöver en eventuell detaljplan och ett Attefallshus kan följaktligen uppföras i strid med detaljplanen. Det innebär att ett startbesked för Attefallshus ska ges även om fastigheten totalt sett får en större bebyggd area eller ett större antal komplementbyggnader än vad detaljplanen reglerar, ett Attefallshus kan även placeras på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas s.k. ”prickmark”.
Såklart kan möjligheten att uppföra en till bostad på en fastighet vara attraktivt men som fastighetsmäklare finns det anledning att vara försiktig eftersom det inte alltid är självklart att ett Attefallshus får uppföras på en fastighet.
Det kanske viktigaste undantaget för om ett Attefallshus får byggas är om området som fastigheten är belägen inom är kulturmiljöinventerat. I lagen regleras nämligen att en kommun kan neka startbesked för att bygga Attefallshus om området är särskilt skyddsvärt på grund av kulturvärden på platsen. Utöver det så behöver det nya komplementbostadshuset uppfylla krav på tillgänglighet enligt boverkets byggregler (BBR), byggas i omedelbar närhet till ett en- eller tvåbostadshus, placeras minst 4,5 meter från tomtgräns (eller få sin närmare placering godkänd från den grannen), inte vara högre än 4 meter och inte överstiga 30,0 kvm byggnadsarea. Ska byggnaden uppföras inom strandskyddsområde, nära väg eller nära järnväg finns det ytterligare regler som kan begränsa rätten att få bygga ett Attefallshus.
Om en köpare har frågor om ett Attefallshus kan uppföras på den fastighet ni har i uppdrag att förmedla är vår rekommendation att hänvisa till den kommun i vilken fastigheten är belägen.
Fanny Norsten
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Press/Opinion 26 februari 2025 Regeringen föreslår i en lagrådsremiss omfattande förenklingar av reglerna för bygglov. Det ska bli enklare att navigera bland bestämmelserna, tydligare vilka…
/ Press/Opinion 13 december 2023 “Nu reformerar vi strandskyddet”, skriver företrädare för Tidöpartierna på Svenska Dagbladets debattsida – något man enats om inom ramen för den årliga…
/ Press/Opinion 5 oktober 2023 Tidigare i veckan avslutades den allmänna motionstiden i riksdagen. Vi har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren och några frågor får särskilt…
/ Bransch 6 oktober 2022 Småhusbyggandet ser ut att klara sig bäst i en bygg- och bostadsbransch med många utmaningar. En av anledningarna ser ut att vara den stora generationspuckeln…
/ Bransch 25 augusti 2022 I en ny SNS-rapport beskriver nationalekonomerna Mats Bergman och Sten Nyberg den snabba ökningen av bostadspriser i Sverige sedan 1990-talet som avvikande,…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 Preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 63 900 lägenheter under 2021. Det är 16 procent fler lägenheter jämfört med 2020. Siffrorna för 2021 tangerar…
/ Press/Opinion 3 juni 2021 Det finns växande en frustration över att bostadsmarknaden inte lyckas reagera på prisökningar och skapa fler bostäder när efterfrågan är hög. Visst, att bygga…
/ Juridik 8 april 2021 Nu när vårsolen börjar titta fram så längtar många efter att få vara ute i den friska luften och tankar på att bygga en ny altan eller kanske bygga ut den gamla…
/ Bransch 13 januari 2021 Robert Boije och Fredrik Kopsch uttalar sig på DN Debatt om småhusbyggandets dramatiska fall i en tid då allt mer fokus legat på hyres- och…
/ Bransch 23 april 2020 Svenska institutet för standarder (Sis) har för första gången sedan 1978 uppdaterat och reviderat sin standard för areamätning.
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 4 maj 2016 I ett mål från mark- och miljööverdomstolen prövades om de så kallade attefallsreglerna kan tillämpas vid byggandet av en tillbyggnad på 15 kvm på en…
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…