Finansinspektionen oroade över höga värderingar på tillgångar
Nyhet Press/Opinion 22 april 2021

Finansinspektionen oroade över höga värderingar på tillgångar

Finansinspektionen uttrycker sin oro för prisökningarna bland tillgångar som aktier och bostäder i en intervju med generalsekreteraren Erik Thedéen i Dagens Industri. Läs om vilka åtgärder som kan införas om Finansinspektionen bedömer att riskerna blir högre.

Finansinspektionens generalsekreterare Erik Thedéen har i en intervju med Dagens Industri 13/4 utryckt sin oro för prisökningarna bland tillgångar som aktier och bostäder. Thedéen varnar att det kan införas åtgärder från Finansinspektionen om riskerna blir högre.

Bostäder och andra tillgångsslag har haft en prisutveckling över förväntningarna under det senaste året. Aggressiv penningpolitik, låga räntor och få investeringsalternativ har gjort att tillgångsslag som bostäder och aktier har rusat. 

”Den miljö vi lever i nu är en stabilitetsrisk. Det är för mig helt uppenbart. Den här krisen har kombinerat kraftiga BNP-fall, i vissa länder mycket kraftiga, samtidigt som tillgångspriser är kraftigt upp i Sverige. Det är exceptionellt.” säger Thedéen till Dagens Industri. 

Thedéen är känd för att vara en stark förespråkare av hårda kreditrestriktioner. Han tror att uppgången för bostäder delvis har berott på att besöksnäringar varit stängda, och han bedömer fortfarande att hushållens ekonomi är känslig. Han vill dock inte säga att bostadsmarknaden är övervärderad, men pekar istället på att det är högre chans med högre räntor, än lägre räntor, i framtiden. 

Om frågan om att lätta på amorteringskraven kommenterade Thedéen: ”En lika stor andel unga lånar till bostadsköp i dag som för fem år sedan. Vi har utan tvekan problem med höga trösklar till bostadsmarknaden. Men det beror främst på de dramatiska prisuppgångarna. Om vi tog bort alla våra krav, kan man vara helt säker på att skuldsättningen skulle öka kraftigt och troligen också priserna.”

Finansinspektionen har inga planer på att införa ytterligare restriktioner för bostadslån i dagsläget. 
 

Skapad 22 april 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Ekonomi