
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Som ni säkert redan vet är det relativt få uppgifter ni har ett eget kontrollansvar för. När det gäller bostadsrätter som objekt, är de saker ni är självständigt skyldiga att kontrollera vem som förfogar över densamma samt huruvida den är pantsatt – dessa räknas upp i 17 § fastighetsmäklarlagen.
I övrigt kommer majoriteten av den information ni för vidare till spekulanter och köpare från säljare och, ifråga om bostadsrätter, från bostadsrättsföreningen. Där gäller som utgångspunkt att ni har rätt att förlita er på dessa uppgifter och med gott samvete kan föra dem vidare, så länge ni inte från annat håll får motstridig information eller med egna ögon, egen kunskap, kan ifrågasätta en lämnad uppgift.
Av 18 § fastighetsmäklarlagen följer vad som ska framgå i en objektsbeskrivning. För bostadsrätter är beslutade förändringar av årsavgiften en sådan omständighet. Den är alltså obligatorisk såtillvida att er objektsbeskrivning ska innehålla uppgift angående detta, men det är inte en av de saker ni enligt 17 § samma lag är självständigt skyldiga att kontrollera. Var går då gränsen för er kontroll av detta?
Nyligen ställdes frågan inför Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) som i sitt beslut (59/20) resonerade som följer.
Mäklare har inte, enligt fastighetsmäklarlagen, någon skyldighet att kontrollera med föreningen om det finns några beslutade ändringar av avgiften. Däremot är ni skyldiga att fråga någon – lämpligen föreningen eller i vart fall säljaren. Någon annan möjlighet för er att kunna informera vidare finns ju inte. Att förlita sig på att någon av dessa självmant, utan att ha fått fråga om saken, ska informera om planerade eller beslutade ändringar är inte tillräckligt.
I fallet där mäklare inte kan visa att frågan ställts till vare sig föreningen eller säljaren, ”räcker” alltså inte försvaret att det inte getts någon sådan information. Hade man däremot kunnat visa på att frågan faktiskt ställts och att man fått ett nekande svar på densamma, hade mäklaren sannolikt inte ansetts agera felaktigt. Ni är ju inte skyldiga att exempelvis granska årsredovisningen för att utreda hur den kommande utvecklingen i föreningen egentligen verkar se ut.
Så, sammanfattningsvis: säkerställ att frågan ställs. I första hand bör den ställas till föreningens styrelse; det är ju inte alltid informationen ännu hunnit kommuniceras ut till medlemmarna. Om inget besked eller kontakt kan nås i tid, kan säljaren tillfrågas. Det bör framgå av objektsbeskrivningen vem som är källan till beskedet som framgår där i.
Louise Åhl Rosell
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Juridik 13 mars 2025 Till följd av höjda räntor och ökade energikostnader har många föreningar tvingats besluta om att höja avgifterna till föreningen. Men när ska en avgiftshöjning…
/ Bransch 3 april 2024 Begreppet “singles tax” har spridit sig i sociala medier och beskriver det påslag som följer när man inte kan dela fasta utgifter med en annan. Amerikanska…
/ Bransch 21 mars 2024 Vilka egenskaper är viktigast i bostaden och bostadsområdet vid en flytt? Vad prioriterar olika målgrupper och hur förändras boendepreferenserna genom livet?…
/ Press/Opinion 29 november 2023 I en ny rapport har Mäklarsamfundet undersökt effekter på total konsumtion, BNP och skatteintäkter om fler villaboende seniorhushåll säljer villan. En flytt…
/ Press/Opinion 16 november 2023 Riksbanken råder inte över världsmarknadspriser på olja, vete eller gas. Och eftersom inflationen drivs av utbud och inte efterfrågan är höjd ränta i Sverige…
/ Press/Opinion 5 april 2023 Antalet hushåll som beviljats undantag från amortering har ökat kraftigt sedan i september förra året enligt statistik från Finansinspektionen. Men även om…
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Flera faktorer pekar på att nu när Sverige diskuterar hur bostadssituationen kan förbättras, så bör fokus läggas på att öka självägande – i synnerhet…
/ Press/Opinion 1 december 2022 Trä- och Möbelföretagen riktar i Dagens Industri kritik mot storbankerna och uppmanar dem att använda sin samhällsbärande roll på ett mer ansvarsfullt sätt.…
/ Press/Opinion 1 december 2022 SCB har släppt sin årliga statistik som visar hur stor del av hushållens inkomst som gick till boendet år 2021 samt vilken boendeform som har störst kostnader.
/ Press/Opinion 1 december 2022 Riksbanken fortsätter att höja styrräntan. Den 24 november höjde man styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent – den högsta nivån på hela 14 år.
/ Juridik 1 december 2022 Regeringens flaggning för elprisstöd har väckt stor uppmärksamhet i media och fram till relativt nyligen var det oklart såväl i vilken omfattning stödet skulle…
/ Press/Opinion 17 november 2022 Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna fortsätter växa, med Mörbylånga…
/ Press/Opinion 3 november 2022 Mäklarsamfundets vd Jonas Rosén har gästat Ekonomibyrån för att diskutera situationen på bostadsmarknaden just nu tillsammans med representanter från SBAB och…
/ Press/Opinion 22 september 2022 Riksbanken har höjt styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Det är den största höjningen på nästan 30 år, sedan målet med 2 procents inflation…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Stigande inflation och boräntor gör det tuffare för svenska hushåll. I samband med det har regeringen gett Finansinspektionen i uppgift att utvärdera…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Hur slår stigande räntor mot hushållen och kan den ersättning banker tar ut när den med bundet bolån vill säga upp det påverka bostadsmarknaden? Det har…
/ Press/Opinion 2 juni 2022 I dagarna publicerade Finansinspektionen en ny rapport om riskerna för svensk ekonomi. Sammanfattat bedömer Finansinspektionen att de flesta hushållen klarar…
/ Bransch 5 maj 2022 Förra veckan släppte SCB flera statistiknyheter som gav insyn i hushållens boende 2021 och vårt bostadsbestånd vid årets slut. Hur många bostäder har vi…
/ Bransch 5 maj 2022 Riksbanken har nu höjt reporäntan till 0,25 procent efter en lång tid av nollränta. Höjningen var väntad och marknadens förväntningar är att räntan fortsätter…
/ Press/Opinion 21 april 2022 Finansinspektionen har nu hemställt hos regeringen om att göra det billigare att förtidslösa lån, exempelvis när någon med bunden ränta flyttar innan…
/ Press/Opinion 21 april 2022 I går släppte Finansinspektionen (FI) sin årliga Bolånerapport, som beskriver belåningsgrad, skuldsättning, lånevillkor och återbetalningsförmåga hos svenska…
/ Bransch 21 april 2022 Många banker har nu höjt sina bolåneräntor och det finns goda anledningar för hushållen att vara väl förberedda på högre räntor. Samtidigt ökar bankernas…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Ränteskillnadsersättningen gör det dyrt för många som har bunden ränta och vill flytta till en ny bostad. Nu föreslår Finansinspektionen att…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 I år är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Antalet förstagångsväljare är cirka 430 0000. Det är 40 000 fler än i förra valet. En stor del av…
/ Press/Opinion 10 februari 2022 På Dagens Nyheters debattsida har argumenten gått varma efter att Swedbanks privatekonom Arturo Arques argumenterat för att dagens avgifter är för låga för att…
/ Press/Opinion 4 november 2021 SCB har offentliggjort sitt fastighetsprisindex för småhus med permanentboende på riksnivå för det tredje kvartalet. Det visar att priserna steg med fem procent…
/ Bransch 17 juni 2021 Nu går det för första gången sedan amorteringskravet infördes att sänka amorteringsnivån genom att värdera om bostaden till ett högre värde. För många hushåll…
/ Press/Opinion 3 juni 2021 Efter många år av skarp kritik har nu flera banker gått ut med att de sänker räntorna i deras Kvar-Att-Leva-På-kalkyler (KALP-kalkyler).
/ Press/Opinion 22 april 2021 Finansinspektionen uttrycker sin oro för prisökningarna bland tillgångar som aktier och bostäder i en intervju med generalsekreteraren Erik Thedéen i Dagens…
/ Bransch / Medlem 22 april 2021 För en tid sedan kom nyheten att Hemnet ska börsnoteras. Anders Edmark, Mäklarsamfundets styrelseordförande, kommenterade det så här: ”Mäklarsamfundet har varit…
/ Press/Opinion 8 april 2021 För snart två år sedan blev den före detta statsministern Göran Persson styrelseordförande för Swedbank. I rollen som bankledare har Persson nyligen varit ute i…
/ Press/Opinion 2 mars 2021 Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en…
/ Press/Opinion 11 november 2020 I Riksbankens senaste rapport om den svenska finansiella stabiliteten lyfts flera hot mot stabiliteten i det ekonomiska systemet. Samtidigt konstaterar…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Press/Opinion 19 september 2019 Moderaterna föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Syftet med förslaget är att sänka tröskeln för unga på bostadsmarknaden.
/ Bransch 29 maj 2019 Stockholms Handelskammare har låtit före detta vice riksbankschef Lars EO Svensson utreda amorteringskravens effekter. Rapportens titel sammanfattar Svenssons…
/ Bransch 22 februari 2019 Det skärpta amorteringskravet har både försvarare och belackare. En av den här kreditrestriktionens skarpaste kritiker är professor Lars E.O Svensson, tidigare…
/ Medlem 24 januari 2019 Det finns mycket som kan påverka bankens vilja att bevilja lån för bostadsköpare. Till exempel om köpet avser en bostad i en liten bostadsrättsförening. Vad bör…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 16 mars 2017 Andelstal är ett begrepp som varken förekommer i bostadsrättslagen eller i lagen om ekonomiska föreningar. Vad som avses med andelstal är inte alltid självklart…
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 16 februari 2017 Som mäklare ska man bistå köpare och säljare med råd och upplysningar i diverse olika situationer. Exempelvis får mäklaren ge säljaren råd vid valet av…
/ Juridik 2 februari 2017 I samband med att en bostadsrätt övergår till en ny innehavare förekommer det att bostadsrättsföreningens styrelse meddelar att styrelsen inte avser att pröva…
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Juridik 12 november 2015 En inte helt ovanlig fråga till oss jurister är hur man ska hantera situationen när en bostadsrättsförening (föreningen) nekar köparen medlemskap i föreningen.…
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 2 september 2015 Stockholms hyresnämnd stoppar en bostadsrättshavare som hyrde ut sin bostadsrätt till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb.
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 13 maj 2015 På senare tid har det blivit allt vanligare att bostadsrättshavare i flerfamiljshus svarar för olika kostnader utöver de som ingår i årsavgiften. Det finns…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.
/ Juridik 3 december 2012 Solna tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 1,3 miljoner kr till en tidigare medlem i en bostadsrättsförening. Den före detta medlemmen drabbades av ekonomisk…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…