Nyhet Bransch 16 juni 2016

Hur har amorteringskravet påverkat bostadsmarknaden så här långt?

Under den gångna veckan har Mäklarsamfundet varit en mycket efterfrågad samtalspartner i amorteringsfrågan, många har velat höra hur marknaden reagerat och fastighetsmäklarna är de som träffar flest bostadskonsumenter och märker av förändringar snabbast. Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet har kommenterat hos TT, i SvD, hos EFN och i SVTs morgonsoffa i morse. Vilka signaler får vi och vilka är våra budskap?

Det är alldeles för tidigt för att dra några statistiska slutsatser, det är tidigast i oktober då vi får försäljningssiffrorna från september som det går att göra en mer grundläggande analys av amorteringskravets effekter. Det beror på att det finns en naturlig säsongsvariation på marknaden samt flera andra faktorer (som räntan och utbudet) att ta hänsyn till när prisutvecklingen ska analyseras – amorteringskravet är alltså en av flera viktiga faktorer.

Det man kan säga något om redan nu är dock ”feelingen” på marknaden, och hur fastighetsmäklarna har upplevt situationen veckan före och veckorna efter amorteringskravet. Veckorna före ökade utbudet på bostadsannonssajten Hemnet drastiskt, med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året, och det påverkade marknaden. Utöver det ser vi en delad bild – de mäklare som jobbar i tillväxtregioner (med Stockholm och till viss del Göteborg och Malmö i spetsen) har sett en försiktig inbromsning (kraftigare lokalt). Det man ska komma ihåg är dock vad vi har med oss in i en eventuell inbromsning eller sättning – mellan åren 2012-2015 steg bostadsrätterna (sett till hela riket) i Sverige med 37 procent, samma siffra för villor var 21 procent. Det är också i tillväxtregionerna priserna gått upp mest – och där vi nu alltså kan se en liten inbromsning. De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik som kom igår visar en fortsatt uppåtgående trend, om än inte lika kraftiga prisökningar som förra året vid den här tiden.

Fastighetsmäklare som är verksamma utanför tillväxtregionerna eller storstäderna (det räcker faktiskt med att ta sig till Vallentuna) ger en annan bild – de ser ingen inbromsning eller sättning på de lokala marknaderna, där verkar vara ”business as usual”. En förklaring till det kan vara att bostäder relativt sett kostar mindre utanför storstäderna och tillväxtregionerna, och det gör att amorteringskravet inte slår lika hårt mot de som köper bostäder där.

Det som tveklöst är tydligt redan nu är att det är de som ska in i det ägda beståndet för första gången – förstagångsköpare i alla åldrar med de unga främst – som får ta den stora smällen. Amorteringskravet är i vissa delar av landet riktigt tufft för dem.

Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef
Mäklarsamfundet
__________________________________________________________________________________

Här kan du läsa en tidigare publicerad artikel med intervjuer av Mäklarsamfundets medlemmar från norr till söder, från den 1 juni:
http://www.maklarsamfundet.se/sa-paverkar-amorteringskravet-bostadsmarkn...

Se och läs gärna vad Mäklarsamfundet, med VD Ingrid Eiken i spetsen, sagt på temat amorteringskrav under veckan som gått:

Kommentar till TT som publicerades i ett 30-tal tidningar, bl a i SvD:
http://www.svd.se/amorteringskravet-har-kylt-ner-marknaden

Artikel med bostadsexperter, bl a Ingrid Eiken, i SvD:
http://www.svd.se/atta-av-tio-experter-inget-trendbrott-pa-bomarknaden

Ingrid Eiken i EFN igår:
http://www.efn.se/privatekonomi/ingrid-eiken-bostadspriser-intervju/

Ingrid Eiken i SVTs Gomorron Sverige i morse, ca 16:30 in i inslaget:
http://www.svtplay.se/video/8951790/gomorron-sverige/gomorron-sverige-16...

Skapad 16 juni 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Amorteringskrav