
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Efter årsskiftet skickas årsbesked ut från banker och kreditinstitut med uppgifter om ränta som betalats under fjolåret. Uppgifter om betald ränta återfinns också i den inkomstdeklaration som skattskyldiga normalt ska lämna in till Skatteverket senast den 2 maj, där Skatteverket räknar ut slutliga skatter och avgifter som baseras på innehållet i inkomstdeklarationen. Många känner säkert till att avdrag kan göras för betald ränta men har kanske inte full koll på vad som gäller. Vi påminner och beskriver därför i denna artikel vad som gäller generellt kring det som många kallar ränteavdrag och som Skatteverket kallar skattereduktion.
Beloppsgränser
Avdrag med 30 % kan göras för betald ränta upp till 100 000 kr. Har ränta betalats över 100 000 kr kan avdrag göras med 21 % för den del som överstiger 100 000 kr. Avdraget gäller per person, så är det två personer som är betalningsskyldiga för lånet fördelas räntorna lika mellan dem, om inte banken meddelats annan fördelning. Annan räntefördelning mellan till exempel makar och sambos kan också ske i deklarationen för att möjliggöra maximalt avdrag och ett eventuellt bättre ekonomiskt utfall.
Som ränta räknas de flesta räntor som under ett år betalats för till exempel bolån, billån, blancolån men även tomträttsavgäld och ränteskillnadsersättning räknas som ränta. Studielån är subventionerade på annat sätt och räknas inte in här.
Övriga villkor för att erhålla avdrag
Det räcker dock inte med att räntan har betalats för att den ska kunna dras av och ge en skattereduktion, det måste också finnas en betald skatt för att kunna göra reduktionen. Det kan finnas andra skattereduktioner som har företräde. Den skattskyldiges inkomst, betald inkomstskatt, erhållen ränteinkomst på till exempel sparkonto, aktieutdelningar och rut/rotavdrag kan också påverka om och i så fall hur stor reduktion som får göras.
Några exempel:
-Den som under 2022 hade bolån på 3 000 000 kr till en ränta om 2 % och betalade 60 000 kr i ränta till banken kunde göra ett avdrag med 30 % på hela beloppet.
Samma låntagare som under 2023 betalade 5 % i ränta, totalt 150 000 kr, kan nu göra ett avdrag på 30 % upp till 100 000 kr och endast 21 % på 50 000 kr.
-Den som betalat 120 000kr i ränta och fått 25 000kr i kapitalinkomst från exempelvis ränta på sparkonto eller aktieutdelningar får ett netto på 95 000kr och kan göra avdrag med 30%.
-Två låntagare som tillsammans betalat 150 000 kr med fördelning 50/50 kan göra avdrag med 30% vardera.
För samtliga fall ovan gäller att övriga förutsättningar kan uppfyllas för att erhålla skattereduktion. En högre betald ränta än tidigare ger normalt ett högre avdrag, men för den som har låg inkomst eller andra avdrag och reduktioner kan det innebära att fullt avdrag inte kan göras.
Vad ska mäklaren tänka på?
Den skatt som en skattskyldig ska betala är beroende av många faktorer som en fastighetsmäklare normalt inte har insyn i, till exempel uppgifter om räntor som betalats för billån, blancolån, ränteskillnadsersättningar eller erhållen ränta från sparkonto. Om kunden har frågor om ränteavdrag kan mäklaren informera om vad som generellt gäller kring avdrag för betald bolåneränta. För den slutliga skatteberäkningen och kalkyler som förutsätter andra ekonomiska och skattemässiga uppgifter, bör mäklaren hänvisa till annan expert.
Magnus Bäckström
Kundvägledare Mäklarsamfundet
/ Press/Opinion 27 mars 2025 “De skyhöga bolånen” har blivit en symbol för svenskarnas påstådda skuldfälla – men bilden stämmer dåligt med verkligheten. Trots alarmerande rubriker om…
/ Press/Opinion 13 mars 2025 En granskning gjord av Svenska Dagbladet visar att Skandiabanken automatiskt sänker inkomsten med 40 % för bolånesökande över 60 år, trots att banken officiellt…
/ Press/Opinion 28 november 2024 Det hävdas ofta att hushållens skuldberg riskerar den finansiella och makroekonomiska stabiliteten. Men varningarna ges utan närmare precisering av vari hotet…
/ Press/Opinion 14 november 2024 Mäklarsamfundet välkomnar förslagen om ändringar i amorteringskrav och bolånetak som idag lämnades över till regeringen. Det är ett tydligt steg i riktning mot…
/ Press/Opinion 3 september 2024 Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär en gradvis utfasning av ränteavdrag för lån utan säkerheter. Förändringen, som ska införas från januari…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Förra veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om ränteskillnadsersättningen med presentatörer och paneldeltagare från KTH och SBAB. Webbinariet spelades in…
/ Press/Opinion 22 februari 2024 Beräkningsreglerna för ränteskillnadsersättningen har utretts med syftet att sänka trösklarna för längre bindningstider på bolån, öka rättvisan och stärka…
/ Press/Opinion 25 januari 2024 Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag att höja bolånetaket, som nu ska utredas av Finansinspektionen. Bolånetaket är inte bara ett av de största hindren…
/ Bransch 25 januari 2024 En studie från University of Toronto undersöker om ränteavdrag för bolån och andra subventioner för ägande kan stärka välfärden, snarare än den gängse bilden om…
/ Press/Opinion 16 november 2023 Riksbanken råder inte över världsmarknadspriser på olja, vete eller gas. Och eftersom inflationen drivs av utbud och inte efterfrågan är höjd ränta i Sverige…
/ Bransch 1 november 2023 Utlåningen till bostäder minskade med 5,8 procent i september i år jämfört med september i fjol, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
/ Press/Opinion 7 september 2023 Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Stigande inflation och boräntor gör det tuffare för svenska hushåll. I samband med det har regeringen gett Finansinspektionen i uppgift att utvärdera…
/ Press/Opinion 8 april 2021 För snart två år sedan blev den före detta statsministern Göran Persson styrelseordförande för Swedbank. I rollen som bankledare har Persson nyligen varit ute i…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 Varje år sammanställer Finansinspektionen (FI) sin bolånerapport som beskriver hushållens finansiella situation på bostadsmarknaden. Rapporten beskriver…
/ Juridik 16 januari 2020 När köparsidan i tiden mellan kontrakt och tillträde önskar ändra ägarandelar eller partsställning ger det upphov till ett antal eventuella problem, särskilt…
/ Press/Opinion 19 september 2019 Moderaterna föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Syftet med förslaget är att sänka tröskeln för unga på bostadsmarknaden.
/ Medlem 24 januari 2019 Det finns mycket som kan påverka bankens vilja att bevilja lån för bostadsköpare. Till exempel om köpet avser en bostad i en liten bostadsrättsförening. Vad bör…
/ Bransch 7 december 2017 Under de senaste åren har bostadspriserna stigit och många säljare har kunnat räkna hem en vinst på försäljningen. Men vad händer om man måste sälja sin…
/ Juridik 12 oktober 2017 Fastighetsmäklarinspektionen har varnat en mäklare för att ha brustit i sin omsorgsplikt när mäklaren hjälpt säljarna att deklarera försäljningen av deras…
/ Juridik 22 december 2016 Sälj på ”rätt” sida om årsskiftet, när det är skrivet är det skrivet, och när det inte är skrivet är det inte skrivet.