Rosenbad
Nyhet Press/Opinion 3 september 2024

Regeringen trappar ner ränteavdrag för blancolån

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär en gradvis utfasning av ränteavdrag för lån utan säkerheter. Förändringen, som ska införas från januari 2025, förväntas öka skatteintäkterna med 8,7 miljarder kronor över två år.

Regeringen har nyligen lagt fram en lagrådsremiss som innebär att ränteavdrag på lån utan säkerheter, som exempelvis blancolån, successivt kommer att fasas ut under en tvåårsperiod. Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2025 och syftar till att motverka den ökande skuldsättningen bland hushållen. 

– Det har blivit allt vanligare med lån utan säkerheter. De är särskilt riskfyllda och utvecklingen behöver brytas. Därför fasar vi ut ränteavdragen för dessa lån. Det är inte rimligt att skattebetalarna ska subventionera alltför riskfyllda krediter, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman. 

Enligt förslaget, som baseras på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna, kommer de utfasade ränteavdragen att träda i kraft den 1 januari 2025. Förändringen förväntas öka skatteintäkterna med cirka 4,3 miljarder kronor per år, totalt 8,7 miljarder kronor under två år. 

Skapad 3 september 2024
Uppdaterad 4 september 2024
Bolån Bostadspolitik