Så påverkar energideklarationer betalningsviljan
Nyhet Bransch 7 oktober 2021

Så påverkar energideklarationer betalningsviljan

I fredags hölls ett seminarium där representanter från KTH och Handelshögskolan i Stockholm presenterade sina resultat från en djupdykning i frågan energideklarationer. Vad får det till exempel för priseffekter? Medverkande i panelen var Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

KTHs satsning Bostad 2.0 är igång och fredagens tema var: Hållbara lösningar: Energideklarationer  - informations- och priseffekter.

I panelen satt Agnieszka Zalejska Jonsson, forskare på KTH. Rickard Wahlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm samt Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Forskningen som presenterades och diskuterades handlade om energideklarationens roll på bostadsmarknaden. Är den viktig för konsumenter? Hur bör den presenteras för bäst resultat? Påverkas betalningsviljan?

Det enkätbaserade experimentet riktade in sig på Hemnet-besökare som överväger att köpa hus inom de närmaste fem åren. De har sedan presenterats hus med de egenskaper man menat är viktiga, där husen haft slumpmässigt presenterade energideklarationer.

När det kommer till betalningsvilja så kan man konstatera att det enbart finns en signifikant påverkan vid en A-märkning och att sambandet blir ännu starkare om märkningen presenteras i bildform, snarare än enbart med en bokstav. Däremot tycks det vara så att betalningsviljan minskar om bildsättning används vid lägre märkningar. I diskussionen framkom också en idé om att komplettera nuvarande information i energideklarationer med jämförande värden för olika byggår.

–    Det är intressant och klokt att forska på vad konsumenters preferenser är. Resultaten pekar på att gemene köpare inte lägger något stort värde i just energideklarationer när man köper hus. I våra undersökningar pekar fastighetsmäklarna framför allt på en sak: Läge, läge, läge. Och möjligtvis läge, sade Björn Wellhagen.
 

Skapad 7 oktober 2021
Uppdaterad 22 februari 2023
Bostadspriser Hållbarhet