Björn Wellhagen
Nyhet Press/Opinion 9 november 2018

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: ”Ett styrkebesked för bostadsmarknaden”

Hög omsättning och stabila priser präglade bostadsmarknaden i oktober. I riket som helhet stod priserna på både bostadsrätter och villor stilla. Sett över tre månader ökade bostadsrättspriserna med 3 procent medan prisutvecklingen för villor var oförändrad. Det visar Svensk Mäklarstatistiks oktobersiffror.

<< Tillbaka till nyhetsbrev

Pressmeddelande den 5 november 2018

Under oktober genomfördes drygt 16 000 bostadsförsäljningar. Antalet affärer var därmed fler än både maj och september, som brukar vara de månader med störst aktivitet på bostadsmarknaden. Samtidigt var prisrörelserna små, med oförändrade priser på både bostadsrätter och villor i riket som helhet. Bostadsrättspriser i centrala Göteborg och Stor-Malmö sjönk något. På villamarknaden stod prisutvecklingen stilla i oktober med undantag för Stor-Stockholm där priserna backade med -1 procent.
Svensk Mäklarstatistiks siffror bekräftar den prognos som Mäklarsamfundets medlemmar gav inför det fjärde och sista kvartalet i Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare, Mäklarinsikt. Där uppgav 71 procent av mäklarna på småhusmarknaden och 62 procent av bostadsrättsmäklarna att de tror på oförändrade priser under kvartalet.  

– Det ovanligt stora antalet affärer under oktober är ett styrkebesked som visar att säljare och köpare nu på allvar börjar mötas. Detta trots tuffare låneregler som begränsar bostadskonsumenternas möjlighet att efterfråga bostäder och som ökar inlåsningseffekterna, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

För komplett information om statistiken se www.maklarstatistik.se

För ytterligare kommentarer, kontakta:

Björn Wellhagen, VD, Mäklarsamfundet
bjorn.wellhagen@maklarsamfundet.se
070-899 58 65

Joakim Lusensky, Analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se
073-380 72 12

Skapad 9 november 2018
Uppdaterad 14 mars 2023
Marknaden Bostadspriser Svensk Mäklarstatistik