Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Dramatisera inte nedgången på bostadsmarknaden och rör inte amorteringskraven. Det var Erik Thedéens budskap när han för första gången frågades ut i riksdagens finansutskott i sin nya roll som riksbankschef, skriver Altinget.
Han berättar också om vilka konkreta åtgärder han vill se för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.
– Vi pratar ofta om att man ska bygga sig från bostadskrisen. Det är ett sätt, men ett annat sätt är att få till en mer effektiv användning av bostadsbeståndet och då är låga fastighetsskatter och höga transaktionsskatter ett väldigt dåligt recept. Ska man få en högre omflyttning i bostadsbeståndet bör man justera de skattena, säger han till Altinget.
När det gäller amorteringskraven menar han att de ska behållas.
– Jag har den bestämda uppfattningen att amorteringskraven ska ligga kvar. Det har dämpat skuldsättningen, lett till en sundare amorteringskultur och en sundare lånekultur, säger han.
Istället pekar Thedéen på den möjlighet som redan finns för bankerna att låta kunder med tuff ekonomi slippa att amortera, den så kallade amorteringsventilen, skriver Altinget.
En annan åtgärd som Thedéen menar behöver till i det ekonomiska läget är ändringarna i regleringen av bankernas ränteskillnadsersättning.
– Det tycker jag är en given sak att göra. Det skulle göra det lättare att byta lån och på så sätt pressa sina lånekostnader genom att utnyttja den konkurrens som redan finns i banksystemet, säger han.
Han menar också att det finns anledning att avdramatisera utvecklingen på bostadsmarknaden det senaste året.
– Vi är fortfarande inte nere på den prisnivå vi hade före pandemin. För enskilda hushåll, som kanske köpte en fastighet 2021 eller 2020 och som ser sitt värde falla är det förstås en viss dramatik, men på det stora hela sker detta under ordnade former, säger han.
/ Press/Opinion 29 november 2023 I en ny rapport har Mäklarsamfundet undersökt effekter på total konsumtion, BNP och skatteintäkter om fler villaboende seniorhushåll säljer villan. En flytt…
/ Press/Opinion 1 november 2023 Flera motioner på temat sänkt reavinstskatt var inlämnade inför Moderaternas stämma i förra veckan. Efter en omröstning står det nu klart – partiet ska verka…
/ Press/Opinion 28 juni 2023 Sverige har EU:s överlägset högsta flyttskatter. Mäklarsamfundet presenterar nu en rapport med tre policyförslag för en bostadsskattereform som gör det möjligt…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 Den som köper en fastighet eller en tomträtt betalar så kallad stämpelskatt. 2021 betalade husköpare drygt 15 miljarder kronor i stämpelskatter. Samtidigt pekar…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 De flesta EU-länder går mot lägre eller avskaffade flyttskatter. Sverige sticker däremot ut med hög reavinstskatt vid bostadsförsäljning. En ny rapport slår…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 Tycker du att ett bostadsbyte svider lite väl mycket i plånboken? OECD har riktat kritik mot Sveriges höga flyttskatter – och en ny jämförelse mellan EU:s…
/ Press/Opinion 1 juni 2023 Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vårt fokus är…
/ Press/Opinion 17 mars 2023 Industrisatsningarna i Skellefteå, Luleå och Boden kräver stor inflyttning av arbetskraft och pressar lokala bostadsmarknader, men den planerade nyproduktionen…
/ Press/Opinion 14 mars 2023 Mäklarsamfundet har undersökt i vilken utsträckning den planerade nyproduktionen i norra Norrland kan tillgodose industrietableringarnas behov samt om den…
/ Press/Opinion 26 januari 2023 En ny rapport om segregation visar tydligt att ett breddat bostadsutbud är centralt när det gäller att lyfta särskilt utsatta områden, skriver…
/ Press/Opinion 16 juni 2022 Räntorna stiger, priserna ökar och inflationen hotar. Hur ska samhället kunna svara upp mot det än mer ökande bostadsbehovet? Nyproduktion är inte lösningen,…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Konsultbolaget Sweco spår att befolkningsutvecklingen kommer att förändras väsentligt efter pandemin. Hela 62 kommuner kan behöva planera för en…
/ Press/Opinion 10 februari 2022 Ska trångboddheten minska, hållbarheten säkras och ungas inträde på bostadsmarknaden förbättras så måste regeringen våga genomföra reformer som förbättrar…
/ Press/Opinion 27 januari 2022 Att lösa en överreglerad bostadsmarknad med att överreglera kreditmarknaden är ingen bra idé, skriver Benjamin Dousa, VD Timbro, i en ledartext på Svenska…
/ Press/Opinion 27 januari 2022 Hyresgästföreningen släppte nyligen en rapport som handlar om rörligheten på bostadsmarknaden. Tyvärr har det spridits missuppfattningar om de faktiska…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Små förändringar i kreditrestriktionerna skulle, enligt en ny rapport från Mäklarsamfundet, drastiskt förbättra möjligheten att flytta till småhus i storstads-…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Mäklarsamfundet fick breda ut sig på DN:s debattsidor med anledning av den nya rapporten Villadrömmen som sprack. ”Med mildrade avbetalningskrav och rimligare…
/ Press/Opinion 25 oktober 2021 Sedan bolånetaket infördes 2010 har andelen av dem som är 35 till 45 år som bor i småhus rasat med 16 procentenheter. Mäklarsamfundet har med hjälp av…
/ Press/Opinion 26 augusti 2021 Rörligheten på bostadsmarknaden är för låg och matchningen mellan olika hushåll och olika bostäder har försämrats. Konsekvenserna av en marknad med svag…
/ Press/Opinion 23 augusti 2021 Mäklarsamfundet har undersökt hur stor andel av de villor som såldes 1990 som har återförsålts under åren 1990 till och med 2020. Analysen visar att 64 procent…
/ Press/Opinion 17 augusti 2021 Mäklarsamfundet har undersökt villaboende seniorers boendepreferenser och hur dessa har påverkats av pandemin.
/ Press/Opinion 6 maj 2021 En ny undersökning som Mäklarsamfundet tagit fram visar att arbetarfamiljer har svårt att köpa en bostad där de inte bor trångbott. Analysen visar att det…
/ Press/Opinion 8 april 2021 Trångboddhet och allvarlig bostadsbrist är inget som vi behöver acceptera. Med rätt bostadspolitiska reformer går det att göra så att fler ges möjligheten att…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 På senaste har det hettat till om fastighetsskatten inom Socialdemokraterna. Stockholms- och Skånedistriktet har gått ut offentligt med förslag om en ny…
/ Press/Opinion 2 mars 2021 Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en…
/ Press/Opinion 28 oktober 2020 Äldres låga flyttfrekvens är den största bromsklossen för fungerande och tillräckliga flyttkedjor. Den insikten verkar inte ha sjunkit in hos beslutsfattarna,…
/ Bransch 15 oktober 2020 På senare tid har svensk bostadsbeskattning diskuterats flitigt. Det har bland annat höjts röster om fastighetsskattens återinförande. Nu kommer…
/ Bransch 5 oktober 2020 Äldre bor i högst utsträckning i småhus. De bor ofta stort och en stor del av de äldre seniorerna har höga boendekostnader. Om den här gruppen skulle flytta mer…
/ Bransch 1 oktober 2020 Det är dags att nyansera debatten om hushållens skuldsättning. Visst finns risker med hög skuldsättning, men en ägd bostad har historiskt varit en av mycket få…
/ Medlem 17 september 2020 Även självklara saker kan ibland behöva förklaras på ett enkelt sätt. Så är det till exempel med rörlighet på bostadsmarknaden. Hur funkar det? Varför är det…
/ Bransch 3 september 2020 I Januariavtalet utlovas en bred skattereform, som bland annat ska förbättra bostadsmarknadens funktionssätt. Bostadsbeskattningen ska alltså upp på bordet. Kan…
/ Bransch 20 augusti 2020 Bankens chefekonom Robert Boije skrev nyligen ett debattinlägg på Svenska Dagbladets debattsidor där han lanserar ett antal förslag för ökad rörlighet. Vissa av…
/ Bransch 7 maj 2020 En majoritet av regionens hushåll har med dagens finansiella villkor inte möjlighet att efterfråga en nyproducerad bostad. Studien genomfördes innan…
/ Bransch 23 april 2020 I vårändringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen en förstärkning om 300 miljoner kronor till Statens Bostadsomvandling AB, Sbo. Detta för att möta…
/ Bransch 8 april 2020 Trots coronautbrottet finns tecken på fortsatt hög omsättning på bostadsmarknaden. Var femte svensk planerar att flytta inom ett år, enligt en undersökning från…
/ Bransch 30 januari 2020 Idén var egentligen enkel. Att man kan behöva betala skyhöga hyror som företagare i en kontorslokal, eller att den renodlade hobbymänniskan kan dra sig från att…
/ Bransch 28 november 2019 En punkt i Januariavtalet handlade om att öka rörligheten genom att ta bort räntan på uppskov. Men i förra veckan kom besked från regeringen att inget sådant…
/ Press/Opinion 22 augusti 2019 Under sommaren skrev Mäklarsamfundet på DI debatt tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Fastighetsägarna och Bostadsrätterna. Temat? Rörlighet på…
/ Press/Opinion 3 juli 2019 Hur en fråga syns i medierna får konsekvenser för var den hamnar på den politiska agendan. Ur det perspektivet har Mäklarsamfundet låtit undersöka hur…
/ Bransch 21 mars 2019 I veckan besökte Mäklarsamfundet Jönköping för att träffa medlemmar tillsammans med Mats Green, Moderaternas bostadspolitiska talesperson. Mellan möten passade…
/ Press/Opinion 30 november 2018 Hur löser vi bokrisen? Med ökad rörlighet så klart! Och det finns en grupp som både borde och vill flytta mer än idag,nämligen äldre som bor ensamma i villa.…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundet arbetar för en sund bostadsmarknad och bästa möjliga förutsättningar för branschens aktörer. En viktig del i det är att få gehör och genomslag…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen skriver i tidningen Byggindustrin om problemet med låg rörlighet och inlåsningseffekter. Kan en rörlighetskommission sätta…
/ Press/Opinion 1 juni 2018 Tidigare i veckan deltog Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen i ett panelsamtal arrangerat av bostadsutvecklaren Bonava. Temat för dagen var ”svenskarnas…
/ Press/Opinion 2 november 2017 Hur svårt är det att byta mellan hyrt och ägt boende? Vad betyder rörligheten, eller snarare bristen på rörlighet, för bostadsmarknaden? Det har…
/ Press/Opinion 5 oktober 2017 En ny undersökning från Mäklarsamfundet och Hyresgästföreningen visar tydliga inlåsningseffekter i både det ägda och hyrda boendet. Inlåsningens pris är…
/ Bransch 6 september 2017 Nyligen presenterades ett nytt skatteförslag på DN Debatt. Det lanserades som en lösning på problemen på bostadsmarknaden, särskilt inlåsningseffekterna och att…
/ Bransch 30 juni 2016 För ett medelålders par kan bostadsutgifterna öka från 14 procent till 54 procent om de väljer att flytta från villan till en bostadsrätt i stan, visar en…
/ Bransch 16 juni 2016 Var sjätte villa- och radhusägare tror sig bo kvar i huset livet ut, det visar en undersökning från Mäklarhuset. Varannan bostadsrättsägare vill flytta till…
/ Juridik 3 december 2012 Från den 1 januari 2011 höjs stämpelskatten för juridiska personer från 3 till 4,25 procent. Om köpekontraktet undertecknas senast den 31 december 2010 gäller…