
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Sveriges television (SVT) rapporterade nyligen om Fabian, 22 år, som tvingades sitta i karantän i en av Uppsalas minsta lägenheter på enbart 12 kvadratmeter. I samma artikel redovisar SVT flera städer där genomsnittlig levnadsyta per person är mellan 19 och 24 kvadratmeter.
Fabian är inte ensam om att finna sig i en klämd situation på grund av restriktionerna. Corona-samhället har satt ljuset på de problem med trångboddhet som egentligen alltid är påtagliga för den som inte kan få tag på en tillräcklig bostad. Barn som inte kan göra läxor i fred och studenter som vistas hela dagar i sina små lägenheter är några av trångboddhetens konsekvenser.
Problemen sträcker sig tyvärr längre än olägenheter för barn och unga. Alla människor som är en del av en riskgrupp, och som tvingats bo trångt, har haft en tuff tid där de inte själva kunnat isolera sig för att skydda sig mot Covid-19. Trångboddheten har varit en fråga om liv eller död för många äldre.
Sverige är inte ett land med brist på bostadsyta. Enligt Boverket så är hälften av Sveriges bostäder större än 80 kvadratmeter och det bor cirka 2,5 personer per hushåll. Orsakerna att många är trångbodda är delvis att det saknas tillräckligt många större bostäder i socioekonomiskt utsatta områden, delvis att rörligheten på bostadsmarknaden är för låg.
Trångboddhet och allvarlig bostadsbrist är inget som vi behöver acceptera. Med rätt bostadspolitiska reformer går det att göra så att fler ges möjligheten att skaffa en rimlig bostad.
Mäklarsamfundet är en del av lösningen. Genom att arbeta för reformer som skulle kunna förbättra rörligheten på bostadsmarknaden arbetar vi också för en minskad trångboddhet. Det handlar dels om att sänka flyttskatter som hindrar människor från att flytta, dels om att se till så att trösklarna in på bostadsmarknaden är så låga som möjligt. Startlån och bospar är två exempel på reformer som skulle kunna öka möjligheten för många förstagångsköpare att hitta en rimlig bostad.
En bättre rörlighet, i en bostadsmarknad med fler försäljningar, skulle innebära att fler skulle kunna hitta en rimlig bostad att leva i där ingen i hushållet behöver riskera hälsa på grund av trångboddhet.
André Nilsson
Bostadspolitisk talesperson Mäklarsamfundet
/ Press/Opinion 1 juni 2023 Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vårt fokus är…
/ Press/Opinion 17 mars 2023 Industrisatsningarna i Skellefteå, Luleå och Boden kräver stor inflyttning av arbetskraft och pressar lokala bostadsmarknader, men den planerade nyproduktionen…
/ Press/Opinion 14 mars 2023 Mäklarsamfundet har undersökt i vilken utsträckning den planerade nyproduktionen i norra Norrland kan tillgodose industrietableringarnas behov samt om den…
/ Press/Opinion 9 februari 2023 Nytillträdda riksbankschefen Erik Thedéen vill se fler reformer i bostadspolitiken. ”Vi pratar ofta om att man ska bygga sig från bostadskrisen. Men ett annat…
/ Press/Opinion 26 januari 2023 En ny rapport om segregation visar tydligt att ett breddat bostadsutbud är centralt när det gäller att lyfta särskilt utsatta områden, skriver…
/ Press/Opinion 16 juni 2022 Räntorna stiger, priserna ökar och inflationen hotar. Hur ska samhället kunna svara upp mot det än mer ökande bostadsbehovet? Nyproduktion är inte lösningen,…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Konsultbolaget Sweco spår att befolkningsutvecklingen kommer att förändras väsentligt efter pandemin. Hela 62 kommuner kan behöva planera för en…
/ Press/Opinion 10 februari 2022 Ska trångboddheten minska, hållbarheten säkras och ungas inträde på bostadsmarknaden förbättras så måste regeringen våga genomföra reformer som förbättrar…
/ Press/Opinion 27 januari 2022 Att lösa en överreglerad bostadsmarknad med att överreglera kreditmarknaden är ingen bra idé, skriver Benjamin Dousa, VD Timbro, i en ledartext på Svenska…
/ Press/Opinion 27 januari 2022 Hyresgästföreningen släppte nyligen en rapport som handlar om rörligheten på bostadsmarknaden. Tyvärr har det spridits missuppfattningar om de faktiska…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Små förändringar i kreditrestriktionerna skulle, enligt en ny rapport från Mäklarsamfundet, drastiskt förbättra möjligheten att flytta till småhus i storstads-…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Mäklarsamfundet fick breda ut sig på DN:s debattsidor med anledning av den nya rapporten Villadrömmen som sprack. ”Med mildrade avbetalningskrav och rimligare…
/ Press/Opinion 25 oktober 2021 Sedan bolånetaket infördes 2010 har andelen av dem som är 35 till 45 år som bor i småhus rasat med 16 procentenheter. Mäklarsamfundet har med hjälp av…
/ Press/Opinion 23 september 2021 Prisökningarna under pandemin har skapat frustration hos många köpare, en frustration som tyvärr lett till fler anmälningar. Men, under pandemin har också …
/ Press/Opinion 26 augusti 2021 Rörligheten på bostadsmarknaden är för låg och matchningen mellan olika hushåll och olika bostäder har försämrats. Konsekvenserna av en marknad med svag…
/ Press/Opinion 23 augusti 2021 Mäklarsamfundet har undersökt hur stor andel av de villor som såldes 1990 som har återförsålts under åren 1990 till och med 2020. Analysen visar att 64 procent…
/ Press/Opinion 17 augusti 2021 Mäklarsamfundet har undersökt villaboende seniorers boendepreferenser och hur dessa har påverkats av pandemin.
/ Press/Opinion 6 maj 2021 En ny undersökning som Mäklarsamfundet tagit fram visar att arbetarfamiljer har svårt att köpa en bostad där de inte bor trångbott. Analysen visar att det…
/ Press/Opinion 22 april 2021 Det senaste årets prisuppgång på bostadsmarknaden har varit särskilt stark för större bostäder. Mycket talar för att behovet av större bostäder knappast kommer…
/ Press/Opinion 2 mars 2021 Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en…
/ Juridik 9 december 2020 Vi får alltjämt många frågor om vad som gäller avseende formkrav för undertecknande av de avtal som förekommer inom ramen för mäklartjänsten. Antalet frågor…
/ Press/Opinion 28 oktober 2020 Äldres låga flyttfrekvens är den största bromsklossen för fungerande och tillräckliga flyttkedjor. Den insikten verkar inte ha sjunkit in hos beslutsfattarna,…
/ Press/Opinion 28 oktober 2020 Priset på stora lägenheter har ökat mer än på små lägenheter under Corona. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik, som Bjurfors sammanställt.
/ Bransch 15 oktober 2020 Det har snart gått 9 månader sedan det första svenska coronafallet bekräftades. Trots att livet på många sätt har blivit väldigt annorlunda så har…
/ Medlem 17 september 2020 Även självklara saker kan ibland behöva förklaras på ett enkelt sätt. Så är det till exempel med rörlighet på bostadsmarknaden. Hur funkar det? Varför är det…
/ Bransch 17 juni 2020 Anders Larsson jobbar på Gotland, en av de regioner som drabbats lindrigast av covid-19 men som samtidigt påverkats av reserestriktionerna. Visbymäklarna haft…
/ Bransch 4 juni 2020 Kustnära Fastighetsmäkleri har sitt säte I norra Bohuslän och har i vanliga fall många kunder från Norge. Men när pandemin slog till och gränsen stängde blev…
/ Bransch 20 maj 2020 Pandemin har inneburit nya arbetsrutiner för många mäklare. Bland annat tar de bokade visningarna längre tid. Christina Casserlöv på Fjelkners Fastighetsmäkleri…
/ Juridik 8 april 2020 Force majeure brukar anses innebära oförutsedda händelser vilka inträffar på grund av en oundviklig yttre kraft utanför parternas kontroll vilka ingen kunde…
/ Medlem 8 april 2020 Sedan coronautbrottet började har vi genomfört tre snabbenkäter med frågor om hur situationen påverkar er. Gensvaret har varit rekordstort och det är vi glada…
/ Medlem 8 april 2020 I och med den ovanliga tiden som vi nu befinner oss i kommer här en kortfattad sammanställning kopplat till kontorsförsäkringen i Mäklarsamfundets…
/ Bransch 30 januari 2020 Idén var egentligen enkel. Att man kan behöva betala skyhöga hyror som företagare i en kontorslokal, eller att den renodlade hobbymänniskan kan dra sig från att…
/ Press/Opinion 22 augusti 2019 Under sommaren skrev Mäklarsamfundet på DI debatt tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Fastighetsägarna och Bostadsrätterna. Temat? Rörlighet på…
/ Press/Opinion 3 juli 2019 Hur en fråga syns i medierna får konsekvenser för var den hamnar på den politiska agendan. Ur det perspektivet har Mäklarsamfundet låtit undersöka hur…
/ Press/Opinion 30 november 2018 Hur löser vi bokrisen? Med ökad rörlighet så klart! Och det finns en grupp som både borde och vill flytta mer än idag,nämligen äldre som bor ensamma i villa.…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundet arbetar för en sund bostadsmarknad och bästa möjliga förutsättningar för branschens aktörer. En viktig del i det är att få gehör och genomslag…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen skriver i tidningen Byggindustrin om problemet med låg rörlighet och inlåsningseffekter. Kan en rörlighetskommission sätta…
/ Press/Opinion 1 juni 2018 Tidigare i veckan deltog Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen i ett panelsamtal arrangerat av bostadsutvecklaren Bonava. Temat för dagen var ”svenskarnas…
/ Press/Opinion 2 november 2017 Hur svårt är det att byta mellan hyrt och ägt boende? Vad betyder rörligheten, eller snarare bristen på rörlighet, för bostadsmarknaden? Det har…
/ Press/Opinion 5 oktober 2017 En ny undersökning från Mäklarsamfundet och Hyresgästföreningen visar tydliga inlåsningseffekter i både det ägda och hyrda boendet. Inlåsningens pris är…