Dina Kubik
Nyhet Bransch 30 januari 2020

Braksuccén som lockar konstnärer och företagare – och får igång flyttkedjor på kuppen

Idén var egentligen enkel. Att man kan behöva betala skyhöga hyror som företagare i en kontorslokal, eller att den renodlade hobbymänniskan kan dra sig från att flytta till något mindre för att där inte finns plats för en hemmastudio eller bilmeckande förstår de allra flesta.

Vad Henry Lundhammar, grundare av Dina Kubik AB, förstod – var att det finns en lösning. 

För fem år sedan märkte han behovet av en mindre yta för många entreprenörer och företagare som ville komma igång med sin verksamhet, men som inte ville hyra något eller fortsätta ha sitt material i bilen. Efter en förhållandevis lång startsträcka började han skapa äganderätter (för mindre industrienheter). Ett unikum i Sverige vilket förklarar att det tog den tid det tog, särskilt då äganderätter fortfarande är så pass ovanliga. Allt detta skapades i trä på industrimark. 

Med andra ord är kubiken en yta du äger helt själv men som inte används för att bo, utan istället används för att bedriva någon form av verksamhet, hobby eller ha som lagerlokal.

–    Vi ville verkligen ge kunderna en möjlighet att få äga sina ”kubiker” själva, det skapar en omhändertagande gemenskap och det har också blivit en kreativ sådan. Vi lämnar ofta lokalerna enkelt utrustade så många hantverkare i grannskapet hjälper varandra och köper tjänster av varandra, säger Henry Lundhammar.

Sedan start har alla möjliga olika sorters verksamheter flyttat in. Allt från ljudstudior till städfirmor, hantverkare, klubbar och konstnärer. Dina Kubik har också expanderat från starten i Halland till Borås och Västerås och har sitt sikte inställt på delar av Mälardalen. 

Henry Lundhammars koncept har också mötts av konkurrens och han märker att konceptet med äganderätter för hobbyutövare och företagare blir allt vanligare.

I ett Sverige som präglas av låg rörlighet och flyttkedjor som inte fungerar som de ska är förstås alternativ, som gör att de som vill flytta till något mindre men inte riktigt känner att de kan det, välkomna. Henry menar att de ser många exempel på just detta.

–    Vi märker ju att en del som funderar på att flytta från villa till lägenhet ser det som en väldigt bra möjlighet, så jag tror definitivt att nya lösningar som den här kan vara något som åtminstone bidrar en aning till flyttkedjor och effekter på bostadsmarknaden. Men det drar nog inte hela lasset.

Att dra hela lasset är förstås svårt. Vill du läsa mer om vad Mäklarsamfundet ser för lösningar på problemen på bostadsmarknaden så kan du ta del av vårt bostadspolitiska program här.

Vill du veta mer om Dina Kubik så kan du besöka deras hemsida här.
 

Skapad 30 januari 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Rörlighet Bostadsmarknaden