Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Med hjälp av data från bland annat Svensk Mäklarstatistik, SCB och Allabrf har Skandia undersökt vilka möjligheter en vanlig svensk löntagare som nu är mitt i livet har att låna till köp av ny bostad vid pensionen. Resultatet är, tyvärr, nedslående. I hela 9 av 20 svenska städer kommer denne pensionär att nekas bolån om vi i framtiden har samma tuffa kreditregler, pensionsnivåer och en prisutveckling där priserna konsistent ökar med 1 procent per år för tvåor och treor i respektive stad utifrån 2019 års prisnivåer.
Det går naturligtvis att ifrågasätta sannolikheten för att tre rum och kök i Stockholm år 2047 i genomsnitt kommer att kosta ungefär 6 280 000 kr, men som framtidsscenario och räkneexempel är det intressant. Vi vet att många pensionärer redan idag har svårt att låna till en ny bostad, oavsett om de har kapital i form av reavinst eller annat sparande. Boven i dramat är kreditreglerna och relativt låga pensioner. När det gäller det tidigare är det främst det skärpta amorteringskravet och den så kallade kvar att leva på-kalkylen som sätter käppar i hjulet för pensionärer som söker bolån. När bankerna bedömer bolåneansökningar väger disponibel inkomst och återbetalningsförmåga tungt. De allra flesta som går pension runt 2047 kommer att ha någonstans mellan 60-70 procent av slutlönen i pension.
Svårigheterna för pensionärer att låna idag och, som Skandia visar, även i framtiden är både ett legitimitetsproblem för välfärdsstaten och ett stort hinder för bostadsmarknadens rörlighet. Om man gjort allting ”rätt” i livet med utbildning och arbete är det en rimlig förväntan att också kunna anpassa sitt boende efter livssituation när vi blir äldre. För bostadsmarknaden är seniorer som sitter fast i ett för stort och dåligt anpassat boende redan idag ett problem. Det stoppar upp flyttkedjor och håller utbudet av småhus konstant för lågt i stora delar av landet. Skandias rapport visar att problemen i framtiden kommer att förvärras betydligt om vi inte får se ett ordentligt reformpaket för svensk bostadsmarknad. Nu i Coronakristider finns ett tidigare sällan skådat politiskt manöverutrymme och vi vet att den i Januariavtalet aviserade skattereformen också kommer att titta på bostadsbeskattningen. Möjligheten att göra något åt problem finns här och nu. Men det krävs politiskt mod och initiativkraft. Hur mycket av den vara våra folkvalda kan frammana återstår att se.
Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
/ Press/Opinion 14 november 2024 Mäklarsamfundet välkomnar förslagen om ändringar i amorteringskrav och bolånetak som idag lämnades över till regeringen. Det är ett tydligt steg i riktning mot…
/ Press/Opinion 3 september 2024 Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär en gradvis utfasning av ränteavdrag för lån utan säkerheter. Förändringen, som ska införas från januari…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Förra veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om ränteskillnadsersättningen med presentatörer och paneldeltagare från KTH och SBAB. Webbinariet spelades in…
/ Press/Opinion 22 februari 2024 Beräkningsreglerna för ränteskillnadsersättningen har utretts med syftet att sänka trösklarna för längre bindningstider på bolån, öka rättvisan och stärka…
/ Juridik 8 februari 2024 Att bolåneräntan blivit högre för många låntagare det senaste året är ingen nyhet, men det nya läget för med sig att vissa låntagare inte kan göra samma…
/ Press/Opinion 25 januari 2024 Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag att höja bolånetaket, som nu ska utredas av Finansinspektionen. Bolånetaket är inte bara ett av de största hindren…
/ Bransch 25 januari 2024 En studie från University of Toronto undersöker om ränteavdrag för bolån och andra subventioner för ägande kan stärka välfärden, snarare än den gängse bilden om…
/ Press/Opinion 29 november 2023 I en ny rapport har Mäklarsamfundet undersökt effekter på total konsumtion, BNP och skatteintäkter om fler villaboende seniorhushåll säljer villan. En flytt…
/ Press/Opinion 16 november 2023 Riksbanken råder inte över världsmarknadspriser på olja, vete eller gas. Och eftersom inflationen drivs av utbud och inte efterfrågan är höjd ränta i Sverige…
/ Bransch 1 november 2023 Utlåningen till bostäder minskade med 5,8 procent i september i år jämfört med september i fjol, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
/ Press/Opinion 1 november 2023 Tidigare i veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om seniorer på bostadsmarknaden med inbjudna talare från Lunds universitet och Juni Strategi & Analys.…
/ Press/Opinion 19 oktober 2023 Välkomna till Mäklarsamfundets webbinarium och rapportlansering där vi fördjupar oss i frågor om rörligheten bland seniorer på bostadsmarknaden, vilka faktorer…
/ Press/Opinion 5 oktober 2023 Ett genomsnittligt seniorhushåll som säljer sin villa och köper en bostadsrätt frigör 1,4 miljoner kronor och ökar sitt årliga konsumtionsutrymme med…
/ Press/Opinion 7 september 2023 Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår…
/ Press/Opinion 28 juni 2023 Sverige har EU:s överlägset högsta flyttskatter. Mäklarsamfundet presenterar nu en rapport med tre policyförslag för en bostadsskattereform som gör det möjligt…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 De flesta EU-länder går mot lägre eller avskaffade flyttskatter. Sverige sticker däremot ut med hög reavinstskatt vid bostadsförsäljning. En ny rapport slår…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 Tycker du att ett bostadsbyte svider lite väl mycket i plånboken? OECD har riktat kritik mot Sveriges höga flyttskatter – och en ny jämförelse mellan EU:s…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Stigande inflation och boräntor gör det tuffare för svenska hushåll. I samband med det har regeringen gett Finansinspektionen i uppgift att utvärdera…
/ Press/Opinion 17 augusti 2021 Mäklarsamfundet har undersökt villaboende seniorers boendepreferenser och hur dessa har påverkats av pandemin.
/ Press/Opinion 8 april 2021 För snart två år sedan blev den före detta statsministern Göran Persson styrelseordförande för Swedbank. I rollen som bankledare har Persson nyligen varit ute i…
/ Bransch 8 april 2021 Den sista mars skickade Finansinspektionen (FI) ut nya allmänna råd om krediter i konsumentförhållanden på remiss. Reglerna ska träda i kraft redan den 1…
/ Bransch 25 mars 2021 Allt fler 18-25-åringar sparar till den första bostaden och fler unga kvinnor sparar än unga män, det enligt en Novus-undersökning genomförd på uppdrag av…
/ Bransch 25 mars 2021 Det råder högt tryck på bostadsmarknaden och på bolånen, så pass högt att SBAB-banken har stoppat privatlån för nya kunder. Dessutom renoverar allt fler, det…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 Varje år sammanställer Finansinspektionen (FI) sin bolånerapport som beskriver hushållens finansiella situation på bostadsmarknaden. Rapporten beskriver…
/ Bransch 25 februari 2021 En ny rapport från Finansinspektionen visar att nästan 10 procent av de som har blancolån får betalningsanmärkningar inom 5 månader. Riskfaktorer innefattar låg…
/ Press/Opinion 28 oktober 2020 Äldres låga flyttfrekvens är den största bromsklossen för fungerande och tillräckliga flyttkedjor. Den insikten verkar inte ha sjunkit in hos beslutsfattarna,…
/ Bransch 5 oktober 2020 Äldre bor i högst utsträckning i småhus. De bor ofta stort och en stor del av de äldre seniorerna har höga boendekostnader. Om den här gruppen skulle flytta mer…
/ Bransch 3 september 2020 Innan sommaren meddelade Finansinspektionen att cirka 110 000 låntagare har beviljats tillfällig amorteringsfrihet. Nu bedömer myndigheten att 170 000 låntagare…
/ Bransch 17 juni 2020 Upp emot en fjärdedel av alla unga tvingas idag ta hjälp för att få sin bolåneansökan beviljad. Det visar nya siffror från Skandia som pekar på en markant…
/ Bransch 23 april 2020 I vårändringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen en förstärkning om 300 miljoner kronor till Statens Bostadsomvandling AB, Sbo. Detta för att möta…
/ Press/Opinion 19 september 2019 Moderaterna föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Syftet med förslaget är att sänka tröskeln för unga på bostadsmarknaden.
/ Bransch 2 maj 2019 I 25 av landets största städer får en genomsnittlig 28-åring inte lån för att köpa sin första bostad, trots fast jobb. Det visar en ny rapport från…
/ Press/Opinion 30 november 2018 Hur löser vi bokrisen? Med ökad rörlighet så klart! Och det finns en grupp som både borde och vill flytta mer än idag,nämligen äldre som bor ensamma i villa.…
/ Press/Opinion 20 september 2018 Flyttskatterna leder till 34 000 uteblivna flyttar per år. Det och mycket mer visar en ny rapport från Skattebetalarna och SPF Seniorerna.
/ Press/Opinion 13 september 2018 Så kom den då, den där artikeln som man längtat efter men började tvivla på att man skulle få läsa. Alla ni som möter bostadskonsumenter varje dag vet mycket…
/ Bransch 20 juni 2018 I nyhetsbrevet har vi tidigare berättat om bolåneutmanaren Enkla, som med buller och bång lanserade sin tjänst där man utlovade 0,95 procents ränta. Senaste…
/ Bransch 28 mars 2018 I förra veckans nyhetsbrev skrev vi om finansbolaget Simplex nya tjänst Enkla, en utmanare på bolånemarknaden. Enkla verkar kunna pressa priset rejält för den…
/ Bransch 22 mars 2018 Veckans snackis på bostadsmarknaden var utan tvekan nyheten om bolåneutmanaren Enkla. Tjänsten utlovar en räntenivå på 0,95 procent bundet på tre år. Hur är det…
/ Konsument 21 december 2017 Under det senaste året har tillväxten i konsumtionslån ökat kraftigt, från under 3 procent per år i mitten av 2016 till över 8 procent de senaste månaderna. En…
/ Bransch 25 februari 2016 Igår kontaktades Mäklarsamfundet av en medlem som fått information om att banken SEB tagit fram nya riktlinjer som skulle innebära att bostadsrättsföreningar…
/ Juridik 16 april 2015 Bolåneutredningen, som haft till huvuduppdrag att föreslå hur EU-direktivet om bolån ska genomföras i Sverige, men även att överväga andra…