Veckans svep
Nyhet Bransch 3 oktober 2024

Veckans svep: Amorteringskrav, obligatoriskt bundna delar av bolån och dansk bostadskommissionär

En utredning kommer att föreslå lättnader i amorteringskraven. Obligatoriskt bundna delar av bolån lyfts som ett verktyg mot hushållens räntekänslighet. En dansk socialdemokrat föreslås bli EU:s första bostadskommissionär.

Utredning kommer föreslå lättnader i amorteringskraven 

Sedan våren 2023 har en kommitté analyserat hur bolånetaket och amorteringskraven fungerar i Sverige. John Hassler, som ingår i utredningen, meddelade nyligen att det kommer föreslås lättnader i amorteringskraven när utredningen presenteras i november. Bedömningen är att dagens regler inte behövs på samma sätt som tidigare och att det minskar efterfrågan på bostäder.  

  • Lättnader i amorteringskraven är avgörande för att sänka trösklarna till bostadsmarknaden. Det öppnar dörren för fler, särskilt unga och förstagångsköpare, att äga sitt hem och bidrar till en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.  

Obligatoriskt bundna delar av bolån 

Hushållens bolåneskulder består till 70% av rörlig ränta. Den stora andelen rörliga bolån gör svensk ekonomi känslig för plötsliga räntehöjningar, något som blev särskilt påtagligt i samband med Riksbankens snabba höjningar under 2022. Mot bakgrund av detta föreslår Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en intervju med Aktiespararna att det borde vara obligatoriskt att binda delar av bolånen med fast ränta.  

Dansk socialdemokrat föreslås bli bostadskommissionär 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nu presenterat sina förslag till kommissionärer. Den danske socialdemokraten Dan Jørgensen föreslås bli kommissionär för bostads- och energifrågor och blir därmed EU:s första bostadskommissionär. Jørgensen har tidigare varit klimat- och energiminister och global klimat- och utvecklingsminister i Danmark.  

Skapad 3 oktober 2024
Uppdaterad 3 oktober 2024
Veckans svep