Veckans svep
Nyhet Bransch 19 september 2024

Veckans svep: Sverigehus och höjt bolånetak stärker köpintresset

Tidöpartierna går fram med förslaget om en bygglovsbefriad och typgodkänd husmodell. En rapport om hushållens bolån och makrorisker har återaktualiserats. Fler unga vill köpa bostad om bolånetaket höjs enligt en ny undersökning.

I en debattartikel skriver representanter från Sverigedemokraterna att Tidöpartierna gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på hur Sverigehuset, en bygglovsbefriad och typgodkänd husmodell, ska kunna förverkligas. Bakgrunden till initiativet är det pressade ekonomiska läget med höga byggkostnader och ett lägre bostadsbyggande, trots att behovet av bostäder är fortsatt stort. Idén är att Sverigehuset ska kunna bidra till byggförenklingar och ett ökat småhusbyggande i hela landet.  

En rapport om hushållens bolån och makrorisker som SBAB släppte i maj har nyligen återaktualiserats. Vanligtvis diskuteras hushållens skuldsättning främst med utgångspunkt i nya bolånetagares bolån, vilket enbart utgör en liten del av den totala stocken. Rapporten presenterar istället data och analyser som avser den totala bolånestocken i Sverige, vilket har större betydelse för läget och stabiliteten. Enligt rapporten utgör bolåneskulderna inte en så stor risk för samhället som tidigare beskrivits i debatten. 

Enligt en ny undersökning kan fler unga tänka sig att köpa bostad om bolånetaket höjs. Just nu pågår en statlig utredning om att höja bolånetaket från 85 till 90 procent för att fler unga ska kunna ta klivet in på den ägda bostadsmarknaden. Undersökningen visar att 30 procent i gruppen 18-29 år säger sig vara mer benägna att köpa bostad om en sådan förändring faktiskt blir verklighet.  

  • Bolånetaket är ett av de största hindren för att ta sig in på bostadsmarknaden och driver förstagångsköpare att ta osäkra och dyra konsumtionslån. Ett höjt bolånetak ger fler unga bättre möjlighet att uppfylla drömmen om en egen bostad, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.
Skapad 19 september 2024
Uppdaterad 19 september 2024
Veckans svep