Veckans svep
Nyhet Bransch 17 oktober 2024

Veckans svep: Bolånekulturer, förköpslag och framtidens bostadskris

Trots många likheter har Sverige och Finland stora skillnader i våra bolånekulturer. Debatten om förköpslagen intensifieras ytterligare och den befolkningstillväxten riskerar att leda till en ny sorts bostadskris.

Skillnader mellan Sverige och Finlands bolånekulturer 

Ett inslag från SVT belyser skillnaderna i Sveriges och Finlands respektive bolånekulturer. I Sverige har vi stora bostadslån som återbetalas långsamt men det innebär att vi har många andra tillgångar i form av aktier och andra investeringar. I Finland är det desto vanligare att merparten av hushållens tillgångar är låsta i bostaden, något som också gett upphov till problem i delarna av landet som avfolkas och där bostaden riskerar att förlora sitt värde som konsekvens.  

S-riksdagsledamöter förespråkar återinförd kommunal förköpsrätt 

S-riksdagsledamöterna Ingela Nylund Watz och Joakim Sandell skriver på Altingets debattsida att den kommunala förköpsrätten måste återinföras. Bland argumenten framförs bland annat den organiserade brottslighetens ökade närvaro på fastighets- och bostadsmarknaden kräver nya åtgärder. Debatten om förköpslagen har intensifierats under hösten med anledning av remissrundan för utredningen om en ny förköpslag. 

Demografins betydelse för bostadsplanering 

SCB presenterade en befolkningsframskrivning i våras som visar att befolkningen kommer öka betydligt mindre jämfört med den föregående tioårsperioden. Orsakerna bakom är fortsatt låga födslotal och minskad invandring. Prognosen är viktig för planeringen av bostäder och enligt en kartläggning från Swedbank kommer byggtakten som gällde för perioden 2013-2022 att vara för hög under den kommande tioårsperioden. Mot bakgrund av detta konstaterar Dagens Industri att en bostadskris framöver kan innebära både svårigheter att hitta en bostad och att många hus står tomma – beroende på var man befinner sig i landet.

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Veckans svep