Veckans svep
Nyhet Bransch 4 september 2024

Veckans svep: Kökslösa bostäder och snabbare amorteringsunderlag

Under de senaste veckorna har det debatterats om kök i bostaden borde finnas kvar som krav i byggreglerna. Finansinspektionen skärper nu reglerna för att underlätta flytt av bolån. En ny studie från Stockholms universitet visar hur kommunpolitiker skyddar sina bostadsområden från nya byggprojekt.

En debattartikel från Timbro har väckt frågan om huruvida kravet på kök i bostaden borde tas bort. Bakgrunden är Sveriges höga byggkostnader och att en förändring av byggreglerna skulle möjliggöra för billigare bostäder och att bostadskonsumenter själva kan väga kostnader mot sina behov och preferenser. Argumenten har fått del en del mothugg med hänvisningar till att köket inte är den mest kostnadsdrivande faktorn och att reglera finns till för att säkerställa en god boendestandard.  

Från den 1 september behöver bankerna ge amorteringsunderlag i digital form till sina bolånekunder utan dröjsmål. Anledningen till förändringen är att det ska bli enklare för bolånekunder att byta bank och därmed skapa bättre konkurrens på bolånemarknaden. Finansinspektionen har tidigare kritiserat bankernas hantering av amorteringsunderlag och att det har utgjort ett hinder för kundernas möjlighet att byta bank.  

– Att bankerna nu ska lämna ut digitala amorteringsunderlag till sina kunder är ett steg i rätt riktning. Det ger bolånekunder bättre förutsättningar vid förhandling och en starkare ställning som konsument på marknaden. Genom tillgång till sina ekonomiska uppgifter kan kunder på ett enklare sätt jämföra olika erbjudanden och sedan fatta välinformerade beslut, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet. 

Enligt en ny studie från Stockholms universitet är kommunpolitiker mindre benägna att godkänna bygglov för flerfamiljshus i sina egna bostadsområden. Studien visar på att impopulära byggprojekt förläggs till andra delar av kommunen, något som i förlängningen påverkar utvecklingen av olika områden. Enligt studien är det både ekonomiska och sociala faktorer som ligger bakom beslutet att skydda sitt eget bostadsområde.

Skapad 4 september 2024
Uppdaterad 4 september 2024
Veckans svep