Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Under Mäklardagen 2017 på Högskolan i Gävle fick de tidigare fastighetsmäklarstudenterna Patrik Jogedal och Alexander Engström stipendium för sin C-uppsats "Kunskapsvarians vid förhandlingar - En studie om hur kunskapsvarians påverkar förankringseffekten vid förhandlingar". Uppsatsskrivarna fick, förutom ära, diplom och blommor också 10 000 kronor var.
– Det var inget vi hade förväntat oss och speciellt inte när man tänker tillbaka på när vi satt på första handledningsmötet och planerade uppsatsen. Men det känns jätteroligt och framförallt hedrande att vi fick stipendiet! säger Patrik Jogedal.
Patrik Jogedal arbetar numera som fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle och Alexander Engström som fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna i Uppsala.
Cecilia Fredriksson, HR-chef på Svensk Fastighetsförmedling, förklarar att mäklare kan ha stor användning av den kunskap och de resultat som uppsatsen presenterar.
– Uppsatsen har, förutom att den är otroligt välskriven, en direkt koppling till mäklaryrket och ger nya kunskaper inom förhandlingsområdet som både författarna och vi som läst den kan ta med oss i vår yrkesroll. En mäklare som är duktig på förhandling kan göra stor skillnad för kunden och det är ju det vi vill göra i vår vardag.
Att uppsatsen skulle handla om något inom förhandling var självklart för Patrik Jogedal och Alexander Engström.
– Vi var säkra på att vi skulle skriva om något inom förhandling, framförallt eftersom man har nytta av det sen i yrkeslivet. Vi hade en dialog med våra handledare och kom fram till att vi skulle skriva om förankringseffekten. Det finns mycket forskning att spinna vidare på inom detta område samtidigt som det är ett mycket intressant ämne, säger Patrik Jogedal.
Svensk Fastighetsförmedlings stipendium för ”Årets C-uppsats” instiftades för att betona vikten av studierna och de kunskaper som studenterna tar med sig från högskolan in i sin karriär, förklarar Cecilia Fredriksson.
– Allt de lär sig om mäklaryrket och branschen är av vikt för dem när de ska ta steget ut i yrkeslivet. Ju mer kunskap man har med sig i ryggsäcken, desto bättre. Vi vill uppmuntra studenterna att läsa det tredje året som ger både värdefulla teoretiska kunskaper till yrkeslivet och ger många unga studenter ett år extra att göra sig redo för yrkeslivet. Ger skolan studenterna de teoretiska kunskaperna som krävs kan vi ge de praktiska! säger Cecilia Fredriksson.
Många studenter som läser fastighetsmäklarprogrammen på landets högskolor väljer att hoppa av studierna efter två år för att snabbt komma igång som fastighetsmäklare, men för Patrik Jogedal och Alexander Engström fanns det flera anledningar till att läsa det tredje och sista året.
– Det var en blandad kompott av anledningar, men den främsta anledningen var att vi ville få en mer fullständig utbildning och få en stadig grund att stå på efter studierna. Under det tredje året får man bland annat fördjupade kunskaper inom företagsekonomi. Sen kände vi också att det var lika bra att läsa tredje året när man hade farten uppe, säger Patrik Jogedal.
Läs Patrik Jogedal och Alexander Engströms C-uppsats "Kunskapsvarians vid förhandlingar - En studie om hur kunskapsvarians påverkar förankringseffekten vid förhandlingar" här.
Caroline Berg
Redaktör
/ Bransch 3 september 2024 En ny studie från Anthesis och SLU visar att fastighetsmäklare generellt är skickliga på att förutspå hur bostadsköpare prioriterar olika egenskaper vid ett…
/ Bransch 3 september 2024 Martin Ahlenius arbetar som lektor vid Högskolan i Gävle och har specialiserat sig på att forska om just fastighetsmäklare. Nyligen publicerades ny forskning…
/ Bransch 22 februari 2024 Forskare på KTH undersöker just nu arbetssituationen för svenska fastighetsmäklare. En enkät har visat att fastighetsmäklare kan utsättas för press från…
/ Bransch 25 augusti 2022 Hur länge stannar svenska fastighetsmäklare i yrket? Det har Martin Ahlenius, doktorand på Högskolan i Gävle, undersökt i en studie som nyligen publicerats. Vi…
/ Press/Opinion 16 juni 2022 Räntorna stiger, priserna ökar och inflationen hotar. Hur ska samhället kunna svara upp mot det än mer ökande bostadsbehovet? Nyproduktion är inte lösningen,…
/ Press/Opinion 16 juni 2022 Att området spelar stor roll för en bostads marknadsvärde är inget nytt. Vad vi däremot vet mindre om är hur olika faktorer kopplat till området påverkar…
/ Bransch 20 maj 2022 Rickard Engström är fastighetsmäklaren som blev lärare och forskare på KTH. Han disputerade nyligen på en avhandling om den svenska fastighetsmäklarmodellen och…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Vad drivs egentligen fastighetsmäklare av? Den frågan ställde sig Martin Ahlenius, före detta fastighetsmäklare som numera forskar om yrket vid Högskolan i…
/ Bransch 11 februari 2022 Intresset för fastighetsmäklarens vardag och förutsättningar växer och kommer inte minst från akademin. Det görs undersökningar, skrivs forskningsartiklar och…
/ Bransch 2 december 2021 Fastighetsmäklaren Martin Ahlenius forskar sedan 2017 vid Högskolan i Gävle om hållbarhet i mäklaryrket. I fredags deltog Mäklarsamfundet i ett seminarium,…
/ Bransch 13 februari 2020 För första gången på 15 år är det fler som väljer att flytta från Stockholms län än till länet, och barnfamiljerna sticker ut i statistiken, rapporterar SVT.
/ Bransch 19 december 2019 Att en stark ekonomi hjälper en sittande regering och en svag ger skjuts åt oppositionen är en gammal sanning som varje politisk strateg värd namnet alltid…
/ Bransch 15 februari 2018 Hur påverkas din framgång av din personlighet? Vilka är de vanligaste personlighetsdragen inom fastighetsmäklarbranschen? Det har de tidigare mäklarstudenterna…
/ Bransch 1 februari 2018 Vad får oss att köpa en viss bostad? Priset, läget eller känslan av ett hem? Ekonomie doktor Birgitta Vitestam Blomqvists avhandling handlar om hur…
/ Bransch 26 oktober 2017 Vilka anställningsformer finns i fastighetsmäklarbranschen och hur ser anställningsvillkoren ut? Det är frågor som Martin Ahlenius, ny doktorand på Högskolan i…