Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
I avhandlingen Mitt hem och min ekonomi – en studie av hur bostadsrättsägare kalkylerar har Birgitta Vitestam Blomqvist gjort 17 intervjuer med bostadsrättsköpare ur socioekonomiskt starka grupper i Malmö. I studien har hon ringat in fem faktorer som påverkar köpbeslutet: pengapåsen, identifikation, omsättningsbarhet, föreningens ekonomi och hemkänslan. Det är ingen av faktorerna som enskilt ligger bakom köpbeslut, men i studien kunde Birgitta utifrån intervjupersonernas berättelser konstatera att känslan av ett hem är en övergripande och grundläggande faktor.
– Vad som är ett hem är olika för olika människor. Dessutom är en bostad en komplex vara där människor räknar in flera faktorer. Men det intervjupersonerna hela tiden kom tillbaka till är att bostaden ska kännas som ett hem och att de kopplar hemmet till förankring, trygghet, säkerhet och känslan av tillhörighet, säger Birgitta.
Fredagen den 26 januari la Birgitta fram sin avhandling vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet under en disputation.
– Disputationen gick jättebra och jag har fått mycket respons. Så nu kan jag kalla mig ekonomie doktor, säger Birgitta.
Hon hoppas nu att hennes forskning kan bidra till att man tänker mer på betydelsen av ett hem när man planerar samhället och nya bostadsområden.
– Jag har blivit kontaktad av några byggbolag som är intresserade av min forskning. Studien är intressant ur mäklarsynpunkt, eftersom många mäklare känner igen sig i berättelserna och studien sätter fingret på hur människor tänker vid bostadsköp.
Birgitta ger flera förslag till fortsatt forskning kring bostadsrättsköp som bygger vidare på hennes forskning och metod.
– Jag skulle vilja se en studie där man väljer en annan grupp av personer som har andra socioekonomiska förutsättningar och se hur de tänker när de väljer bostad. Ett annat förslag är vardagslivets finansialisering. Människor måste ta fler finansiella beslut idag och då skulle det vara intressant att koppla min studie till den forskningsgrenen. En tredje förslag är hur marknader skapas. I min avhandling presenterar jag en annan syn på marknaden. Man pratar hela tiden om bostadsmarknaden i stort, om utbud och efterfrågan och att det är en självreglerande marknad. Men man kan också se på hur marknaden påverkas beroende på hur människor agerar, säger Birgitta.
Varför tycker du det är viktigt att forska om bostadsmarknaden?
– Att köpa en bostad är en komplex process och då är det viktigt med nära studier, och att man inte bara ser på bostadsmarknaden som helhet utan ser fler så kallade bostadsmarknadsplatser och människorna där. Bostadsmarknaden är ett så stort och vitt begrepp och det gäller att bryta ner det och studera de olika delarna för att skapa förståelse och använda teorin i praktiken, avslutar Birgitta.
Läs studien ”Mitt hem och min ekonomi - en studie av hur bostadsrättsköpare kalkylerar” av Birgitta Vitestam Blomqvist här.
Caroline Berg
Redaktör
/ Bransch 3 september 2024 En ny studie från Anthesis och SLU visar att fastighetsmäklare generellt är skickliga på att förutspå hur bostadsköpare prioriterar olika egenskaper vid ett…
/ Bransch 3 september 2024 Martin Ahlenius arbetar som lektor vid Högskolan i Gävle och har specialiserat sig på att forska om just fastighetsmäklare. Nyligen publicerades ny forskning…
/ Bransch 22 februari 2024 Forskare på KTH undersöker just nu arbetssituationen för svenska fastighetsmäklare. En enkät har visat att fastighetsmäklare kan utsättas för press från…
/ Bransch 25 augusti 2022 Hur länge stannar svenska fastighetsmäklare i yrket? Det har Martin Ahlenius, doktorand på Högskolan i Gävle, undersökt i en studie som nyligen publicerats. Vi…
/ Press/Opinion 16 juni 2022 Räntorna stiger, priserna ökar och inflationen hotar. Hur ska samhället kunna svara upp mot det än mer ökande bostadsbehovet? Nyproduktion är inte lösningen,…
/ Press/Opinion 16 juni 2022 Att området spelar stor roll för en bostads marknadsvärde är inget nytt. Vad vi däremot vet mindre om är hur olika faktorer kopplat till området påverkar…
/ Bransch 20 maj 2022 Rickard Engström är fastighetsmäklaren som blev lärare och forskare på KTH. Han disputerade nyligen på en avhandling om den svenska fastighetsmäklarmodellen och…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Vad drivs egentligen fastighetsmäklare av? Den frågan ställde sig Martin Ahlenius, före detta fastighetsmäklare som numera forskar om yrket vid Högskolan i…
/ Bransch 11 februari 2022 Intresset för fastighetsmäklarens vardag och förutsättningar växer och kommer inte minst från akademin. Det görs undersökningar, skrivs forskningsartiklar och…
/ Bransch 2 december 2021 Fastighetsmäklaren Martin Ahlenius forskar sedan 2017 vid Högskolan i Gävle om hållbarhet i mäklaryrket. I fredags deltog Mäklarsamfundet i ett seminarium,…
/ Bransch 13 februari 2020 För första gången på 15 år är det fler som väljer att flytta från Stockholms län än till länet, och barnfamiljerna sticker ut i statistiken, rapporterar SVT.
/ Bransch 19 december 2019 Att en stark ekonomi hjälper en sittande regering och en svag ger skjuts åt oppositionen är en gammal sanning som varje politisk strateg värd namnet alltid…
/ Bransch 15 februari 2018 Hur påverkas din framgång av din personlighet? Vilka är de vanligaste personlighetsdragen inom fastighetsmäklarbranschen? Det har de tidigare mäklarstudenterna…
/ Bransch 26 oktober 2017 Vilka anställningsformer finns i fastighetsmäklarbranschen och hur ser anställningsvillkoren ut? Det är frågor som Martin Ahlenius, ny doktorand på Högskolan i…
/ Bransch 30 mars 2017 Tänk dig makten att i förväg kunna förutse hur en förhandling ska fortskrida. Det har de tidigare mäklarstudenterna Patrik Jogedal och Alexander Engström…