Spåkula
Nyhet Bransch 3 september 2024

Ny studie: Mäklare skickliga på att förutspå bostadsköpares beslut

En ny studie från Anthesis och SLU visar att fastighetsmäklare generellt är skickliga på att förutspå hur bostadsköpare prioriterar olika egenskaper vid ett bostadsköp – men den största utmaningen är att förutspå köparnas inställning till energieffektivitet.

Fastighetsmäklare har enligt den nya studien från Anthesis och SLU särskilt bra koll på köparnas preferenser när det gäller bostadsstorlek och nyrenoverade kök, som ofta spelar en avgörande roll i köpprocessen. Däremot ställs de inför större utmaningar när det kommer till att förutspå köparnas inställning till energieffektivitet. 

Studien, som jämförde köparnas faktiska val med fastighetsmäklarnas uppskattningar, visar att mäklare tenderar att underskatta hur mycket extra köpare är villiga att betala för bostäder med högre energiklassning, som klass A. Samtidigt överskattar de ibland betydelsen av andra egenskaper, som bostadens storlek. Trots dessa skillnader visar studien att fastighetsmäklare är skickliga på att bedöma marknadens trender och köparnas preferenser. När de fick tillgång till mer detaljerad information om köparnas beslut förbättrades dessutom deras förmåga att göra ännu mer korrekta bedömningar. 

Resultaten understryker vikten av att fastighetsmäklare fortsätter att utveckla sin förståelse för energifrågor, särskilt i ljuset av kommande EU-direktiv som ställer högre krav på energieffektivitet. Studien antyder att fastighetsmäklarnas förmåga att anpassa sig till dessa förändringar kan bli avgörande för att möta den växande efterfrågan på energieffektiva bostäder i framtiden. 

Skapad 3 september 2024
Uppdaterad 4 september 2024
Fastighetsmäklare Forskning