Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Mäklare 1
När ett uppdragsavtal efter ensamrättstiden upphör utan att överlåtelse kommit till stånd, åligger det mäklaren att bekräfta uppsägningen skriftligen och upplysa uppdragsgivaren om att en senare överlåtelse kan ge mäklare rätt till ersättning. Mäklaren ska även överlämna en spekulantlista, journal och eventuell budförteckning. Att mäklaren kan ha rätt till provision om uppdragsgivaren senare skulle överlåta objektet till en av de spekulanter mäklaren anvisat, gäller även om uppdragsgivaren dessförinnan träffat ett nytt uppdragsavtal med en annan fastighetsmäklare.
Mäklare 2
En mäklare som får in ett uppdrag ska alltid fråga uppdragsgivaren om objektet tidigare varit ute till förmedling via någon annan mäklare. Om svaret på frågan blir ”ja” ska mäklaren anpassa uppdragsavtalet därefter, och undanta de spekulanter som Mäklare 1 har med på spekulantlistan från sin ensamrätt. Detta medför inte att Mäklare 2 inte skulle kunna vara provisionsberättigad om någon av spekulanterna på spekulantlistan skulle bli den slutlige köparen, utan endast att mäklaren inte har ensamrätt avseende just de spekulanterna. Om någon av spekulanterna på spekulantlistan köper ska Mäklare 2 kontakta Mäklare 1 och efterhöra hur denne ställer sig till den uppkomna situationen.
Mäklare 2 kan även med fördel kontakta Mäklare 1 redan när han får in uppdraget och får del av spekulantlistan. Detta för att efterhöra om Mäklare 1 kommer att göra anspråk på provision för samtliga av de spekulanter som är upptagna i spekulantlistan. Vanligt är att Mäklare 1 har tagit med alla spekulanter som denne anvisat, eftersom mäklaren presumeras ha rätt till provision om någon av dessa skulle köpa objektet, utan att någon annan mäklare skulle engageras för fortsatt förmedling. När Mäklare 2 anlitats gäller dock inte längre presumtionen för mäklare 1, utan i stället är praxis sådan att provisionen ska tillfalla den vars förmedlingsarbete har haft störst betydelse för att köpet kommer till stånd. Ofta är det endast ett fåtal av spekulanterna som Mäklare 1 faktiskt har bearbetat aktivt, och det är då oftast vid ett köp av någon av dem som Mäklare 1 fortfarande kan tänkas ha rätt till provision. Mäklare 2 har i den situationen att ta kontakt med kollegan för att i samförstånd försöka enas om vem som är provisionsberättigad eller om och i så fall hur provisionen ska delas dem emellan. Kan de inte komma överens kan frågan hänskjutas till Mäklarsamfundets Ansvarsnämnd, såsom skiljenämnd, (under förutsättning att båda mäklarna är medlemmar i Mäklarsamfundet).
Uppdragsgivaren
Vad gäller uppdragsgivaren så är det viktigt att denne inte riskerar att få betala två provisioner. Detta gäller åtminstone så länge uppdragsgivaren inte träffar avtal med ensamrätt med två mäklare samtidigt.
Mäklare 2 bör informera uppdragsgivaren om vad som gäller och hur processen fortskrider. Diskussionen om vem av Mäklare 1 och Mäklare 2 som i slutändan blir provisionsberättigad, bör föras mellan mäklarna och utan inblandning av uppdragsgivaren.
För ytterligare information om hur Mäklarsamfundets Ansvarsnämnd hanterar frågor om konkurrerande provisionsanspråk, se AN 1/11 Vägledande yttrande om konkurrerande provisionsanspråk.
Elina Shönnings
Förbundsjurist
/ Bransch 4 maj 2023 Mäklarsamfundets koncernjurist Jonas Anderberg benar ut allt som rör startavgifter och fasta arvoden för fastighetsmäklare! Vilka är de juridiska…
/ Juridik 5 april 2023 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd har i två avgöranden ansett att fastighetsmäklaren inte har haft rätt till provision i de fall där köparen inte har…
/ Bransch 15 december 2022 Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Den här gången svarar de på vad de har för åsikter om…
/ Juridik 2 december 2021 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) prövar inte bara kundernas skadeståndsanspråk mot mäklare och begäran om nedsättning av provision, utan även…
/ Juridik 23 september 2021 Att använda en så kallad provisionstrappa som ersättningsmodell är ett populärt alternativ till den traditionella raka provisionen. Om den används på rätt sätt…
/ Bransch 11 mars 2021 Att arbeta helt på provision är förstås någonting som det finns lika många åsikter om som det finns fastighetsmäklare. Mäklarsamfundet ville ta reda på hur…
/ Juridik 27 februari 2020 En ständigt återkommande fråga till Mäklarsamfundets jurister är vem som har rätt till provisionen vid så kallade konkurrerande provisionsanspråk, dvs. när en…
/ Bransch 30 oktober 2019 En ny undersökning från Mäklarsamfundet visar att var femte bostadssäljare väljer provision med trappa när mäklartjänsten ska betalas. Det är betydligt…
/ Juridik 12 april 2018 Svea hovrätt har nyligen meddelat dom i ett mål där köparen av en fastighet gjort gällande att mäklaren inte haft rätt att göra avdrag för provision i samband…
/ Juridik 28 mars 2018 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor som rör konkurrerande provisionsanspråk, dvs. om Mäklare 1 eller Mäklare 2 har rätt till provision alternativt hur…