Nyhet Bransch 31 augusti 2017

Lång spartid för kontantinsatsen

​​​​​​​5 år i Halland, 7 år i Uppsala och 12 år i Stockholm. Så lång tid tar det för ett sambopar med barn att spara ihop till en kontantinsats för en bostadsrätt på 70 kvadratmeter, förutsatt att de sparar 10 procent av sin disponibla inkomst. Det visar en länsrapport från Länsförsäkringar.

Hösten 2010 infördes bolånetaket i syfte att öka konsumentskyddet och motverka en osund utveckling på kreditmarknaden som inneburit kraftigt stigande belåningsgrader. Kravet på minst 15 procent i kontantinsats fick en betydande påverkan på bostadsmarknaden, enligt 80 procent av fastighetsmäklarna som deltog i Mäklarsamfundets undersökning ”Två år med bolånetaket” från 2013. Försäljningstiderna blev längre, fler konsumenter fick avslag på lån och förstagångsköpare och ekonomiskt svaga grupper försvann från marknaden.

I rapporten ”Två år med bolånetaket” svarade 63 procent av mäklarna att kontantinsatsen på minst 15 procent finansierades i hög grad av förväntad vinst från försäljning av annan bostad. Det gäller än idag. Den som är inne på bostadsmarknaden och både säljer och köper har ett försprång genom att dra nytta av den prisuppgång som varit under många år. Men för de som står utanför bostadsmarknaden och behöver spara ihop till en kontantinsats är det betydligt svårare.

Stora skillnader mellan länen
Länsförsäkringars rapport från maj 2017, visar att det i snitt (i Sverige) tar drygt 4 år för en barnfamilj att spara ihop till en kontantinsats för en bostadsrätt på 70 kvadratmeter under förutsättning att de sparar 10 procent av sin disponibla inkomst. I Stockholm tar det över 12 år att spara medan det tar knappt tre år i Västernorrland.

De stigande bostadspriserna och bolånetaket gör att många unga inte har råd med insatsen till sin första lägenhet. I storstäderna behövs oftast en insats på långt över 100 000 kronor för den första lägenheten.

– Förutom ungdomar har ensamstående föräldrar en extra sårbar ekonomiskt situation och ofta svårare att sätta av 10 procent av inkomsten till en kontantinsats. De måste därför räkna med att spara över dubbelt så lång tid än hushåll med två inkomsttagare. I storstäder tar det därför ofta orimligt lång tid för många att spara ihop pengarna, säger Elisabeth Hedmark Länsförsäkringars privatekonom.

Här följer några exempel från Länsförsäkringars Länsrapport 1, maj 2017:

Barnfamilj sparar till bostadsrätt på 70 kvadratmeter
Riket (median): 4 år
Västernorrland: 3 år
Stockholm: 12 år

Singel sparar till bostadsrätt på 30 kvadratmeter
Riket (median): Ca 5 år
Västernorrland: 2 år
Stockholm: 15 år

Ensamstående förälder sparar till bostadsrätt på 60 kvadratmeter
Riket (median): Ca 8 år
Västernorrland: 5 år
Stockholm: Över 35 år

Sambor sparar till bostadsrätt på 50 kvadratmeter
Riket (median): 3 år
Västernorrland: 2 år
Stockholm: 10 år

Barnfamilj sparar till villa
Riket (median): Ca 6 år
Kalmar: 3 år
Stockholm: Över 35 år

Läs mer:
Länsrapporten 1, Länsförsäkringar, maj 2017

Pressmeddelande ”Lång väntan för att få ihop till kontantinsatsen”, Länsförsäkringar, 2017-05-29

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 31 augusti 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Ekonomi