Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Redan under våren 2011 diskuterades prissättning på bostäder av konsumenter, fastighetsmäklare och i Stockholmsmedia. Mäklarsamfundets kundombudsman mottog många samtal om prissättning. Kritikerna menade att fastighetsmäklarna medvetet satte ett lågt utgångspris i bostadsannonsen för att locka till sig så många spekulanter som möjligt. När sedan budgivning startade kunde det slutgiltiga försäljningspriset bli avsevärt högre än det utannonserade priset. Även Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), branschens tillsynsmyndighet, var kritisk.
För att möta kritiken tog fastighetsmäklarna i Stockholms innerstad ett initiativ och bildade en arbetsgrupp vars arbete resulterade i att Accepterat pris infördes i bostadsannonserna i augusti 2011. Fastighetsmäklarna i Göteborg gjorde motsvarande bedömning och införde Accepterat pris i december 2012. Omedelbart efter att Accepterat pris hade införts minskade glappet mellan begärt pris och slutpris markant.
Sedan i höstas ser vi dock tyvärr att utvecklingen sakta kryper tillbaka, och det finns alltså all anledning att återigen aktualisera diskussionen om korrekt och professionell prissättning. Varför då?
Jo – för att när försäljningspriset slutar relativt nära det utannonserade priset visar det att mäklarens värdering är i nivå med aktuellt marknadsvärde. Detta är en stor trygghet för konsumenten som kan lita på att det utannonserade priset återspeglar en rimlig prissättning på bostaden. FMIs granskning tar sin utgångspunkt i att mäklaren kan ges påföljd om prissättningen i annonsen är missvisande. Accepterat pris är branschens initiativ att förhålla sig även till detta. Det är alltså i allra högsta grad en viktig trovärdighetsfråga för så väl branschen som den enskilde fastighetsmäklaren – på sikt bygger förtroende långsiktiga kundrelationer och bättre affärer.
Bristen på bostäder, billiga bolån kombinerat med en stark tro på bostadsmarknaden med stigande priser har gjort det vanligare med budgivning och snabba avslut, och det gör att frågan ständigt måste vara närvarande hos fastighetsmäklarna, det finns mycket att tjäna på en proaktiv hållning i det här fallet.
Fastighetsmäklarens möjlighet att bedöma marknadsvärdet påverkas självklart när priset ökar med flera procent från en månad till nästa, en viss fördröjningseffekt på heta marknader är därför ofrånkomlig, men inget argument att luta sig mot i längden. Det är också viktigt med tydlighet kring det faktum att skev prissättning, det som slarvigt i media kallas ”lockpriser”, inte längre bara är ett storstadsfenomen. Vi ser en liknande utveckling främst i landets residensstäder samt på orter där det finns högskolor och universitet. Vi ser också stora lokala skillnader i storstäderna, glappet mellan ”ut- och slutpris” varierar i dagsläget i vissa stadsdelar bland annat Stockholm.
Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef
Mäklarsamfundet
/ Juridik 17 maj 2023 Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett avgörande från den 11 maj 2023 kommit fram till att det inte strider mot god fastighetsmäklarsed att i marknadsföringen…
/ Bransch 12 januari 2023 Vilka var egentligen de riktigt heta frågorna som dök upp 2022? Mäklarsamfundet har sammanställt en lista på de tre mest klickade artiklarna från förra året. Ta…
/ Juridik 16 juni 2022 I detta säsongens sista nyhetsbrev vill vi passa på att redogöra för innehållet i två domar från Kammarrätten i Göteborg, domar som kanske inte riktigt fått den…
/ Bransch 20 maj 2021 I maj 2020 inledde Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en så kallad tematisk granskning av pris i marknadsföring. Nu, ett år senare, är granskningen klar. Av de…
/ Bransch 15 oktober 2020 Vissa frågor är precis som en bumerang. De försvinner för en tid men sedan kommer de tillbaka lika snabbt som de försvann. För fastighetsmäklarbranschen är…
/ Press/Opinion 7 december 2017 Införandet av accepterat pris ledde till 15 procent högre utgångspriser, lockpriser påverkar inte försäljningstiden och lockpriser leder inte till högre…
/ Juridik 2 februari 2017
/ Press/Opinion 13 maj 2015 Den 5 maj anordnade Mäklarsamfundet och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) sitt årliga BostadsForum. Temat var ”Oberoende samtal om prissättning på en…
/ Bransch 16 april 2015 Som många av er sett skapade förra numret av Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren debatt, bland annat i Dagens Industri. Vi välkomnar så väl granskning av s.k.…
/ Juridik 1 april 2015 Med anledning av att Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) uppmärksammat att en fastighetsmäklare omnämnts i en tidningsartikel inleddes ett tillsynsärende mot…
/ Bransch 1 april 2015 Med den pågående lockprisdebatten och den ökande oron hos konsumenterna som utgångspunkt har Mäklarsamfundets styrelse tagit fram svar på de vanligaste…
/ Bransch 19 februari 2015 Under den gångna veckan har tidningen Dagens Industri publicerat en rad artiklar på temat ”Di granskar lockpriserna på bostäder”. Granskningen bottnar dels i de…