Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Frågan om kvalitet i mäklartjänsten och att som konsument kunna göra trygga val i anslutning till sin bostadsaffär är odiskutabelt en av de viktigaste framtidsfrågorna för både branschen och enskilda fastighetsmäklare. Men, vilken hjälp ger Mäklarkolls certifiering egentligen konsumenten? Faktiskt ingen hjälp överhuvudtaget. Kriterierna som ska vara uppfyllda för att erhålla certifieringen är antingen redan idag lagkrav, eller så rör de områden som Mäklarkoll inte kan följa upp på ett rimligt sätt.
Låt oss ta en närmare titt på certifieringens kriterier.
1. Alla slutpriser och statistik som mäklaren visar är riktiga och verifierade av Mäklarkoll
Att redovisa korrekta slutpriser och prisstatistik är självklart viktigt. Det är också något som blivit ännu enklare för mäklarna genom BoPriskoll, som Mäklarsamfundet har tillgängliggjort kostnadsfritt för alla Sveriges mäklare. Det komiska i sammanhanget är att det snarare är Mäklarkolls prisstatistik som kan ifrågasättas, eftersom det är spindlade sista bud från mäklarnas hemsidor som de utgår från och inte faktisk kontraktsdata. Hur Mäklarkoll, med eller utan tillgång till korrekt prisstatistik, sedan går tillväga för att ”verifiera” slutpriserna framgår inte.
2) Den individuella mäklaren är kontrollerad hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI)
Här börjar det dessvärre bli mer än lovligt missvisande. Vad som avses med kriteriet är förmodligen att fastighetsmäklaren ska vara registrerad hos FMI, vilket helt enkelt är ett lagkrav. Den person som yrkesmässigt förmedlar fastigheter utan att vara registrerad och stå under Fastighetsmäklarinspektionens tillsyn ägnar sig åt svartmäkleri. Undantag finns för advokater samt vissa hyresförmedlare. Samtliga aktiva fastighetsmäklare som arbetar på mäklarföretag i Sverige står alltså under Fastighetsmäklarinspektionens tillsyn. Vad blir då kvar av detta krav? Ja, just ingenting eftersom det är något som efterföljs av hela branschen redan idag.
3) Mäklaren har hög tillgänglighet och tar ansvar över bostadsaffären
Vad är Mäklarkolls definition av “hög tillgänglighet”? Hur avgör Mäklarkoll från fall till fall hur den enskilde fastighetsmäklaren tar ansvar för bostadsaffären? Jag tvivlar på att den kontrollfunktionen existerar, men hur det sker får vi ingenting veta om.
4) Budgivningarna sker under kontrollerade former och alla bud registreras
Ännu ett krav som redan regleras i lag. Möjligen känner inte Mäklarkoll till detta, eller så kanske man anser sig vara bättre lämpad än Fastighetsmäklarinspektionen själva att bedriva tillsyn över svenska fastighetsmäklare. Mäklaren ska enligt fastighetsmäklarlagen upprätta en förteckning över anbuden där både namn, kontaktuppgifter, belopp, tidpunkt och övriga villkor ska framgå. Återigen frågar man sig vad syftet är med att ställa upp som kriterium något som redan är reglerat i lag?
5) Företaget har en finansiell stabilitet
Den sista punkten som ska uppfyllas för att erhålla Mäklarkolls certifiering handlar om företagets ekonomiska ställning. Hur finansiell stabilitet definieras av Mäklarkoll berättas inte. Inte heller hur de kontrollerar detta. Är tanken att Mäklarkoll löpande ska granska mäklarföretagens årsredovisningar? Eller finns det andra uppföljningsmekanismer som man inte berättar om på hemsidan?
Detta skulle kunna avfärdas som en slarvigt genomförd pr-idé av en aktör vars kommunikationsstrategi tycks grunda sig på att kritisera den kår som de livnär sig på. På något plan är det inte heller mycket mer än så. Det som är mer allvarligt är Mäklarkolls återkommande mantra om transparens och tydlighet. Den som har höga ideal om öppenhet och tydlighet och ställer sig på konsumentens sida bör väl knappast, som det är frågan om här, ägna sig åt vilseledande information och “kravmärkningar” som inte är tuffare än lagen själv eller som de har få eller inga möjligheter att kontrollera? Tomma tunnor skramlar mest, som det heter i det gamla ordspråket..
Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Mäklarsamfundets bostadspolitiska expert André Nilsson skrev i förra veckan om resultaten från vår senaste rapport ”Den stora bostadstumaningen” på DN Debatt–…
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques skriver i Di debatt den 16 mars att förslaget om startlån borde skrotas på grund av det rådande ekonomiska…
/ Press/Opinion 9 mars 2023 ”Till och med den förra regeringskonstellationen var piggare på området med förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion”, skriver Benjamin Dousa, vd på…
/ Press/Opinion 23 februari 2023 Har du slitit ditt hår över de långa handläggningstiderna för spridningstillstånd? Då är du inte ensam, varken i din bransch eller i andra branscher. Under…
/ Press/Opinion 24 mars 2022 Medlemsnyttan för Mäklarsamfundets medlemmar och samhällsnyttan för en bättre bostadsmarknad går hand i hand. Men hur arbetar vi för att driva på debatten och…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Mäklarsamfundet har undersökt var i landet en ensamstående kvinna, med barn, som jobbar i olika vårdyrken klarar kreditkraven för att köpa en bostadsrätt. En…
/ Bransch 24 februari 2022 När fastighetsmäklare och branschen förekommer i medierapporteringen är det inte sällan pengar, affärer och anmälningar som står i fokus. Bilden som förmedlas…
/ Press/Opinion 10 februari 2022 Ska trångboddheten minska, hållbarheten säkras och ungas inträde på bostadsmarknaden förbättras så måste regeringen våga genomföra reformer som förbättrar…
/ Bransch 13 januari 2022 De flesta som arbetar i eller följer branschen känner nog till att Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) vill förändra utbildningskraven för fastighetsmäklare.…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Statsminister Magdalena Andersson (S) har presenterat Sveriges nya regering. Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker från Borlänge fick det tunga ansvaret…
/ Press/Opinion 21 oktober 2021 Nuvarande tomträttssystem utgör en allvarlig risk för den ekonomiska stabiliteten i våra bostadsrättsföreningar, och i förlängningen hela ekonomin. Det är dags…
/ Press/Opinion 26 augusti 2021 Rörligheten på bostadsmarknaden är för låg och matchningen mellan olika hushåll och olika bostäder har försämrats. Konsekvenserna av en marknad med svag…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 Varje år sammanställer Finansinspektionen (FI) sin bolånerapport som beskriver hushållens finansiella situation på bostadsmarknaden. Rapporten beskriver…
/ Press/Opinion 25 februari 2021 Dagens låneregler hindrar många löntagare i samhällsbärande yrken på flera håll i landet att efterfråga en helt vanlig bostad. Istället för att återinföra det…
/ Press/Opinion 11 februari 2021 Med förra veckans regeringsombildning fick vi en ny bostadsminister i Märta Stenevi (MP). Reaktionerna från bostadsbranschen var blandade. Stenevi har en stor…
/ Bransch 13 januari 2021 Robert Boije och Fredrik Kopsch uttalar sig på DN Debatt om småhusbyggandets dramatiska fall i en tid då allt mer fokus legat på hyres- och…
/ Bransch 9 december 2020 I snart två decennier har Mäklarsamfundet argumenterat för behovet av ett offentligt bostadsrättsregister i statlig regi. Vi har under en tid fått indikationer…
/ Press/Opinion 26 november 2020 De unga är de stora förlorarna med rådande amorteringsregler och kreditrestriktioner. Att låna för att finansiera ett bostadsköp är inte en problematisk form av…
/ Bransch 15 oktober 2020 Vissa frågor är precis som en bumerang. De försvinner för en tid men sedan kommer de tillbaka lika snabbt som de försvann. För fastighetsmäklarbranschen är…
/ Bransch 1 oktober 2020 Det är dags att nyansera debatten om hushållens skuldsättning. Visst finns risker med hög skuldsättning, men en ägd bostad har historiskt varit en av mycket få…
/ Bransch 20 augusti 2020 Mäklarsamfundet stödjer regeringens förslag att avskaffa schablonintäkten på uppskovsbelopp. Det kan leda till ett något mer effektivt utnyttjande av…
/ Bransch 20 augusti 2020 Bankens chefekonom Robert Boije skrev nyligen ett debattinlägg på Svenska Dagbladets debattsidor där han lanserar ett antal förslag för ökad rörlighet. Vissa av…
/ Bransch 17 juni 2020 Många mäklare skulle behöva ta del av det statliga permitteringsstödet, men kan inte på grund av hur reglerna är utformade. Det framgår i en undersökning från…
/ Bransch 1 juni 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på beskedet att regeringen och samarbetspartierna vill slopa den uppskovsränta som idag betalas på uppskjuten reavinstbeskattning…
/ Bransch 20 maj 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på att regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska kartlägga bankernas villkor för förstagångsköpare, enligt Björn…
/ Bransch 23 april 2020 Bankerna har blivit mer restriktiva med bolån efter coronautbrottet. Det anser mer än var fjärde fastighetsmäklare, 27 procent, enligt en enkät bland…
/ Bransch 13 februari 2020 En stark bostadsmarknad skulle kunna bromsa in om planerna på att återinföra taket för uppskov av reavinster på bostäder träder i kraft. Mäklarsamfundets VD…
/ Bransch 17 oktober 2019 Nyligen höll Mäklarsamfundet ett välbesökt branschråd på Nordic Light Hotel i Stockholm. På agendan stod bland annat en färsk undersökning om mäklares…
/ Bransch 7 mars 2019 Vanskligt att bedöma mäklare med algoritmer. Så lyder rubriken i en text om jämförelsesajter för fastighetsmäklare i tidningen Mäklarvärlden nr.1 2019. Ja, det…
/ Bransch 24 januari 2019 Så blev det äntligen klart. Efter 131 dagar fick vi en regering. Överenskommelsen mellan S,MP, C och L som gjorde det möjligt grundar sig i 73 punkter som Annie…
/ Press/Opinion 20 september 2018 I en insändare i Hallands nyheter kunde vi i början av veckan läsa att det är mäklarnas fel att bostadspriserna stigit så mycket under så lång tid. VD Björn…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundet arbetar för en sund bostadsmarknad och bästa möjliga förutsättningar för branschens aktörer. En viktig del i det är att få gehör och genomslag…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen skriver i tidningen Byggindustrin om problemet med låg rörlighet och inlåsningseffekter. Kan en rörlighetskommission sätta…
/ Press/Opinion 8 juni 2018 Att bostäder engagerar och att fastighetsmäklarbranschen väcker intresse och nyfikenhet är ingen nyhet för alla er som arbetar i och nära branschen.…
/ Bransch 14 december 2017 I helgen kunde man, i ett stort uppslag i Svenska Dagbladet, läsa om “Mäklarkrisen”. Med en tydligt Stockholmsfokuserad vinkel var undertonen uppenbar: nu…
/ Press/Opinion 2 november 2017 Vi har löpande här i nyhetsbrevet rapporterat om turerna kring det skärpta amorteringskravet. Just nu råder osäkerhet, men motståndet är stort och det blir allt…
/ Press/Opinion 12 oktober 2017 Mörka orosmoln, hotande kriser och framtida problem är tacksamma ämnen för medierna att uppmärksamma. De senaste årens historiskt höga prisutvecklingstakt på…
/ Bransch 31 augusti 2017 Finansinspektionen vill införa ett skärpt amorteringskrav som kopplar amorteringstakten till bruttoinkomsten. Nya låntagare som lånar mer än 4,5 gånger sin…
/ Bransch 16 juni 2016 Den 15 juni startade ett pilotprojekt med Statistiskt jämförelsevärde. Projektet har diskuterats av Mäklarsamfundets medlemmar under våren, men styrelsen har…
/ Bransch 7 april 2016 De senaste månaderna har en mycket välbehövlig debatt om bostadsbyggande versus naturreservat/grönområden seglat upp, framförallt i våra storstadsregioner.…
/ Bransch 5 november 2015 Finansinspektionens resonemang kring amorteringskrav och skuldkvotstak gör oss mycket bekymrade (DN Debatt 5/11). En ny medlemsundersökning från Mäklarsamfundet…