Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Det finns en mängd orsaker till att vi har bostadskris i Sverige idag, allt ifrån ett för lågt byggande under många år till ett skattesystem som skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden och en bostadspolitik med stora brister. Ytterligare en orsak är att byggandet inte har haft den prioritet rent historiskt som nu med facit i hand hade behövts.
Den liberala tankesmedjan Timbros chefekonom Jesper Ahlgren författade nyligen mycket förtjänstfullt ett papper som sätter fingret på just detta. I rapporten "700 000 bostäder men ingen mark" konstaterar han att "politiker över hela kartan är överens om att det ska byggas mer. Men i praktiken har både den här regeringen och förra regeringen aktivt bidragit till bostadskrisen genom sin ambition att utöka mängden naturreservat". Utgångspunkten är att det behövs just 700 000 nya bostäder fram till år 2025 i Sverige för att komma tillrätta med den brist som idag råder. Hälften av bostäderna behöver byggas i Stockholmsområdet. Samtidigt är det i Stockholm som det råder störst brist på mark för de aktörer som vill bygga.
De senaste 20 åren har det inrättats 35 000 hektar nya naturreservat i Stockholms län. Det ska jämföras med att under samma period har endast drygt 7 000 hektar tagits i anspråk för bostäder.
– Naturreservat med begränsade naturvärden lägger en död hand över marken och blockerar bostäder. Politikerna måste nu prioritera bostadsbyggandet istället för naturreservat. Valet står mellan att ge människor tak över huvudet eller att inrätta fler naturreservat, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare.
– Hela 100 000 bostäder kan byggas i delar av sjutton naturreservat i Stockholm län, vilket vore ett välkommet bostadstillskott. Det är dags att frånta kommuner rätt att inrätta nya naturreservat. Nya bostäder borde vara ett riksintresse (...), fortsätter Daniella Waldfogel.
Kommunerna sätter käppar i hjulet för bostadsbyggandet...
Nu finns alltså en pågående debatt, bland andra Moderaterna i Stockholms län har nyligen ställt krav på att kommunerna kring huvudstaden ska stoppa bildandet av nya naturreservat. Ahlgrens genomgång visar dock att det inte räcker. Istället måste systemet för markförsörjning i Sverige förändras i grunden.
– Visst är det viktigt med grönområden, men redan idag är tillgången till skyddad natur bättre i Stockholm än i de flesta andra delarna av Sverige. I de pågående bostadssamtalen (mellan regeringen, oppositionen och Vänsterpartiet, reds. anm.) måste markbristen i storstäderna adresseras. Bostäder bör bli ett riksintresse och möjligheten att skydda mark begränsas, säger Jesper Ahlgren.
Sedan 1999 har kommunerna nämligen rätt att bilda egna naturreservat, och det är denna rätt Jesper Ahlgren menar att de missbrukar. Även Stockholms Handelskammares kommunikationschef Andreas Åström är inne på samma linje.
– Politikerna har sedan dess (1999) prioriterat att bygga ut naturreservaten. Men det är ingen tvekan om vad politikerna måste prioritera nu, bostadsbyggande, säger Andreas Åström.
Ett mycket talande exempel är området Kymlinge i Sundbyberg. På mycket attraktiv mark i nära anslutning till Sveriges huvudstad finns en tunnelbanestation som inte används, en spökstation. Här vore det mycket passande att bygga bostäder. Men det politiska läget i kommunen är sedan flera år helt låst, det går inte att få politisk majoritet för att bygga i området. Låsningen är så stor att den utlöste ett maktskifte i kommunen under hösten som gick, eftersom den dåvarande ordföranden i Kommunstyrelsen, Jonas Nygren (S), uttalat sig positiv kring att bygga bostäder. Bra att det blev skifte kanske någon tror, då är det bara att sätta spaden i marken nu? Nix. Det nya moderatledda styret kommer (trots den uttalade ambitionen från partikollegorna i länet) inte heller att bygga i Kymlinge. Det var nämligen en av de viktigaste punkterna i den nya majoritetens manifest, allt för att blidka bl a Centerpartiet i kommunen (med drygt 4 procent av rösterna i förra kommunvalet) som är de största motståndarna i frågan om att bebygga Kymlinge.
...men även staten försvårar aktivt
Hur kan det ha blivit så här? Dels för att det svenska parlamentariska systemet inte är anpassat för det stora antal politiska partier vi har idag. De större partierna tenderar att driva sin politik utifrån en bredare palett av samhällsfrågor medan de mindre driver smalare sakfrågor. Men den politiska kartan ritas om, idag har de större partierna sällan egen majoritet, varken nationellt eller ute i kommunerna - det krävs stödhjul i form av de små partierna. I värsta fall resulterar det i utfall liknande det i Sundbyberg. Ett litet parti får igenom att ett grönområde kring en tunnelbanestation är viktigare än bostäder.
En annan betydande faktor är den rådande lagstiftningen, Jesper Ahlgren på Timbro skriver i sin rapport:
"Stockholms Handelskammare gick 2014 igenom vilka restriktioner som finns när det kommer till markanvändning i Stockholm. Rapporten listar 35 olika begränsningsregler – bland annat fornminnen, strandskydd, riksintresse, orörd mark, buller och försvarsbehov – som omöjliggör bostadsbyggande på all mark i Stockholmsområdet som inte är bebyggd. Att mark skyddas som riksintresse har också Fastighetsägarna och Sveriges byggindustrier lyft fram som ett skäl till att det finns många outnyttjade byggrätter. Miljöbalkens kapitel 3 visar varför markanvändningen begränsas för bostadsbyggande. I lagen listas intressen som man ska ta särskild hänsyn till vid markanvändning. Det gäller:
1. Känslig ekologi
2. Jordbruk och skogsnäring
3. Rennäringen och yrkesfiske
4. Naturvärden, kulturvärden och friluftsliv – särskilt grönområden i eller i närheten av tätorter
5. Värdefulla ämnen eller material
6. Industriell produktion, elproduktion, kommunikationer, vattenförsörjning och avfallshantering
7. Totalförsvarets behov
Nästan hälften av all mark och vattenareal i Sverige anses vara riksintresse, alltså mark som staten explicit har pekat ut för att bevara vissa värden (punkterna 3-7) (...). Ovanpå detta tillkommer regler för strandskydd och buller.
I praktiken är bostäder inte ett politiskt prioriterat användningsområde för mark i Sverige. Det är motsatsen till vad lagstiftaren avsåg när reglerna infördes i slutet av 1980-talet: för att inte all mark, särskilt i attraktiva lägen, skulle bebyggas krävdes att andra värden skulle värnas genom offentligt ingripande. Det speglar situationen under 1960-, 1970- och 1980-talen då man i snitt byggde tre gånger så många nya lägenheter som nu. Utvecklingen sedan dess visar att man gick alltför långt och att regelverket fått precis motsatt effekt. När regleringarna och skyddet är så omfattande att nästan all mark undantas från byggande, och detta skydd värnas både av kommuner och myndigheter på olika nivåer, blir tillgången på byggbar mark för liten.”
Det råder ingen tvekan om att det finns en hel del att göra på det här området.
Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef
Mäklarsamfundet
Källor/lästips:
http://timbro.se/samhallsekonomi/briefing-papers/700-000-bostader-men-in...
http://www.dn.se/sthlm/viktor-barth-kron-sagan-om-kommunalradet-som-bygg...
http://www.chamber.se/nyheter/naturreservaten-blockerar-bostader.htm
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Mäklarsamfundets bostadspolitiska expert André Nilsson skrev i förra veckan om resultaten från vår senaste rapport ”Den stora bostadstumaningen” på DN Debatt–…
/ Press/Opinion 23 mars 2023 Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques skriver i Di debatt den 16 mars att förslaget om startlån borde skrotas på grund av det rådande ekonomiska…
/ Press/Opinion 9 mars 2023 ”Till och med den förra regeringskonstellationen var piggare på området med förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion”, skriver Benjamin Dousa, vd på…
/ Press/Opinion 23 februari 2023 Har du slitit ditt hår över de långa handläggningstiderna för spridningstillstånd? Då är du inte ensam, varken i din bransch eller i andra branscher. Under…
/ Press/Opinion 24 mars 2022 Medlemsnyttan för Mäklarsamfundets medlemmar och samhällsnyttan för en bättre bostadsmarknad går hand i hand. Men hur arbetar vi för att driva på debatten och…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Mäklarsamfundet har undersökt var i landet en ensamstående kvinna, med barn, som jobbar i olika vårdyrken klarar kreditkraven för att köpa en bostadsrätt. En…
/ Bransch 24 februari 2022 När fastighetsmäklare och branschen förekommer i medierapporteringen är det inte sällan pengar, affärer och anmälningar som står i fokus. Bilden som förmedlas…
/ Press/Opinion 10 februari 2022 Ska trångboddheten minska, hållbarheten säkras och ungas inträde på bostadsmarknaden förbättras så måste regeringen våga genomföra reformer som förbättrar…
/ Bransch 13 januari 2022 De flesta som arbetar i eller följer branschen känner nog till att Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) vill förändra utbildningskraven för fastighetsmäklare.…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Statsminister Magdalena Andersson (S) har presenterat Sveriges nya regering. Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker från Borlänge fick det tunga ansvaret…
/ Press/Opinion 21 oktober 2021 Nuvarande tomträttssystem utgör en allvarlig risk för den ekonomiska stabiliteten i våra bostadsrättsföreningar, och i förlängningen hela ekonomin. Det är dags…
/ Press/Opinion 26 augusti 2021 Rörligheten på bostadsmarknaden är för låg och matchningen mellan olika hushåll och olika bostäder har försämrats. Konsekvenserna av en marknad med svag…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 Varje år sammanställer Finansinspektionen (FI) sin bolånerapport som beskriver hushållens finansiella situation på bostadsmarknaden. Rapporten beskriver…
/ Press/Opinion 25 februari 2021 Dagens låneregler hindrar många löntagare i samhällsbärande yrken på flera håll i landet att efterfråga en helt vanlig bostad. Istället för att återinföra det…
/ Press/Opinion 11 februari 2021 Med förra veckans regeringsombildning fick vi en ny bostadsminister i Märta Stenevi (MP). Reaktionerna från bostadsbranschen var blandade. Stenevi har en stor…
/ Bransch 13 januari 2021 Robert Boije och Fredrik Kopsch uttalar sig på DN Debatt om småhusbyggandets dramatiska fall i en tid då allt mer fokus legat på hyres- och…
/ Bransch 9 december 2020 I snart två decennier har Mäklarsamfundet argumenterat för behovet av ett offentligt bostadsrättsregister i statlig regi. Vi har under en tid fått indikationer…
/ Press/Opinion 26 november 2020 De unga är de stora förlorarna med rådande amorteringsregler och kreditrestriktioner. Att låna för att finansiera ett bostadsköp är inte en problematisk form av…
/ Bransch 15 oktober 2020 Vissa frågor är precis som en bumerang. De försvinner för en tid men sedan kommer de tillbaka lika snabbt som de försvann. För fastighetsmäklarbranschen är…
/ Bransch 1 oktober 2020 Det är dags att nyansera debatten om hushållens skuldsättning. Visst finns risker med hög skuldsättning, men en ägd bostad har historiskt varit en av mycket få…
/ Bransch 20 augusti 2020 Mäklarsamfundet stödjer regeringens förslag att avskaffa schablonintäkten på uppskovsbelopp. Det kan leda till ett något mer effektivt utnyttjande av…
/ Bransch 20 augusti 2020 Bankens chefekonom Robert Boije skrev nyligen ett debattinlägg på Svenska Dagbladets debattsidor där han lanserar ett antal förslag för ökad rörlighet. Vissa av…
/ Bransch 17 juni 2020 Många mäklare skulle behöva ta del av det statliga permitteringsstödet, men kan inte på grund av hur reglerna är utformade. Det framgår i en undersökning från…
/ Bransch 1 juni 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på beskedet att regeringen och samarbetspartierna vill slopa den uppskovsränta som idag betalas på uppskjuten reavinstbeskattning…
/ Bransch 20 maj 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på att regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska kartlägga bankernas villkor för förstagångsköpare, enligt Björn…
/ Bransch 23 april 2020 Bankerna har blivit mer restriktiva med bolån efter coronautbrottet. Det anser mer än var fjärde fastighetsmäklare, 27 procent, enligt en enkät bland…
/ Bransch 13 februari 2020 En stark bostadsmarknad skulle kunna bromsa in om planerna på att återinföra taket för uppskov av reavinster på bostäder träder i kraft. Mäklarsamfundets VD…
/ Bransch 17 oktober 2019 Nyligen höll Mäklarsamfundet ett välbesökt branschråd på Nordic Light Hotel i Stockholm. På agendan stod bland annat en färsk undersökning om mäklares…
/ Bransch 7 mars 2019 Vanskligt att bedöma mäklare med algoritmer. Så lyder rubriken i en text om jämförelsesajter för fastighetsmäklare i tidningen Mäklarvärlden nr.1 2019. Ja, det…
/ Bransch 24 januari 2019 Så blev det äntligen klart. Efter 131 dagar fick vi en regering. Överenskommelsen mellan S,MP, C och L som gjorde det möjligt grundar sig i 73 punkter som Annie…
/ Bransch 13 december 2018 Att sälja leads på potentiella kunder till fastighetsmäklare har blivit big business. En av de på senare tid mer synliga aktörerna på den här marknaden heter…
/ Press/Opinion 20 september 2018 I en insändare i Hallands nyheter kunde vi i början av veckan läsa att det är mäklarnas fel att bostadspriserna stigit så mycket under så lång tid. VD Björn…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundet arbetar för en sund bostadsmarknad och bästa möjliga förutsättningar för branschens aktörer. En viktig del i det är att få gehör och genomslag…
/ Press/Opinion 6 september 2018 Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen skriver i tidningen Byggindustrin om problemet med låg rörlighet och inlåsningseffekter. Kan en rörlighetskommission sätta…
/ Press/Opinion 8 juni 2018 Att bostäder engagerar och att fastighetsmäklarbranschen väcker intresse och nyfikenhet är ingen nyhet för alla er som arbetar i och nära branschen.…
/ Bransch 14 december 2017 I helgen kunde man, i ett stort uppslag i Svenska Dagbladet, läsa om “Mäklarkrisen”. Med en tydligt Stockholmsfokuserad vinkel var undertonen uppenbar: nu…
/ Press/Opinion 2 november 2017 Vi har löpande här i nyhetsbrevet rapporterat om turerna kring det skärpta amorteringskravet. Just nu råder osäkerhet, men motståndet är stort och det blir allt…
/ Press/Opinion 12 oktober 2017 Mörka orosmoln, hotande kriser och framtida problem är tacksamma ämnen för medierna att uppmärksamma. De senaste årens historiskt höga prisutvecklingstakt på…
/ Bransch 31 augusti 2017 Finansinspektionen vill införa ett skärpt amorteringskrav som kopplar amorteringstakten till bruttoinkomsten. Nya låntagare som lånar mer än 4,5 gånger sin…
/ Bransch 16 juni 2016 Den 15 juni startade ett pilotprojekt med Statistiskt jämförelsevärde. Projektet har diskuterats av Mäklarsamfundets medlemmar under våren, men styrelsen har…
/ Bransch 5 november 2015 Finansinspektionens resonemang kring amorteringskrav och skuldkvotstak gör oss mycket bekymrade (DN Debatt 5/11). En ny medlemsundersökning från Mäklarsamfundet…