Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Majoriteten av fastighetsmäklarens och fastighetsmäklarföretagets inkomster kommer från provisionsintäkterna. En vanlig missuppfattning är att provisionen är det belopp som fastighetsmäklaren får i lön. Mäklarsamfundets senaste branschrapport visar att cirka 49 procent av medlemmarna är anställda av ett företag i branschen, och företaget har en mängd omkostnader för att mäklaren ska kunna erbjuda både köpare och säljare en kvalitativ och konsumentsäker mäklartjänst. Provisionen ska inte minst täcka administrativa kostnader, försäkringar med mera. Ingår företaget i en kedja finns som regel en avgift för detta, som baseras på omsättningen. Kort sagt är provision inte samma sak som lön eller intäkt rakt ned i fickan, och det tål att upprepas i kontakter i med media, omvärld och inte minst intresserad allmänhet.
När vi nyligen frågade medlemmarna hur bostadssäljarna oftast väljer att betala för mäklartjänsten visade det sig att rak provision på köpeskillingen fortsatt dominerar. 51 procent av de svarande uppgav att det är den arvodesmodell som bostadssäljarna väljer oftast just nu. 21 procent uppgav istället att kunden oftast väljer provision med trappa. Det är ännu vanligare i de regioner där flest bostadsaffärer görs. I Stockholms län svarar 38 procent av fastighetsmäklarna att kunderna oftast väljer det upplägget. Det kan jämföras med andelen för Västerbottens län, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten där sammanlagt endast 11 procent uppger att bostadssäljarna oftast väljer provision med trappa. Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen kommenterar:
”Undersökningen visar att arvodesmodell med trappa är vanligare i de län där flest bostadsaffärer görs och där våra större städer finns. Ett sådant upplägg kan vara ett bra sätt att ge mäklaren rätt incitament, men om detta är kundens val är det viktigt att mäklaren lämnar korrekt information om objektets marknadsvärde innan uppdragsavtalet skrivs på.”
Så, vad bör du som mäklare tänka på vid användande av provisionstrappa? Det har Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist Emil Cargill Ek skrivit en kärnfull och informativ text om som du hittar här.
Diagram 1. Vilken arvodesmodell väljer dina kunder oftast just nu?
/ Bransch 4 maj 2023 Mäklarsamfundets koncernjurist Jonas Anderberg benar ut allt som rör startavgifter och fasta arvoden för fastighetsmäklare! Vilka är de juridiska…
/ Juridik 5 april 2023 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd har i två avgöranden ansett att fastighetsmäklaren inte har haft rätt till provision i de fall där köparen inte har…
/ Bransch 15 december 2022 Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Den här gången svarar de på vad de har för åsikter om…
/ Juridik 2 december 2021 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) prövar inte bara kundernas skadeståndsanspråk mot mäklare och begäran om nedsättning av provision, utan även…
/ Juridik 23 september 2021 Att använda en så kallad provisionstrappa som ersättningsmodell är ett populärt alternativ till den traditionella raka provisionen. Om den används på rätt sätt…
/ Bransch 11 mars 2021 Att arbeta helt på provision är förstås någonting som det finns lika många åsikter om som det finns fastighetsmäklare. Mäklarsamfundet ville ta reda på hur…
/ Juridik 27 februari 2020 En ständigt återkommande fråga till Mäklarsamfundets jurister är vem som har rätt till provisionen vid så kallade konkurrerande provisionsanspråk, dvs. när en…
/ Juridik 12 april 2018 Svea hovrätt har nyligen meddelat dom i ett mål där köparen av en fastighet gjort gällande att mäklaren inte haft rätt att göra avdrag för provision i samband…
/ Juridik 28 mars 2018 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor som rör konkurrerande provisionsanspråk, dvs. om Mäklare 1 eller Mäklare 2 har rätt till provision alternativt hur…
/ Juridik 19 mars 2015 En mäklare får i uppdrag att förmedla en fastighet som tidigare varit till salu via en annan mäklare. Vilka frågor bör egentligen de olika inblandade parterna…