Annika Torevi
Nyhet Bransch 4 juni 2020

Så hanterar vi krisen: Annika Torevi i Bohuslän

Kustnära Fastighetsmäkleri har sitt säte I norra Bohuslän och har i vanliga fall många kunder från Norge. Men när pandemin slog till och gränsen stängde blev det tyst, berättar Annika Torevi.

I mars hade säsongen för fritidshus inte kommit igång i norra Bohuslän. När pandemin utbröt märktes därför först ingen större skillnad, berättar Annika Torevi som är fastighetsmäklare på Kustnära Fastighetsmäkleri. 

Sedan stängde norska gränsen. 

- Då försvann många spekulanter över en natt. 

Idag är hon minst sagt bekymrad över situationen, samtidigt som hon säger att krisen har lärt henne hur viktigt det är att vara mentalt och ekonomiskt förberedd. 

- Gränsen är fortfarande stängd och gränskommunen Strömstad tynar sakta bort, de flesta som jobbade i gränshandeln är uppsagda och riskerar att lämna området med tomma bostäder som följd. Jag jobbar i tre kommuner, alla är extremt beroende av besöksnäringen.
 
Hur jobbar du idag?
 
- Största skillnaden är att jag inte ger ut min tidning i år och därmed får jag in mycket färre objekt – i tillägg till ett redan lågt utbud. På grund av pressläggningen var annonsörerna tvungna att bestämma sig i mars och då visste ingen om vi skulle få en lockdown även här. Alltså blev det en för stor ekonomisk risk att producera tidning. Istället har jag reducerat kostnader och valt att jobba mindre.

- Jag har aldrig jobbat med öppna visningar, så enda skillnaden nu är att jag mailar alla dokument till spekulanterna, avstånd och handsprit. Dock är det många som respekterar reserestriktionerna så det är svårt att få till visningar alls.
 
Hur ser arbetssituation inför sommaren?
 
- Det är tyst. Jag passar på att gå Boverkets gratisutbildningar, förbättra våra informationsdokument och arkivera. Jobbar en del med skrivuppdrag för kunder som plötslig vill ha ordning på sina papper och fastigheter – kanske har de påmints om livets förgänglighet?
 
Vad tycker du är det svåraste?
 
- Att leva och verka på en plats som utan besökare i sommar riskerar att förvandlas till en spökort där ingen vill köpa fritidshus 2021 för att det inte finns näringsidkare kvar. 

- Att inte gräva ner sig i oro: kommer näringslivet i Norra Bohuslän överleva året? Kommer mäklarföretagen överleva?
 
Vad har du lärt dig av den här krisen?
 
- Pandemin har lärt mig att det är mycket viktigare att vara mentalt och ekonomiskt förberedd på kriser, än materiellt. Jag har lärt mig att nästa kris också kommer vara något som var otänkbart bara några veckor tidigare - därför är det viktigt med omvärldsbevakning.
 
- Mer generellt för branschen tror jag att den digitalisering vi tvingats öka farten på kommer innebära smartare arbetssätt för mäklarna.

Skapad 4 juni 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Veckans medlemsröst Covid