Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Något som eventuellt också bidrar till förvirringen är den upplevda inkonsekvensen av att vissa avtalstyper är möjliga att ingå med elektronisk underskrift, andra inte, samt att det hos en del leverantörer av elektroniska signeringstjänster ibland finns en väl optimistisk uppfattning av hur långt lagstiftningen kring elektroniska signaturer har kommit. Vi vill därför med denna skrivelse försöka klarlägga och tydliggöra vad som gäller för möjligheterna att använda elektroniska signaturer som en del av mäklartjänsten.
Uppdrags- och depositionsavtal
Ett uppdragsavtal ska enligt fastighetsmäklarlagens bestämmelser upprättas skriftligen och skrivas under av parterna. Redan i förarbetena till 1995-års fastighetsmäklarlag angavs det att det låg i sakens natur att skriftlighetskravet även innefattade ett krav på att avtalet skulle undertecknas av båda parter. Kravet på undertecknande infördes uttryckligen i den nuvarande fastighetsmäklarlagen 2011. I förarbetena till den lagen framgick det att det inte var acceptabelt att ingå ett uppdragsavtal via e-post. Mot bakgrund därav är uppfattningen att ett uppdragsavtal inte kan ingås på annat sätt än med ett avtal fysiskt undertecknat av båda parter, vilket i nuläget innebär att det saknas möjlighet att underteckna ett uppdragsavtal med elektroniska signaturer.
I likhet med vad som gäller för uppdragsavtal ska också ett depositionsavtal ska vara skriftligt och undertecknat av samtliga parter varför inte heller ett sådant avtal kan ingås med elektronisk signatur.
I förslaget till ny fastighetsmäklarlag har det dock öppnats upp för möjligheten att ingå såväl uppdrags- som depositionsavtal med elektroniska signaturer och förutsatt att lagen träder ikraft utan ändringar i de delarna kommer elektroniskt undertecknade uppdrags- och depositionsavtal att bli verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid, sannolikt redan till sommaren då det för närvarande är sagt att lagen ska börja gälla.
Köpekontrakt och överlåtelseavtal
Formkraven för köpekontrakt avseende fastighet och överlåtelseavtal för bostadsrätt återfinns i jordabalkens respektive bostadsrättslagens bestämmelser. Av nämnda formkrav framgår att respektive avtal ska vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Formkraven för köpekontrakt och överlåtelseavtal förutsätter dessutom att avtalet ingås genom en originalhandling som undertecknas av parterna. Det är således inte möjligt att genom skannade avtal eller elektroniska signaturer åstadkomma ett bindande köp av en fastighet eller en bostadsrätt, med undantag för vad som gäller vid upplåtelse av bostadsrätt, se nedan.
Det är viktigt att tillägga att de tämligen stränga formkraven för köpekontrakt och överlåtelseavtal gäller för den ursprungliga avtalshandlingen. När det handlar om att genom tillägg ändra eller komplettera ursprungshandlingen kan detta i regel göras relativt formlöst, genom skannade dokument, via e-post och till med muntligt även om det av många starka och goda skäl inte är att rekommendera.
Förhands- och upplåtelseavtal för bostadsrätt
Det finns två avtalstyper som redan idag kan ingås med digitala signaturer, förhands- och upplåtelseavtal avseende bostadsrätt. I lagen om ekonomiska föreningar stadgas det att handlingar som enligt den lagen ska undertecknas kan undertecknas med hjälp av elektronisk underskrift. Lagen om ekonomiska föreningar tillämpas även på bostadsrättsföreningar varför just förhands- och upplåtelseavtal kan undertecknas med elektronisk signatur. Att det skiljer sig åt vad gäller överlåtelseavtal för bostadsrätt beror på att överlåtelseavtalet uttryckligen är undantaget från möjligheten till elektronisk underskrift.
Fullmakter
När det kommer till fullmakter finns det i avtalslagen ett krav på att en fullmakt för köp, byte och gåva av fastighet ska vara skriftlig. Utöver det finns det inte några formkrav uttryckta i lag. Även om det inte finns några lagstadgade formkrav för fullmakter avseende bostadsrätter är kravet på skriftlighet vedertaget även hos bostadsrättsföreningar, banker och fastighetsmäklare.
Kravet på att en fullmakt ska vara skriftlig är inte detsamma som att den måste vara i original för att vara giltig. En fastighetsmäklare kan således teoretiskt sett godta en fullmakt som undertecknats på distans och skannats och skickats till fullmaktshavaren eller mäklaren.
Men även om det inte finns något lagkrav på att en fullmakt måste finnas i original kräver Inskrivningsmyndigheten i regel att en fullmakt för köp eller förvärv av fastighet ska inges i original i samband med ansökan om lagfart. Ifråga om e-ansökan om lagfart godtas dock en elektronisk kopia på fullmakten. Därutöver kan även bostadsrättsföreningar och framförallt banker till följd av egna bestämmelser och riktlinjer kräva fullmakter i original.
Mot bakgrund av ovan torde det inte föreligga några hinder mot att underteckna fullmakter med elektroniska signaturer men hur man från Inskrivningsmyndighetens, bostadsrättsföreningarnas och bankernas sida ställer sig till fullmakter som undertecknats med elektronisk signatur är dock oklart.
Mäklarsamfundet framförde redan tidigt i våras förslag till regeringen om att besluta om tillfälliga lagändringar för att av såväl avtal om förmedling som de formbundna avtalen vid köp och försäljning av bostäder skulle kunna genomföras på ett smittsäkert sätt med hjälp av med elektroniska signaturer. De framförda förslagen har dock än så länge inte beaktats av regeringen varför någon tillfällig lagändring i dagsläget inte är aktuell.
Närmast i tiden ligger därför alltjämt de föreslagna ändringarna avseende uppdrags- och depositionsavtal och det förhoppningsvis redan till sommaren.
Niklas Rollgard
Förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Medlem 9 februari 2022 Med anledning av att avvecklingen av åtgärderna mot covid-19 påbörjas idag den 9 februari 2022 tar också Mäklarsamfundet bort sina specifika rekommendationer…
/ Bransch 7 oktober 2021 Den svenska bostadsmarknaden tog verkligen fart under coronapandemin. Men hur såg det ut i vårt grannland? Mäklarsamfundet har pratat med Svein Strømnes,…
/ Press/Opinion 23 september 2021 Prisökningarna under pandemin har skapat frustration hos många köpare, en frustration som tyvärr lett till fler anmälningar. Men, under pandemin har också …
/ Medlem 23 september 2021 Den 29 september tar Sverige ett stort kliv mot ett mer normalt samhällstillstånd. Då infaller nämligen steg fyra i Folkhälsomyndighetens (FHM) planerade…
/ Press/Opinion 22 april 2021 Det senaste årets prisuppgång på bostadsmarknaden har varit särskilt stark för större bostäder. Mycket talar för att behovet av större bostäder knappast kommer…
/ Press/Opinion 8 april 2021 Trångboddhet och allvarlig bostadsbrist är inget som vi behöver acceptera. Med rätt bostadspolitiska reformer går det att göra så att fler ges möjligheten att…
/ Bransch 25 mars 2021 Det råder högt tryck på bostadsmarknaden och på bolånen, så pass högt att SBAB-banken har stoppat privatlån för nya kunder. Dessutom renoverar allt fler, det…
/ Bransch 11 februari 2021 Pandemin har drabbat oss alla, men på olika sätt. I vissa länder ser vi en betydligt mer omfattande nedstängning av samhället än i Sverige. Mäklarsamfundet har…
/ Bransch 28 januari 2021 De virtuella världarna som går att utforska med hjälp av ny teknik är på frammarsch – men inte bara i tv-spelsvärlden. Även fastighetsmäklare börjar använda sig…
/ Juridik 14 januari 2021 Er verksamhet; möten, visningar, kontraktsskrivningar och tillträden, har på ett föredömligt sätt anpassats för en vardag när vi inte kan mötas som vanligt. Nu…
/ Bransch 26 november 2020 Det har snart gått ett år sedan det första svenska coronafallet bekräftades. Mäklarsamfundet har pratat med Erik Wikander, vd Mäklarhuset, om hur man egentligen…
/ Bransch 11 november 2020 Coronapandemin har ökat möjligheterna för distans- och hemarbete i landet, vilket kan innebära att det finns fastigheter för arbete och handel som istället kan…
/ Press/Opinion 28 oktober 2020 Priset på stora lägenheter har ökat mer än på små lägenheter under Corona. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik, som Bjurfors sammanställt.
/ Bransch 15 oktober 2020 Det har snart gått 9 månader sedan det första svenska coronafallet bekräftades. Trots att livet på många sätt har blivit väldigt annorlunda så har…
/ Bransch 20 augusti 2020 Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, publicerade i dagarna en analys om vinnarna och förlorarna när jobbet flyttar hem – en företeelse många arbetande blivit…
/ Medlem 20 augusti 2020 När Corona slog till med full kraft så spred sig en initial oro snabbt till bostadsmarknaden. I samband med det började Mäklarsamfundet förse medlemmarna med…
/ Bransch 20 augusti 2020 Priserna på bostadsrätter ökade med 1 procent i riket i juli. Trenden för villamarknaden är särskilt stark, med en prisökning i riket på 2 procent i juli. Det…
/ Bransch 17 juni 2020 Anders Larsson jobbar på Gotland, en av de regioner som drabbats lindrigast av covid-19 men som samtidigt påverkats av reserestriktionerna. Visbymäklarna haft…
/ Bransch 4 juni 2020 Corona-krisen har påverkat bostadsmarknader runt om i Europa. Vi gör en utblick mot Spanien, ett av de länder som drabbats hårdast av pandemin. Landet har varit…
/ Bransch 4 juni 2020 Kustnära Fastighetsmäkleri har sitt säte I norra Bohuslän och har i vanliga fall många kunder från Norge. Men när pandemin slog till och gränsen stängde blev…
/ Bransch 20 maj 2020 Enligt vår snabbenkät, som vi genomför med anledning av pandemin, är köpare bra på att följa de åtgärder som vidtas för att minska smittspridning.
/ Bransch 20 maj 2020 Pandemin har inneburit nya arbetsrutiner för många mäklare. Bland annat tar de bokade visningarna längre tid. Christina Casserlöv på Fjelkners Fastighetsmäkleri…
/ Bransch 7 maj 2020 En majoritet av regionens hushåll har med dagens finansiella villkor inte möjlighet att efterfråga en nyproducerad bostad. Studien genomfördes innan…
/ Bransch 7 maj 2020 Det var för några veckor sedan som Finansinspektionen gick ut med att man temporärt tillåter amorteringsfrihet på bostadslån, i och med den rådande…
/ Bransch 7 maj 2020 Världen och Sverige har fått tampas med coronaviruset under flera månader nu och dess effekt på bostadsmarknaden är ännu inte helt klar.
/ Bransch 7 maj 2020 Vi har i veckan genomfört ännu en snabbenkät med anledning av pandemin. Den här gången ställde vi frågor om fritidsboende och jordbruksfastigheter. Enkäten…
/ Bransch / Medlem 5 maj 2020 Företag som drabbats hårt av Corona-krisen kan nu få direktstöd från staten – kopplat till hur stor omsättningsminskning företaget har under mars och april i…
/ Bransch 23 april 2020 Det är framför allt äldre spekulanter som drar sig från att komma på visningar just nu. Det visar medlemsenkäten som vi genomförde i början av veckan.
/ Medlem 23 april 2020 För att säkerställa att man inte väljer att gå till jobbet om man känner sig det minsta sjuk och även som stöd i fall man drabbas av symtom som kan misstänkas…
/ Bransch 23 april 2020 Hittills är bostadsmarknaden relativt förskonad från coronavirusets effekter och blir krisen kortvarig så kommer det faktumet att kvarstå, med enbart marginella…
/ Bransch 23 april 2020 I EFN Kvadrat tipsar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg om bästa knepen för en lyckad affär när få bostäder säljs.
/ Juridik 8 april 2020 Force majeure brukar anses innebära oförutsedda händelser vilka inträffar på grund av en oundviklig yttre kraft utanför parternas kontroll vilka ingen kunde…
/ Bransch 8 april 2020 Trots coronautbrottet finns tecken på fortsatt hög omsättning på bostadsmarknaden. Var femte svensk planerar att flytta inom ett år, enligt en undersökning från…
/ Medlem 8 april 2020 Sedan coronautbrottet började har vi genomfört tre snabbenkäter med frågor om hur situationen påverkar er. Gensvaret har varit rekordstort och det är vi glada…
/ Medlem 8 april 2020 De införda restriktioner kring hur många människor som får vistas i en lokal gör det omöjligt att genomföra årsmötet som planerat. Vi kommer därför att flytta…
/ Medlem 8 april 2020 I och med den ovanliga tiden som vi nu befinner oss i kommer här en kortfattad sammanställning kopplat till kontorsförsäkringen i Mäklarsamfundets…
/ Medlem 26 mars 2020 Tack till alla er som besvarat våra snabbenkäter om covid-19. I en oviss tid som denna är det extra viktigt att vi står upp för varandra. Mäklarsamfundet följer…
/ Bransch 26 mars 2020 Hur påverkas bostadsbyggandet, bostadsmarknaden och hushållen av coronakrisen? Boinstitutet har släppt en nulägesrapport som syftar till att ge en tydligare…
/ Bransch 26 mars 2020 Mäklarsamfundet välkomnar Finansinspektionens beslut att lätta på amorteringskravet för låntagare. Samtidigt behövs fler och mer omfattande åtgärder för att…
/ Bransch 26 mars 2020 Att svåra tider stundar är ingen överraskning för någon. Men trots coronaviruset kan man behöva byta bostad och frågan är hur man ska tänka då. Mäklarsamfundets…
/ Bransch 12 mars 2020 Covid-19. Så heter viruset som är på allas läppar just nu, förhoppningsvis mestadels bildligt talat. Coronaviruset kan förstås komma att påverka många…
/ Juridik 17 april 2019 Med anledning dels av tidigare information om kommande förändringar i fastighetsmäklarlagen, dels utskick gällande möjligheten till digitala underskrifter i…
/ Bransch 14 juni 2018 Hur kan blockkedjeteknik användas i framtidens fastighetsöverlåtelser? Det tittar Lantmäteriet tillsammans med Kairos Future, Svensk Fastighetsförmedling och…
/ Medlem 1 juni 2018 Inför varje årsmöte arrangeras en debatt där medlemmarna ges möjlighet att diskutera aktuella frågor med Mäklarsamfundets styrelse och tjänstemän. Under årets…
/ Bransch 9 maj 2018 En av branschens viktigaste framtidsfrågor är hur digitaliseringens utmaningar och möjligheter hanteras. I en serie intervjuer kommer nyhetsbrevet…
/ Bransch 8 december 2016 I veckans avsnitt av bostadspodden Tak över huvudet är temat digitalisering. Hur påverkar digitaliseringen oss och vad kommer den betyda för…