Rosenbad
Nyhet Press/Opinion 17 oktober 2024

Årets riksdagsmotioner: Fokus på överklaganden, snabblån och erosion

Varje år får riksdagsledamöter lämna fristående motioner om alla frågor som riksdagen kan besluta om. Årets allmänna motionstid har nyligen avslutats och vi har undersökt vilka bostadsrelaterade frågor som motionerna handlar om.

En bostadspolitisk fråga som fått större utrymme bland årets motioner är möjligheten till överklagande av beslut enligt plan- och bygglagen. Flera förslag är inriktade på att begränsa vem eller vilka som ska ha möjlighet att överklaga beslut. Andra förslag fokuserar på att processen för överklagande av beslut behöver reformeras och förkortas. Motionerna behandlar också om att utreda möjligheten att påföra en avgift vid överklagande av ett beslut.   

Förebyggandet av överskuldsättning och stävjandet av snabblån står också högt upp på agendan bland bostadsmotionerna. Flera motioner avhandlar frågan om huruvida det borde införas ett system där konsumenter själva kan stänga av sig från möjligheten att ta snabblån. En del motioner tar steget längre och lyfter att lagstiftningen på området behöver skärpas eller att möjligheten att införa ett förbud mot snabblån borde utredas.  

En annan fråga som seglat upp på agendan är att det borde genomföra statliga insatser eller inrättas en nationell strategi för att hantera problematiken med erosion, alltså nednötning och borttransport av jord och berg i landskapet som orsakas av vatten, vågor, vind och is - något som i förläningen kan orsaka skador på strandnära bebyggelse och infrastruktur.  

Motionerna som inkommit lämnas till det riksdagsutskott som ansvarar för området. Utskotten går därefter igenom motionerna och föreslår vad riksdagen ska besluta. Under årets allmänna motionstid lämnades totalt 3 178 motioner in, vilket är nästan 500 fler än förra året.  

Ta del av motionerna från årets allmänna motionstid här.

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Bostadspolitik