Halvtid
Nyhet Press/Opinion 19 september 2024

Halvtid i mandatperioden

Nu har halva mandatperioden passerat. Än så länge har det inte kommit särskilt många förslag på det bostadspolitiska området men under hösten avslutas ett antal utredningar och remissrundor som är värda att hålla koll på.

Den 11 september var det två år sedan riksdagsvalet ägde rum i Sverige och vi är nu halvvägs genom mandatperioden. Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tog tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna fram Tidöavtalet som har stakat ut den politiska inriktningen hittills. Bostadspolitiken lyste dock tydligt med sin frånvaro i avtalet.  

Trots detta har det presenterats några bostadspolitiska förslag sedan dess, även om merparten fortfarande är i form av pågående utredningar. Mot bakgrund av detta listar vi utredningarna som vi håller extra koll på under hösten.  

 
September 
Uppdrag att verka som samordnare för avyttring av statlig mark för bostadsbyggande 
Samordnaren har fått i uppdrag att undersöka möjligheterna till avyttring av statlig mark runt om i landet och undersöka kommuners behov av sådan mark för sin bostadsförsörjning. Uppdraget delredovisas i september.  

Oktober 
Remisstiden avslutas för Utredningen om en ny förköpslag  
Utredningen föreslår bland annat en ändring av jordabalken för att möjliggöra för elektroniska signaturer av köpehandlingarna i bostadsaffären. Förslagen som avser en ny förköpslag riskerar däremot leda till att småhusaffärer tar längre tid. Vår senaste rapport som handlar om elektroniska signaturer i bostadsaffären finns att tillgå här 

Översyn av låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder 
Kommittén ska undersöka hur ändamålsenliga nuvarande amorteringskrav och bolånetak är. Amorteringskraven slår idag oproportionerligt hårt mot förstagångsköpare och bolånetaket gör att en del bolånetagare tvingas ta blancolån för att finansiera insatsen.  

November 
Uppdrag att verka för ökat småhusbyggande genom en ny egnahemsrörelse 
I maj meddelades det att regeringen tillsätter tidigare bostadsminister Stefan Attefall som egnahemskommissionär, vars uppdrag syftar till att verka för en ny egnahemsrörelse och långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen.  

December 
Fler vägar till att äga sitt boende 
Utredningen syftar till att göra det möjligt för fler att äga sitt boende och öka mångfalden av boendeformer i Sverige. Det finns större inslag av ägarlägenheter och hyrköp i andra länder. Vi har kartlagt våra grannländers bostadstyper och bostadsmarknader i en tidigare rapport som finns att läsa här 

Skapad 19 september 2024
Uppdaterad 19 september 2024
Bostadspolitik