EU
Nyhet Press/Opinion 22 augusti 2024

EU får sin första bostadskommissionär

Bostadsfrågor behandlas vanligtvis inte på EU-nivå men med en växande bostadskris i flera medlemsländer hamnar ämnet högre
upp på agendan och för första gången tillsätts nu en bostadskommissionär.

EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen har uppgett att bostäder kommer bli en prioriterad fråga under den kommande femårsperioden. Som en del av arbetet inrättas nu EU:s första bostadskommissionär som får i uppdrag att presentera en plan för att stärka offentliga och privata investeringar i bostadsbyggande. Utöver att inrätta en bostadskommissionär föreslås en översyn av statsstödsreglerna för att göra det enklare för medlemsländerna att bygga bostäder. 

I dagsläget kan medlemsstaterna använda offentliga medel för att bygga för människor som inte kan köpa bostäder till marknadspris men allt fler nationella regeringar menar att krisen nu också påverkar medelinkomsthushåll och att riktlinjerna därför behöver förändras, så att pengarna framöver kan användas för att bygga bostäder till en större del av samhället. 

Bostäder är ett av få ämnen som kan hanteras med ett brett politiskt stöd över. Under EU-valskampanjerna fick bostadsfrågorna ett stort utrymme i vissa länder från partier till både vänster och höger på den politiska skalan.

Läs mer om bostadsprioriteringarna här.

Skapad 22 augusti 2024
Uppdaterad 22 augusti 2024
Bostadspolitik