Bostadspolitiska nyheter
Nyhet Press/Opinion 3 oktober 2024

Budgetpropositionen öppnar för bostadsrättsregister

Budgetpropositionen för 2025 överlämnades nyligen till riksdagen. Fokus skiftas nu från att bekämpa inflationen till investeringar som ska göra Sverige rikare och tryggare. På det bostadspolitiska området presenteras förslag som rör bostadsrättsregister, Sverigehus och bostadsbyggande i norra Norrland.

Fastighetsmäklarinspektionen förblir egen myndighet 

Förra årets budgetproposition innehöll förslag om att minska antalet myndigheter. Regeringen ville bland annat utreda möjligheten att låta Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) uppgå i Konsumentverket. Nu står det klart att FMI förblir en egen myndighet efter att flera tunga remisser, däribland Mäklarsamfundet, avrått från en sammanslagning.  

Ökat anslag för arbetet med bostadsrättsregister 

Regeringen ger Lantmäteriet ett ökat anslag med 10 miljoner kronor för arbetet med ett nytt bostadsrättsregister. Anslaget beräknas fortsätta öka med 30 miljoner kronor årligen under perioden 2026-2030.  

Mäklarsamfundet har länge argumenterat för behovet av ett offentligt bostadsrättsregister i statlig regi. Remissrundan för utredningen Ett register för alla bostadsrätter (SOU 2022:39) avslutades för snart två år sedan och förslaget skulle vara ett viktigt steg för konsumentskyddet på bostadsmarknaden.  

Typgodkänt småhus: Sverigehus 

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på hur “Sverigehuset”, en bygglovsbefriad och nationellt typgodkänd husmodell, ska kunna genomföras. Förslaget läggs fram i ljuset av dagens höga byggkostnader och ett lågt bostadsbyggande som inte möter behovet av bostäder. Syftet med husmodellen är att bidra till regelförenklingar och ett ökat småhusbyggande i hela landet.  

Bostadsbyggande i norra Norrland 

I budgeten föreslås att 140 miljoner kronor avsätts för att stöda den gröna omställningen och bostadspolitisk utveckling i norra Sverige under 2025. Anslaget ökas därefter med 380 000 000 kronor 2026 och 505 000 000 kronor per år 2027-2028. Bakgrunden är det lokala behovet av nya bostäder som kommer av de stora företagsetableringarna i Norrbottens och Västerbottens län.  

Inflyttad arbetskraft är nyckeln till att nyindustrialiseringen av norra Norrland ska lyckas men i flera av de berörda kommunerna har befolkningsökningen inte gått som planerat. Mäklarsamfundet har i en tidigare rapport analyserat flyttmönster och insikter om vad potentiella inflyttare faktiskt efterfrågar. Rapporten finns att läsa här 

Andra aktuella frågor 

Utöver förslagen som sammanfattas ovan finns det några frågor som omnämns i budgeten men som ännu inte fått konkreta förslag eller anslag. En sådan fråga är strandskyddet och regeringen meddelar att strandskyddet ska reformeras ytterligare för att öka möjligheten för bebyggelse nära vatten. Boverket ska också få i uppdrag att undersöka möjligheter till lättnader i byggkraven i samband med ombyggnation.  

Hela budgetpropositionen finns att läsa här 

Skapad 3 oktober 2024
Uppdaterad 3 oktober 2024
Bostadspolitik