Förköpslag
Nyhet Press/Opinion 17 oktober 2024

Nej till ny förköpslag och ja till digitala signaturer

Mäklarsamfundet avstyrker förslaget om en ny förköpslag, som omfattar både statlig och kommunal förköpsrätt, och varnar för de negativa konsekvenserna för bostadsmarknaden och fastighetsmäklarna. Däremot stödjer vi förslagen om digitala underskrifter vid fastighetsförvärv och föreslår att möjligheten även ska ges vid bostadsrättsaffärer.

I likhet med många andra tunga remissinstanser har Mäklarsamfundet avstyrkt förslaget om en ny förköpslag. Vi menar att det är en allt för långtgående inskränkning i grundläggande principer som äganderätten och avtalsfriheten, samt att en sådan lagstiftning kan leda till negativa effekter på många lokala bostadsmarknader. Av de inlämnade remissvaren framgår dessvärre att fastighetsmäklarbranschen inte är enad i synen på den här frågan. 

I vårt remissyttrande pekar vi särskilt på de potentiella negativa konsekvenserna för fastighetsmäklare av den föreslagna nya förköpslagen. Vi ser en överhängande risk för ökad administration och osäkerheter kring mäklarens rätt till ersättning vid affärer där förköpsrätt tillämpas. Däremot välkomnar vi förslagen om att möjliggöra digitala fastighetsköp och fler elektroniska handlingar, och föreslår dessutom en ändring i Bostadsrättslagen för att inkludera elektroniska överlåtelsehandlingar även för bostadsrätter. Detta för att skapa likvärdiga villkor på hela bostadsmarknaden. 

Läs hela vårt remissvar här, och dela gärna i dina kanaler. 

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Bostadspolitik