Nyhet Bransch 19 oktober 2017

”Min galna bostadskarriär”

Att 22 flyttar på 44 år skulle leda till en bok hade Fredrik B Nilsson ingen tanke på när han hoppade på bostadskarusellen. I september gav han och fastighetsprofessor Hans Lind ut boken ”Att förstå bostadsmarknaden – genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen”.

Hur kommer det sig att du skrev boken och vad hoppas du kunna bidra med?
– Jag började skriva den av olika orsaker, men framför allt för att jag ville dela med mig av min galna bostadskarriär i Stockholm. När jag började lista alla boenden som jag haft de senaste 20 åren så är det som en historiebok. Jag tittade på min bostadskarriär utifrån andras perspektiv och förstod att det här kunde vara något att skriva om och det dök snabbt upp många minnen och anekdoter.

– Jag skrev boken också för att visa på ett dåligt exempel på hur en person tar sig fram på bostadsmarknaden. Jag känner att jag har svikit min egen personliga moral om att man ska göra rätt för sig. Jag trodde inte att jag skulle bo på den svarta marknaden exempelvis. Jag vill att boken ska lyfta diskussionen – och att vi alla i samhället ställer oss frågan: ska det vara så här på bostadsmarknaden, eller vill vi förändra och förbättra den?

Du har skrivit boken tillsammans med Hans Lind som är fastighetsprofessor, varför ville du skriva boken med honom?
– Min historia är anekdotisk, personlig och är egentligen i sig ganska ointressant. Jag kände att den måste belysas av någon som kan bostadsmarknadens grundteorier och som har erfarenhet. Då vände jag mig till den jag tycker gjort de uttalanden som jag reagerat mest på och tycker har varit intressantast, nämligen Hans Lind. Om jag skulle spela in en skiva så skulle jag kontakta Benny Andersson från Abba och fråga om han ville samarbeta. För mig är Hans Lind bostadsmarknadsfrågornas Benny Andersson.

Boken lanserades 1 september, vad har ni fått för respons?
– Bostadsfrågor är heta, det visste vi, men att vi skulle få sådan enorm medierespons visste vi inte. Media lyfter ofta perspektivet att en lekman har skrivit boken tillsammans med en expert och vill gärna att jag ska berätta om min bostadskarriär. Responsen har verkligen varit över förväntan! Jag tror att när man kan fästa teorier på en riktig historia så blir det lättare för folk att ta till sig ämnet. Jag tror även boken kommer fungera som en återblickande historiebok. Just nu utvärderar faktiskt fyra olika mäklarutbildningar om de ska ta in boken som kurslitteratur.

Du har flyttat 22 gånger på 44 år. Om du skulle försöka summera din bostadskarriär, hur har den sett ut?
– Mina första 25 år i livet flyttade jag när mina föräldrar flyttade och sedan för att studera. När jag väl kom till Stockholm så var flyttarna ofta ofrivilliga och påtvingade med mycket ångest bakom. Jag bodde på olika platser runt om i Stockholm och hade allt från svartkontrakt, korttidskontrakt och rivningskontrakt till att vara inneboende och till slut få ett förstahandskontrakt. Jag har även varit med om en ombildning och den historien utgör en stor del av boken. Nu bor jag i radhus söder om Stockholm.

Vad är dina tips till de som vill göra bostadskarriär?
1. Skaffa rika föräldrar. Såklart väljer man inte sina föräldrar men tyvärr så behöver man det på dagens bostadsmarknad.
2. Börja prata om och planera boendet tidigt. Vilka boendemöjligheter vill du att dina barn ska ha? Välj boenden som passar under en längre tid.
3. Få in sparandet som en rutin och tänk långsiktigt med dina pengar.
4. Se dig omkring i Sverige, välj exempelvis en studieort utanför Stockholm. Vidga dina vyer!
5. Lär dig om bostadsmarknaden och hur den fungerar, om hur den har utvecklats och hur den kan förbättras framöver. Lyssna på vilka politiker som presenterar lösningar på dessa frågor!
 


Vill du veta mer om boken? Gå in på Den ofrivillige bostadskarriäristens Facebook-sida här.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 19 oktober 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Intervju