André Andersson
Nyhet Bransch 3 oktober 2024

Veckans intervju: AI-experten André Andersson

Den här veckan har vi pratat med André Andersson, VD och kursledare på Scribill. André föreläser om de många användningsområdena för AI inom olika branscher och yrkesroller. I intervjun delar han sitt bästa råd till fastighetsmäklaren som vill utnyttja AI i sitt yrke, och tipsar även om de mest användbara AI-verktygen – utöver Chat-GPT – som du borde ha koll på.

Hej André! Du föreläser på Scribill om hur AI kan underlätta vardagen för olika typer av verksamhetsutövare. Hur kom du in på den banan – och vad är det som fascinerar med AI? 
Jag kom in på det här spåret tack vare mina tidigare erfarenheter och en stor nyfikenhet för ny teknik. Som verkstadschef och senare hyresadministratör fick jag en inblick i hur olika branscher fungerar och vilka utmaningar de har. När ChatGPT dök upp insåg jag snabbt att AI kunde förändra hur vi jobbar inom många områden. Det som fascinerar mig mest med AI är att det kan hjälpa oss med tråkiga, återkommande uppgifter och ge oss mer tid att ägna åt det som verkligen behöver vår uppmärksamhet och kreativitet.  

Hur kan en fastighetsmäklare använda sig av artificiell intelligens i sin yrkesvardag?  
En fastighetsmäklare kan ha stor nytta av AI på flera sätt. Till exempel kan AI hjälpa till att snabbt skriva engagerande och professionella objektsbeskrivningar. Det kan också användas för att strukturera information om objekt eller som ett bollplank för att utveckla idéer och få feedback. Genom att dra nytta av AI kan mäklaren frigöra tid för att fokusera mer på kundrelationer och andra delar av jobbet.  

Vilka risker eller utmaningar ser du med att använda AI i en bransch där personlig kontakt och förtroende är så centralt?  
En stor utmaning med att använda AI i en bransch där personlig kontakt är viktig är risken att tappa den mänskliga närvaron. Det är viktigt att AI stödjer snarare än ersätter mötet mellan människor. Förtroende byggs genom personliga relationer, där kan AI inte ersätta oss. Dessutom finns det frågor om integritet och datasäkerhet som måste skötas noggrant för att skydda kundernas information.  

Vilken aspekt av AI tycker du är mest missförstådd?  
Jag tror att den mest missförstådda aspekten av AI är uppfattningen att det kan lösa alla uppgifter utan att människor är inblandade. I verkligheten behöver AI både mänsklig kunskap och rätt data för att fungera bra. Det är ett verktyg som hjälper oss, men det kan inte ersätta oss.   

Om du bara kunde dela med dig av ett enda ”must know”-tips om hur fastighetsmäklare kan använda AI i sitt arbete, vad skulle det vara?  
Om jag bara fick ge ett enda tips så är det att börja använda AI för att skriva objektsbeskrivningar, du kan till och med ladda upp bilder på objektet till ChatGPT som den kan se och utgå ifrån när den skriver. Det sparar tid och hjälper till att skapa texter som engagerar potentiella köpare, så att du kan lägga mer tid på att möta kunder och utveckla affärer. 

De allra flesta känner till Chat GPT vid det här laget – finns det andra AI-tjänster som du vill slå ett slag för?  
Absolut! Perplexity är utmärkt för att söka information online. Den gör noggranna och djupa sökningar som ger bättre svar än när ChatGPT försöker söka på nätet. För den som är intresserad av att generera bilder är Flux1 riktigt bra. Den skapar realistiska bilder och är bra på att generera sammanhängande text i bilderna.  

Om vi spanar framåt då – hur tror du att den artificiella intelligensen har utvecklats om fem år, och finns det teknologier på väg som kan komma att förändra spelplanen ytterligare? 
Om fem år tror jag att AI kommer att vara ännu mer integrerat i våra arbetsprocesser, nästan som en osynlig assistent i bakgrunden. Teknologier som förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR) kan komma att samspela med AI för att erbjuda interaktiva och personliga kundupplevelser, till exempel virtuella visningar som anpassas i realtid efter kundens önskemål.  

Vad skulle du säga till en fastighetsmäklare som är skeptisk till att använda AI i sitt dagliga arbete?  
Till en fastighetsmäklare som är skeptisk skulle jag säga: Prova det, börja smått och se hur det kan göra ditt arbete lättare. AI ska inte ersätta dig utan hjälpa dig. Genom att låta AI underlätta rutinuppgifter får du mer tid att ägna åt det som verkligen gör skillnad i din roll, som att bygga relationer och ge värde till dina kunder.

Till föreläsningen Chat-GPT för fastighetsmäklare del 2

Skapad 3 oktober 2024
Uppdaterad 9 oktober 2024
AI Intervju