
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Enligt den nu gällande fastighetsmäklarlagen (FML) (2021:516) står såväl fastighetsmäklaren som fastighetsmäklarföretagen under tillsyn av fastighetsmäklarinspektionen (FMI) och är därmed skyldiga att lämna upplysningar och handlingar som FMI begär för sin tillsyn. Mot bakgrund av detta ligger det i såväl fastighetsmäklarföretaget som den enskilda fastighetsmäklarens intresse att ha tillgång till de arkiverade handlingarna. Det finns även andra skäl, såsom bokföringsskyldighet, som gör att det kan ligga i bådas intresse att ha tillgång till de arkiverade handlingarna.
I den vad jag ännu kallar ”nya fastighetsmäklarlagen” har det införts en bestämmelse som berör ämnet. I FML 3 kap. 19 § framgår att:
Om en fastighetsmäklare bedriver verksamhet i ett fastighetsmäklarföretag, ska mäklaren hos mäklarföretaget förvara kopior av de handlingar som hör till verksamheten.
Av detta kan utläsas att kopior av handlingarna som hör till verksamheten ska förvaras hos fastighetsmäklarförtaget. Även om det inte direkt framgår av lagtext får detta motsatsvis anses innebära att fastighetsmäklaren ska förvara originalhandlingarna hos sig.
När fastighetsmäklaren avslutar sin anställning ska denne således ta med sig sina arkiverade akter och fastighetsmäklarförtaget å sin sida ska ha kvar en kopia av handlingar som de kan ha behov av. Av rent praktiska skäl kan det däremot ibland vara enklast att akterna är kvar på fastighetsmäklarföretaget. Är fastighetsmäklaren och arbetsgivaren överens om en sådan hantering bör det inte finnas något hinder mot detta förutsatt att fastighetsmäklaren har tillgång till handlingarna på ett säkert sätt. Exempelvis skulle parterna kunna vara överens om att de fysiska akterna är kvar på fastighetsmäklarföretaget och att kopior förs över på ett USB-minne som fastighetsmäklaren enkelt kan ta med sig och ha tillgång till.
Måste akterna arkiveras i pappersform eller går det bra att arkivera dem digitalt?
Normalt sett finns det inte några hinder mot att arkivera handlingarna digitalt. Utifrån bokföringslagens krav kan däremot vissa handlingar behöva bevaras i det skick materialet hade när det kom till företaget eller i det skick som företaget självt har upprättat materialet i. Får exempelvis ett företag in material i fysisk form ska det sparas i fysisk form och har det kommit in i elektronisk form ska det sparas i elektronisk form. Det ställs däremot inte upp några liknande krav i FML och inte heller kräver FMI i regel in handlingarna i original vid sin tillsyn. I sammanhanget finns det dock en poäng med att uppmärksamma förmedlingsuppdraget som inte helt kan uteslutas att FMI skulle kunna kräva in i original för särskild granskning av namnteckningarna. Förmedlingsuppdraget kan antingen undertecknas med bank-ID eller genom penna på papper metoden. Som en säkerhetsåtgärd bör därför förmedlingsuppdraget förvaras i den form som det har upprättats i. Vid digital arkivering bör man vara noga med att spara dokumenten på ett säkert och lättillgängligt sätt.
Slutligen hur länge ska handlingarna arkiveras?
Arkiveringstider varierar i de lagar som fastighetsmäklaren har att följa och kortfattat gäller följande:
Som ett sista medskick rekommenderar jag varmt att ni i samband med att en anställning påbörjas lyfter frågan om arkivering av akter med er arbetsgivare. Detta för att undvika onödiga konflikter och för att säkerställa att arkiveringen kan ske på ett sätt som gör att både fastighetsmäklaren och mäklarföretaget kan uppfylla de krav som ställs på respektive part.
På vår medlemssida som ni når via inloggning från vår hemsida finner ni den tidigare upprättade checklistan för arkivering som berör ämnet ytterligare.
Felicia Idbrant
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Juridik 15 december 2022 Tiden rusar och vi med den och vi närmar oss i rask takt årsskiftet och tidpunkten för ikraftträdandet av de lagändringar som vi vid upprepade tillfällen…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Juridik 4 november 2021 I vårt förra nyhetsbrev informerade vi om verksamheten kring registrering av fastighetsmäklarföretag och de oklarheter som fortfarande råder kring vilka företag…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Juridik 26 augusti 2021 Efter att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft den 1 juli i år så har Mäklarsamfundets jurister fått frågan om ändringen i ombudsförbudet hindrar…
/ Bransch 1 juli 2021 Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste…
/ Juridik 17 juni 2021 Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort…
/ Juridik 3 juni 2021 I och med lagändringen gäller fortsatt strikt krav på objektsbeskrivningar, men med utökade möjligheter att tillhandahålla dem till tilltänkta köpare.
/ Juridik 20 maj 2021 Från och med den 1 juli 2021 föreslås den nya fastighetsmäklarlagen att träda i kraft. Två förändringar som sker i den nya lagen är att uppdrags- och…
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Juridik 11 februari 2021 Med anledning av att vi i vårt förra nyhetsbrev informerade om de branschgemensamma riktlinjerna för avslutade anställningar i fastighetsmäklarbranschen vill vi…
/ Juridik 5 februari 2021 Regeringen föreslår i lagrådsremissen införandet av en ny fastighetsmäklarlag, som när den träder ikraft den 1 juli ska ersätta den nuvarande. Regeringens…
/ Juridik 4 juni 2020 Chefsjurist Jonas Anderberg, en av de förordnade experterna som deltog i utredningen om en ny fastighetsmäklarlag för lite mer än tre år sedan, reder ut var…
/ Juridik 4 april 2019 I augusti 2018 överlämnades utredningen ” Utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen” till regeringen. Där föreslogs bland annat att…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…